Εναλλακτικός πάροχος πετρελαίου θεωρείται η Βενεζουέλα από την Δύση αλλά με παραχωρήσεις !!Δημοσίευμα της Welt!


 


 Δεδομένου ότι Ευρώπη και ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, η αναζήτηση νέων προμηθευτών έχει ξεκινήσει. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προσφέρει τη χώρα του ως εναλλακτική λύση. Αλλά για να γίνει αυτό, η Δύση θα πρέπει να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, σχολιάζει η Welt.


Η έκκληση είναι σαφής: "Απαιτούμε τον απόλυτο και άμεσο τερματισμό των εξωδικαστικών εκτελέσεων", αναφέρει το μανιφέστο που υπέγραψαν από κοινού συνολικά επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις της Βενεζουέλας και δημοσίευσαν πριν από λίγες ημέρες στο Καράκας. "Θέλουμε να αποφύγουμε τον πόνο που υφίστανται άλλες μητέρες, σύζυγοι, θείες, αδελφές, παιδιά ή πρόσωπα από τη Βενεζουέλα, όταν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο απομακρύνεται βίαια, απροσδόκητα και άδικα".

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι οικογένειες των 4000 θυμάτων εξωδικαστικών εκτελέσεων που έχουν καταμετρηθεί από ΜΚΟ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει το γαλλικό κανάλι France24.


Ο Μαδούρο παίζει την εξουσία


Παρά τις σοβαρές αυτές κατηγορίες, ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πραγματοποιεί σήμερα μια θεαματική επιστροφή. Για παράδειγμα, αποκαταστάθηκε πολιτικά από τους νέους αριστερούς προέδρους της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Γκουστάβο Πέτρο στην Κολομβία και ο νικητής των εκλογών στη Βραζιλία, Λούλα ντα Σίλβα, και επανήλθε στη διεθνή σκηνή.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να δώσουν στον Μαδούρο μια δεύτερη ευκαιρία
. Ο λόγος είναι προφανής: η Βενεζουέλα είναι η πιο πλούσια σε πετρέλαιο χώρα στον κόσμο και ο Μαδούρο έχει κάνει μια δηλητηριώδη προσφορά στη Δύση: "Η Βενεζουέλα έχει το πετρέλαιο που χρειάζονται οι ΗΠΑ και η Ευρώπη", τονίζει ο Μαδούρο ξανά και ξανά εδώ και μερικούς μήνες. Τώρα η Δύση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: "Όχι αίμα για πετρέλαιο" - αυτό που η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιβάλλουν σήμερα στη Ρωσία δεν φαίνεται να ισχύει πλέον στην περίπτωση της αυταρχικής Βενεζουέλας.

Ένα πρώτο βήμα: οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron να συνεχίσει σταδιακά τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για έναν μικρό θρίαμβο για τον Μαδούρο, του οποίου το ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον είναι πολύ πιο καταστροφικό από εκείνο του εκδιωχθέντος αλλά διεθνώς απομονωμένου δεξιού λαϊκιστή της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Με το μέτρο αυτό, η Chevron και οι θυγατρικές της μπορούν να επανεκκινήσουν την εξερεύνηση πετρελαίου σε περιορισμένη κλίμακα. Ωστόσο, ένας περιορισμός παραμένει: η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA δεν επιτρέπεται προς το παρόν να έχει κέρδη από τις δραστηριότητες της αμερικανικής εταιρείας.

Εν ολίγοις, τα έσοδα που παράγονται εκεί θα εισρεύσουν στις ΗΠΑ. Για τον Μαδούρο, ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το αποκλεισμένο κόμμα επιστρέφει στο παιχνίδι. Οι ΗΠΑ στοιχηματίζουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης που επαναλήφθηκαν στο Μεξικό θα οδηγήσουν σε ελεύθερες εκλογές το 2024.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Μαδούρο έδιωξε την αντιπολίτευση από την Εθνοσυνέλευση το 2015 μετά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες έχασε με συντριπτική διαφορά, και αντικατέστησε το κοινοβούλιο με συντακτική συνέλευση, γελοιοποιώντας έτσι τη βούληση των ψηφοφόρων.

Η επανέναρξη του διαλόγου ανταμείφθηκε από την Ουάσιγκτον με την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων της Chevron. Και οι δύο πλευρές παρακολουθούν πλέον στενά η μία την άλλη και έχουν τεράστιο συμφέρον από την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου.

"Το κλειδί για την επίλυση της τεράστιας οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα είναι το πετρέλαιο", λέει ο καθηγητής Βλαντιμίρ Ρουβίνσκιτου Πανεπιστημίου Icesi στο Κάλι της Κολομβίας, σε συνέντευξή του στη Welt. Ωστόσο, η χώρα στερείται δύο βασικών παραγόντων: Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σχεδόν όλο το εξειδικευμένο προσωπικό μετανάστευσε στο εξωτερικό, αφού οι λειτουργοί του σοσιαλιστικού κυβερνώντος κόμματος PUSV άρχισαν να λαμβάνουν αποφάσεις στην κρατική εταιρεία PDVSA. Επιπλέον, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές, λέει ο Ρουβίνσκι.


Υποβαθμισμένη πετρελαϊκή βιομηχανία


Η υποβαθμισμένη πετρελαϊκή βιομηχανία, εν τω μεταξύ, παράγει τρομερές ειδήσεις σχεδόν κάθε εβδομάδα. Σπάνε αγωγοί, γίνονται εκρήξεις σε διυλιστήρια. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, πετρέλαιο μόλυνε αρκετά χιλιόμετρα παραλιών στην πολιτεία Anzoátegui. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι οι ιθαγενείς εξαναγκάζονται σε εξορύξεις παρά τη θέλησή τους.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, επιχειρηματικά μέσα ενημέρωσης της Λατινικής Αμερικής, επικαλούμενα έγγραφο από το εσωτερικό της PDSVA, ανέφεραν ότι η εταιρεία θα χρειαζόταν επενδύσεις ύψους περίπου 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να επιστρέψει στο επίπεδο παραγωγής της περιόδου πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Ούγκο Τσάβες (1999 - 2013).

Εκείνη την εποχή, η Βενεζουέλα παρήγαγε 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Στο τέλος του 2021, ο όγκος παραγωγής ήταν μόλις 0,65 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Στο τέλος του 2020, τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας υπολογίζονταν σε περίπου 300 δισεκατομμύρια βαρέλια. Αλλά η μεγαλύτερη δεξαμενή του κόσμου επί του παρόντος βρίσκεται πρακτικά σε αδράνεια.

Εκτός από τις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει επίσης να επαναλάβει τις συνομιλίες με τον Μαδούρο και φωτογραφήθηκε να σφίγγει το χέρι με τον αρχηγό του κράτους της Βενεζουέλας στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στην Αίγυπτο.
Τολμά να κάνει μια πράξη εξισορρόπησης, διότι η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με αποφάσεις που καθορίζουν τις τάσεις, οι οποίες, στην περίπτωση της συνεργασίας με τη Βενεζουέλα, θα εξουδετερώσουν αρκετές θεμελιώδεις υποσχέσεις για το μέλλον.

Η επένδυση δισεκατομμυρίων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας θα ερχόταν σε αντίθεση με όλες τις υποσχέσεις για σταδιακή διακοπή της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που βλάπτουν το κλίμα και θα βοηθούσε επίσης τα ορυκτά καύσιμα να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα. Και θα ήταν ένα σαφές μήνυμα προς άλλους αυτοκράτορες από χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους ότι αρκεί να περιμένουν αρκετά για να επανεξετάσει η Δύση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από ιδιοτέλεια.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα, ωστόσο, παραμένει ασταθής. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό φτώχειας είναι 50 τοις εκατό. Πολλές οικογένειες διατηρούνται μόνο επειδή οι συγγενείς που έχουν διαφύγει στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με πηγές της Βενεζουέλας, τα εμβάσματα από το εξωτερικό οδήγησαν ακόμη και σε μια μικρή οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα, με περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.