Euractiv: ""Ο Ι.Ντογιάκος επέφερε σημαντικό πλήγμα στο κράτος Δικαίου στην Ελλάδα""


 


 Το Euractiv αναφερόμενο σήμερα στην χθεσινή, αντισυνταγματική, παρέμβαση του διορισμένου από την κυβέρνηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου τονίζει ότι «επέφερε σημαντικό πλήγμα στο κράτος δικαίου της Ελλάδας», με τον ίδιο τον Εισαγγελέα που υποτίθεται πως ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών να επιχειρεί να παρεμποδίσει την έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Ο ευρωπαϊκός χαρακτηρίζει ως σοκαριστική την παρέμβαση του Έλληνα εισαγγελέα, ο οποίος κρίνει ότι η αρμόδια για θέματα απορρήτου Ανεξάρτητη Αρχή δεν μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών,  προκειμένου να ανακαλύψει ποιος παρακολουθείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, και απείλησε μάλιστα με ποινική δίωξη τα μέλη της συγκεκριμένης αρχής (ΑΔΑΕ).

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών ο δημοσιογράφος Σαράντης Μιχαλόπουλος γράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε μέχρι στιγμής να κρατήσει αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τις υποθέσεις υποκλοπών, αν και ο πρώτος νόμος που ψήφισε ως πρωθυπουργός ήταν να αναλάβει τον έλεγχο της ΕΥΠ υπό την αρμοδιότητα του.

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι η ΑΔΑΕ μετά από έλεγχο στην Cosmote είχε διαπιστώσει την παραβίαση των τηλεφώνων του ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και ότι τότε ο εισαγγελέας είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον ρόλο της Αρχής, η οποία τις αγνόησε και συνέχισε το έργο της συγκροτώντας μάλιστα ομάδα για τον έλεγχο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Όπως σημειώνει το Euractiv, ο κ. Ντογιάκος γνωμοδοτεί τώρα βάσει του νέου νόμου, που πέρασε η κυβέρνηση, και για να υποστηρίξει ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ασκεί τέτοιες δραστηριότητες και, εάν το κάνει, κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς της δικαιοσύνης με κοινό σημείο ότι ο εισαγγελέας ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και εμποδίζει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Το δημοσίευμα παραθέτει, μεταξύ άλλων, την επικριτική δήλωση του καθηγητή συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη, «η νομική κοινότητα θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ».

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά τον ρόλο των ανεξάρτητων εθνικών αρχών- θεώρησε ότι το θέμα «θα έπρεπε να το εξετάσουν οι εθνικές αρχές».

«Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ε.Ε.

«Γνωρίζετε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη, πολύ στενά. Παρακολουθούμε τη χρήση spyware σε πιο τακτική βάση με άλλα μέσα… (σ.σ. η χρήση spyware) είναι ένα από τα θέματα που καλύπτονται στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου της χώρας για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.