Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας θα ψηφίσει νόμο για την επιστροφή ξένων πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν από τις χώρες τους!!


 

 

Τρεις νόμοι που αφορούν την επιστροφή ξένων πολιτιστικών αγαθών, ανθρώπινων λειψάνων και έργων που είχαν λεηλατηθεί από τους ναζί θα κατατεθούν το 2023 στο γαλλικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Μια αναφορά για την προετοιμασία νομοσχεδίου, που θα ορίζει «την αρχή και τα κριτήρια για την επιστροφή» ξένων έργων, πρόκειται να κατατεθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αναφορά αυτή θα συνταχθεί από τον πρώην διευθυντή του μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέ, ο οποίος διορίστηκε το 2021 πρεσβευτής για την κληρονομιά.

«Καθώς οι συλλογές μας είναι αναπαλλοτρίωτες, θα είναι μακροχρόνιο και περίπλοκο το να πρέπει να κάνουμε έναν ειδικό νόμο για κάθε επιστροφή», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η επιστροφή ξένων αγαθών αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Προσθέτει πως η πίεση για τέτοιες επιστροφές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ώστε δυτικά μουσεία να επιστρέψουν έργα στη χώρα καταγωγής τους και αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό και στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών της ζωφόρου του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.