Ο ισχυρός σεισμός σε Τουρκία και Συρία, βάζει νέα εμπόδια στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα!!


 


 Την περασμένη εβδομάδα το χτύπημα του Εγκέλαδου στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία οδήγησε σε βιβλική καταστροφή με χιλιάδες νεκρούς συγκλονίζοντας  την ανθρωπότητα.

Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος υπάρχουν και παράπλευρες οικονομικές απώλειες. Τα επακόλουθα του σεισμού σταμάτησαν τις εργασίες στο Τσεϊχάν, διακόπτοντας τις βασικές ροές αργού πετρελαίου από το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο αγωγός ιρακινού αργού προς τον κόμβο εξαγωγής πετρελαίου Τσεϊχάν της Τουρκίας επανέλαβε τις ροές την Τρίτη και ένα δεξαμενόπλοιο έδεσε για να φορτώσει αργό, αλλά οι εξαγωγές αζέρικου αργού δεν έχουν επαναληφθεί ακόμη. Ο μεγάλος σεισμός επηρέασε επίσης το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν). Το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές, τα εμπορευματοκιβώτια καταστράφηκαν και η διοίκηση του δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να υποβληθεί σε πλήρη επιθεώρηση των ζημιών ή πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι προσπάθειες αποκατάστασης.

Το λιμάνι της Αλεξανδρέττας θεωρείται από τα μεγαλύτερα της χώρας και κύρια πύλη της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Καμπανάκι» από Maersk

Η παγκόσμια Liner ναυτιλιακή εταιρεία Maersk προειδοποίησε ότι οι ζημιές είναι «σημαντικές». Η Sealand, θυγατρική του δανέζικου κολοσσού δήλωσε ότι θα εκτρέψει τα φορτία από την Αλεξανδρέττα σε άλλα λιμάνια.

Η Maersk ενημέρωσε τους πελάτες της ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει αλλαγή προορισμού για όλες τις κρατήσεις που κατευθύνονται στο λιμάνι ή βρίσκονται ήδη στο νερό.

«Προς το παρόν σχεδιάζουμε να εκτρέψουμε τα εμπορευματοκιβώτια σε κοντινούς κόμβους εντός της επιχειρησιακής δυνατότητας ή να τα κρατήσουμε σε λιμάνια μεταφόρτωσης – συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Μερσίνας και του Πορτ Σάιντ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hapag-Lloyd η οποία εκτρέπει τα πλοία της προς άλλους προορισμούς.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι σεισμοί έχουν καταστήσει αδιάβατους τους δρόμους γύρω από την περιοχή του λιμανιού της Αλεξανδρέττας και έχουν σταματήσει την κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων.

Επίσης και το εμπορικό λιμάνι της Μερσίνας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά τους σεισμούς για λίγα 24ωρα αν και τώρα επαναλειτουργεί κανονικά.  Η Μερσίνα και το Ισκεντερούν είναι τα τρίτα και έβδομα μεγαλύτερα λιμάνια της Τουρκίας αντίστοιχα όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το περασμένο έτος.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κανένα από τα άλλα εμπορικά λιμάνια της χώρας.

Παρά τα σχέδια για την εκτροπή των πλοίων, υπάρχει η ανησυχία ότι οι λειτουργίες σε άλλα λιμάνια θα μπορούσαν να πληγούν από διακοπές ρεύματος και άλλες αναπόφευκτες εμπλοκές, δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής.

Η εταιρεία παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας Everstream Analytics δήλωσε στη Wall Street Journal ότι αναμένει σοβαρές διαταραχές στις αεροπορικές μεταφορές, μετά τις μεγάλες ζημιές στο αεροδρόμιο της Χατάι.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με τις προσπάθειες ανακούφισης από τον σεισμό στη Συρία και οι οποίες διαφορετικά θα απαγορεύονταν από τους κανονισμούς των κυρώσεων για τη Συρία, επιτρέπονται μέχρι τις 8 Αυγούστου 2023.

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers: «Αυτό δεν επιτρέπει συναλλαγές που αφορούν πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή συριακής προέλευσης, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για την επιστροφή της συριακής οικονομίας στην παγκόσμια σκηνή. Αυτή η μερική άρση των κυρώσεων μπορεί να είναι χρήσιμη και υποστηρικτική για το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή, κυρίως στον τομέα του χύδην ξηρού φορτίου και των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα».

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.