Η ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ""ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ""ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ....ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ!!


 


 ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΗΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ


Η καταγγελία μεταξύ άλλων αναφέρει πως περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρείχαν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.
Η είδηση πως «Η Τουρκική Μειονότητα της Ελλάδας έστειλε επιστολή στον OHE για τα προβλήματά της» μεταδόθηκε την Τετάρτη (18/1) μέσω του πρακτορείου «Αναντολού» και στο σχετικό τηλεγράφημα παρουσιάζεται το σύνολο της εν λόγω επιστολής. Φυσικά, μετά τη διαρροή της επιστολής, υπήρξε ιδιαίτερη προβολή του θέματος στα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το TRT που σχεδόν… πανηγυρίζουν για την καταγγελία.

Η επιστολή έχει τίτλο «Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκηέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ περιγράφοντας τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας» και στο κείμενο αναφέρονται τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα η «τουρκική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη- και στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις.

Στην επιστολή, εφιστάται η προσοχή σε προβλήματα που απασχολούν στενά την «τουρκική μειονότητα», όπως προβλήματα στην εκπαίδευση, παρεμβάσεις στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας, μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών.


Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρείχαν δίγλωσση εκπαίδευση στη μειονότητα, σε τουρκικά και ελληνικά.

Τονίζεται επίσης ότι η «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των διατάξεων διεθνών και διμερών συμφωνιών, στέρησε από τη μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες με την υιοθέτηση του νόμου 1920/1991.

«Έκτοτε, υπάρχει μια διττή συνθήκη, μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη Δυτική Θράκη και μουφτήδων που εκλέγονται από την «τουρκική μειονότητα» στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι Μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη μειονότητα αποκαλούνται συχνά ψευδο-μουφτήδες, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της Δυτικής Θράκης», αναφέρεται στην επιστολή.

 

Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι η «τουρκική μειονότητα» δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της Χούντας του 1967, και επισημαίνεται ότι έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν τη λέξη «Τούρκος» στην ονομασία τους.

Στην επιστολή επισημαίνονται επίσης τα εξής:

«Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα εξαιτίας της λέξης ”Τούρκος” στην ονομασία τους έχουν κλείσει. Έτσι, η τουρκική μειονότητα υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των ”τουρκικών ενώσεων” δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008».

Υπενθυμίζεται δε ότι η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Τσιγντέμ Ασάφογλου, έγινε στόχος των κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ όταν εξέφρασε ανοιχτά την τουρκική της ταυτότητα σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μετά τη νίκη της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξέχουσες προσωπικότητες της μειονότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

«Δυστυχώς, από τις 29 Ιανουαρίου 1988 [σ.σ. θεωρούμενη ως ”Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ.Θράκης”] δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σχετικά με τις αδικίες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αδικίες στις οποίες επέστησαν την προσοχή οι μειονοτικοί. Το να μιλάμε για τα ίδια θέματα την παραμονή της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης μάς κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

Η Εκλεγμένη Μουφτία Κομοτηνής, η Εκλεγμένη Μουφτία Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Νέων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ανώτατης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Ιδρυμάτων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μελών Λυκείου Ιμάμ Χατίπ Δυτικής Θράκης, η Εταιρεία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η Ένωση Συμβούλων Μειονοτικών Σχολίων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Νέων της Μειονότητας Έβρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκικών Γυναικών Επαρχίας Ροδόπης υποστήριξαν επίσης την επιστολή.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.