Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ζητήσει από την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο την επιστροφή της σερβικής αστυνομίας και του στρατού


Η κυβέρνηση της Σερβίας θα καταθέσει επίσημο αίτημα στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR να επιτρέψει την ανάπτυξη του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι "η Σερβία υποβάλλει το αίτημα για ανάπτυξη στρατού και αστυνομίας στο Κόσοβο σύμφωνα με το Ψήφισμα 1244 του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών, του 1999" και συμπλήρωσε ότι "το Ψήφισμα αυτό υποχρεώνει την διοίκηση της ΚFOR να διευκολύνει την επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας". Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η σχετική απόφαση για την αποστολή του αιτήματος στον διοικητή της KFOR θα ληφθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και γνωρίζει ότι το αίτημα θα απορριφθεί, ενώ ανέφερε ότι η επίκληση της νομιμότητας θα καθοδηγεί τις μελλοντικές κινήσεις της Σερβίας στο ζήτημα του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά από το 1999 που τίθεται από την Σερβία, επίσημα, αίτημα πλήρους εφαρμογής του Ψηφίσματος 1244 το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή στο Κόσοβο 1.000 μελών των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, υπό ορισμένες συνθήκες και αφού δοθεί η έγκριση του διοικητή της KFOR.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στο αίτημα που προτίθεται να καταθέσει στις 15 Δεκεμβρίου το Κόσοβο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι "στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν μόνο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που δεν είναι το Κόσοβο".

Σχετικά με αυτό το θέμα ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι απέστειλε επιστολές στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των πέντε χωρών της ΕΕ (Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία, Κύπρος) που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.