Πελάτης της Attica Bank έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης


 




«Θύμα ηλεκτρονικού ψαρέματος» αλλά και απίστευτης τραπεζικής αμηχανίας, ευθυνοφοβίας με χαρακτηριστικά γραφειοκρατικής αγκύλωσης έπεσε ένας πελάτης της Attica Bank που διατηρούσε επιχειρηματικό λογαριασμό (όψεως) και μια ωραία πρωία τον είδε να αδειάζει μέχρι λεπτού του ευρώ.

Μια πλαστή σελίδα της τράπεζας για την ηλεκτρονική τραπεζική, πανομοιότυπη με την πραγματική σελίδα της τράπεζας στάθηκε αρκετή για να αδειάσει ο λογαριασμός και σε ελάχιστο χρόνο τα χρήματα να βρεθούν, όπως αποδείχθηκε, στην... Ιρλανδία.

Μπήκε ο άνθρωπος να κάνει πληρωμή του ΦΠΑ που είχε υποχρέωση και βεβαίως καταχωρώντας τους προσωπικούς κωδικούς e-banking (username και password) «έδωσε» στην ουσία πλήρη πρόσβαση στους χάκερς, οι οποίοι του άδειασαν σε δευτερόλεπτα τον λογαριασμό.

Ότι έγινε, έγινε όμως και εδώ αρχίζει το δεύτερο σκέλος της περιπέτειας του καταγγέλλοντα και αυτή αφορά την προσπάθειά του να συνεργαστεί και να πείσει την τράπεζα να ακυρωθεί άμεσα και πριν είναι πολύ αργά το έμβασμα με τα χρήματά του στην... Ιρλανδία.

Ιστορία τραπεζικής τρέλας

Η εξώδικη δήλωση του καταγγέλλοντα Ιωάννη ΚΙΤΣΟΥ προς Την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία με την επωνυμία «ATTICA BANK» («ΑΤΤΙΚΑ ΜΠΑΝΚ») περιγράφει αναλυτικά, γλαφυρά και με τον καλύτερο τρόπο τα όσα βίωσε και συνεχίζει να βιώνει:

«Είμαι πελάτης της ATTICA BANK και διατηρώ εδώ και τέσσερα (4) έτη στην συγκεκριμένη Τράπεζα λογαριασμό όψεως, καθώς είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Τον εν λόγω λογαριασμό άνοιξα ύστερα από επανειλημμένες πιέσεις στελεχών της Τράπεζας προς το πρόσωπό μου, για να προβώ σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να συμβάλω στην δημιουργία «πελατείας» της.

Στις 29 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 17:25 περίπου μετέβην σε Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών (στο εξής ΑΤΜ) της Τράπεζας επί της διασταύρωσης των οδών Πέτρου Ράλλη 234 και Ελ. Βενιζέλου στην Νίκαια Αττικής, προκειμένου να καταθέσω χρήματα στον λογαριασμό όψεως που διατηρώ. Πραγματοποίησα συνολικά δύο καταθέσεις, ποσού της πρώτης € 1.350,00 και της δεύτερης € 60,00, ήτοι συνολικά κατέθεσα € 1.410,00. Μάλιστα, κατά την διαδικασία της κατάθεσης, ένα χαρτονόμισμα των € 50,00 μου επιστράφηκε, καθώς δεν το δέχτηκε το μηχάνημα και έτσι εισήγαγα ένα άλλο ισόποσο χαρτονόμισμα, καθώς και ένα ακόμη χαρτονόμισμα αξίας € 10,00 (έτσι εξηγείται η δεύτερη κατάθεση, ύψους € 60,00).

Αυτό που μου έκανε εντύπωση εξαρχής ήταν ότι, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες φορές, αυτή τη φορά δεν έλαβα στο κινητό μου ενημέρωση με viber για καμία από τις δύο καταθέσεις που πραγματοποίησα. Ωστόσο, ζήτησα ενημέρωση υπολοίπου και έκδοση απόδειξης και είδα ότι το συνολικό ποσό στον λογαριασμό μου ανερχόταν, ορθώς, σε € 15.226,00, όσο δηλαδή θα έπρεπε να είναι.

Στη συνέχεια μετέβην στην οικία της φίλης μου και λίγο αργότερα, στις 17:48 περίπου, εισήχθην στην ηλεκτρονική σελίδα της Τράπεζας (e-banking), προκειμένου να προχωρήσω σε τακτοποίηση επαγγελματικών μου υποχρεώσεων (εξόφληση Φ.Π.Α.).  

Μπαίνοντας στο σύστημα της Τράπεζας δεν εντόπισα καμία απολύτως ύποπτη εικόνα. Το περιβάλλον ήταν αυτό που πάντα αντίκρυζα μπαίνοντας στο e-banking, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή. Ωστόσο, καταχωρώντας τους προσωπικούς μου κωδικούς e-banking (username και password), διαπίστωσα ότι το υπόλοιπο του επαγγελματικού μου λογαριασμού όψεως, του οποίου μόλις πριν λίγα λεπτά είχα λάβει γνώση, ανερχόταν σε € 26,00, αντί του συνολικού διαθέσιμου των € 15.226,00 που θα έπρεπε να υπάρχει (καταθέσεις της ίδιας εκείνης ημέρας, ήτοι της 29ης Οκτωβρίου και ήδη υπάρχον ποσό).

Άμεσα, στις 17:55 περίπου, κάλεσα στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης της τράπεζας με αριθμό 210-3669000 και συνομίλησα με εκπρόσωπο της Τράπεζας (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μου), ενώ προηγήθηκε ταυτοποίηση των στοιχείων μου με ΑΔΤ, Α.Φ.Μ. και Ημερομηνία Γέννησης, ως όφειλε η Τράπεζα. Κατά την επικοινωνία αυτή πληροφορήθηκα ότι πραγματοποιήθηκε έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό τράπεζας της Ιρλανδίας με αριθμό ie37efsr99107013294015, ποσού € 15.208,00 με εντολή άμεσης προτεραιότητας.

Ο εκπρόσωπος, με τον οποίο συνομιλούσα, με πληροφόρησε ότι δεν δύναται να ακυρώσει το έμβασμα λόγω εντολής μεταφοράς με άμεση προτεραιότητα, ότι υπήρξα θύμα απάτης, όπως και πολλοί άλλοι πελάτες της Τράπεζας το τελευταίο διάστημα και ότι ακύρωσε το e-banking μου, προκειμένου να με προστατέψει από περαιτέρω κακόβουλες ενέργειες, όπως με διαβεβαίωσε.

Να σημειωθεί ότι για την μεταφορά των χρημάτων μέσω εμβάσματος, για το οποίο ουδέποτε έδωσα εντολή, ΔΕΝ έλαβα και πάλι Viber μήνυμα, ως είθισται.

Τέλος, μου ζήτησε να προβώ σε δήλωση της απάτης στην αστυνομία και αντίστοιχα σε κατάστημα της τράπεζας την Δευτέρα 31/10/2022.

Μετά το πέρας της επικοινωνίας και εντός 10’ μετέβην στο Τμήμα Ασφαλείας Καμινίων Ν. Φαλήρου, όπου κατεγράφησαν στο τμήμα ασφαλείας όσα αναφέρονται ανωτέρω. Ο αστυνόμος υπηρεσίας με ενημέρωσε ότι μπορούσα να μεταβώ εκ νέου τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, το πρωί στο Τμήμα, για να λάβω τον αριθμό πρωτοκόλλου της μήνυσης κατά αγνώστων που υπέβαλα. Κατά την επιστροφή μου στο σπίτι στις 21:30, αισθάνθηκα έντονη δυσφορία και χρειάστηκε να ξαπλώσω.

Δεδομένης της κατάστασής μου πρόσωπο του περιβάλλοντός μου, που βρισκόταν μαζί μου, ανησύχησε έντονα λόγω της κατάστασης στην οποία είχα περιέλθει και χωρίς να ερωτηθώ κάλεσε στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης της τράπεζας με αριθμό 210-3669000.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2 επικοινωνίες, η πρώτη στις 21:33, όπου η εκπρόσωπος που απάντησε ενημέρωσε για την ανωτέρω υπόθεση το τρίτο πρόσωπο που κάλεσε αυτόβουλα, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια ταυτοποίησης και χωρίς να έχει προηγηθεί τηλεφωνικά η δική μου συγκατάθεση να λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση τρίτο πρόσωπο.

Στην επικοινωνία υπήρξε έντονος και φορτισμένος διάλογος με την απαίτηση από πλευράς του τρίτου προσώπου να κληθεί άμεσα από υπεύθυνο, ώστε να δοθούν εξηγήσεις για την απώλεια των χρημάτων. Στις 21:48 διαφορετική εκπρόσωπος, η οποία παρουσιάστηκε ως υπεύθυνη βάρδιας, κάλεσε το τρίτο πρόσωπο στο κινητό του, από όπου είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη κλήση.

Δηλαδή, η φερόμενη ως υπεύθυνη βάρδιας ενημέρωσε το τρίτο πρόσωπο για την υπόθεσή μου σε τηλεφωνικό αριθμό που ουδέποτε δήλωσα ως αριθμό επικοινωνίας ως πελάτης της Τράπεζας, χωρίς η εκπρόσωπος να κάνει καμία προσπάθεια ταυτοποίησης και χωρίς να έχει προηγηθεί τηλεφωνικά η δική μου συγκατάθεση.

Να σημειωθεί ότι το πρόσωπο του περιβάλλοντός μου, μου μετέφερε ότι έλαβε την πληροφορία από τις δύο εκπροσώπους ότι έχει ακυρωθεί το e-banking μου και οποιαδήποτε πληροφορία για την διαδικασία επιστροφής των χρημάτων μου θα την λάβω από το κατάστημα.

Την Δευτέρα, 31/10/2022 και ώρα 8:30 μετέβην στο κατάστημα της Τράπεζας επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά (265) και υπέβαλα υπογεγραμμένη δήλωση αμφισβήτησης της συναλλαγής λόγω απάτης, ζητώντας πίσω τα χρήματά μου.

Κατά την παραμονή μου στο γραφείο στελέχους του Καταστήματος, η τελευταία κάλεσε στην τηλεφωνική υπηρεσία εξυπηρέτησης της τράπεζας, για να ζητήσει την ακύρωση του e-banking μου, δίνοντάς μου το τηλέφωνο, ώστε να συναινέσω τηλεφωνικά, καθώς το e banking μου δεν είχε ακυρωθεί από το Σάββατο 29/10, όπως με είχαν εσφαλμένα διαβεβαιώσει.

Την ίδια ημέρα στις 12:00 μετέβην στο Τ.Α. Καμινίων Ν. Φαλήρου, από όπου και έλαβα τον αριθμό πρωτοκόλλου 1053131531/31-10-2022 της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου και λίγο αργότερα τον προσκόμισα στην τράπεζα.

Την 1η Νοεμβρίου 2022 μετέβην εκ νέου στο Τ.Α. Καμινίων Ν. Φαλήρου, όπου με πληροφόρησαν ότι την Παρασκευή 04/11/2022 θα παραλάβω εκτυπωμένη την μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Κατά την διάρκεια παραμονής μου στο τμήμα και λίγο πριν έρθω σε συνεννόηση για το πότε θα παραλάβω την εκτυπωμένη μήνυση, δέχθηκα κλήση από στέλεχος του καταστήματος Χαλανδρίου της τράπεζας, η οποία με ενημέρωσε ότι υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα αναφορικά με την υποβολή εκ μέρους μου του αιτήματος επιστροφής των χρημάτων.

Μου δήλωσε ότι χρειάζεται να προσκομίσω την μήνυση κατά αγνώστων εκτυπωμένη, δεν επαρκούσε δηλαδή μόνο ο αριθμός πρωτοκόλλου, που είχα ήδη προσκομίσει από τις 31/10/2022. Την ενημέρωσα ότι βρίσκομαι ήδη στο τμήμα και ότι θα μπορούσε και η τράπεζα να έχει άμεση επικοινωνία με την αστυνομία δεδομένων όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την διαδικασία υποβολής του αιτήματος επιστροφής χρημάτων λόγω απάτης.

Το τραπεζικό στέλεχος απάντησε ότι αυτό δεν είναι εφικτό καθώς αποτελούν προσωπικά μου δεδομένα, οι όποιες επικοινωνίες/στοιχεία αφορούν εμένα και την αστυνομία. Όντας άκρως φορτισμένος και σε κακή ψυχολογική κατάσταση απάντησα ότι η ίδια η τράπεζα δεν σεβάστηκε τα προσωπικά μου δεδομένα, από τη στιγμή που ενημέρωσε τρίτα πρόσωπα αντί εμού και δεν ακύρωσε εγκαίρως το e-banking, ενώ αποδεδειγμένα κινδύνευα και με διαβεβαίωνε για την ακύρωση, αντιδρώντας έτσι στην επίκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα οποία είχε κατάφωρα παραβιάσει η ίδια λίγες ημέρες πριν.

Στην συνέχεια επισκέφθηκα το κατάστημα της Τράπεζας επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά, όπου μου παραδόθηκε αντίτυπο του αιτήματος RECALL (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ) ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ DIAS CREDIT TRANSFER, με ημερομηνία 01/11/2022 και Αρ. ΠΡΑΞΗΣ 2680002, το οποίο υπέβαλε η Attica Bank στην Ιρλανδική Τράπεζα για την ανάκληση του εμβάσματος. Το αίτημα σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία υπεβλήθη 01/11/2022 και κατά την ερώτησή μου στο στέλεχος που με εξυπηρέτησε αν απαιτείται η προσκόμιση της εκτυπωμένης μήνυσης πλέον του αριθμού πρωτοκόλλου, μου είπε πως δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση και πως το αίτημα υπεβλήθη κανονικά.

Στην συνέχεια, την ίδια ημέρα, μετέβην στο κατάστημα της Τράπεζας στο Χαλάνδρι επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 47, όπου ανήκει ο λογαριασμός όψεως που διατηρώ. Από τον Διευθυντή του καταστήματος ζήτησα να μου γνωστοποιήσει εγγράφως την ημερομηνία απάντησης του αιτήματος RECALL (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ) ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ DIAS CREDIT TRANSFER, με ημερομηνία 01/11/2022 και Αρ. ΠΡΑΞΗΣ 2680002.

Αντ’  αυτού έλαβα e-mail, όπου με ενημέρωνε απλώς για την υποβολή του ως άνω αιτήματος, δηλαδή για κάτι που ήδη γνώριζα, αφού εγώ ο ίδιος το υπέβαλα, ενώ αναφορικά με την προθεσμία απάντησης έλαβα προφορικά από τον Διευθυντή δύο διαφορετικές απαντήσεις, αρχικά ότι θα λάβω απάντηση σε έως 10 ημέρες και στη συνέχεια ότι θα λάβω απάντηση σε έως 15 εργάσιμες ημέρες, ήτοι στις 22/11/2022.

Δίχως να έχω καλυφθεί από την παραπάνω απάντηση, ανέθεσα στην Δικηγόρο μου να αποστείλει email στο Κατάστημα Χαλανδρίου με το ίδιο ερώτημα, ήτοι έως πότε υποχρεούται η Τράπεζα να με ενημερώσει για την διαδικασία επιστροφής των χρημάτων μου. Το email απεστάλη στις 2 Νοεμβρίου 2022 και δεν υπήρξε καμία απάντηση σε αυτό εκ μέρους της Τράπεζας, μέχρι και σήμερα.

Εν πάση περιπτώσει, την Παρασκευή 4/11/2022 παρέδωσα εκτυπωμένη την μήνυση στο Κατάστημα Πειραιά.

Ενδεικτικό της ευθύνης της Τράπεζας για όλη αυτή την κατάσταση αποτελεί το γεγονός ότι στις 4 Νοεμβρίου 2022, μετά από όλα όσα συνέβησαν, έλαβα – επιτέλους – στο κινητό μου τηλέφωνο μήνυμα viber από την Τράπεζα, το οποίο με ενημέρωνε ότι «για λόγους τεχνικής φύσεως, οι συναλλαγές μεταφοράς πίστωσης με άμεση προτεραιότητα (IRIS) δεν θα είναι διαθέσιμες από την Παρασκευή 04/11/2022 μέχρι την Δευτέρα 07/11/2022».

Δηλαδή, η Τράπεζα αποφάσισε να παγώσει συνολικά την διαδικασία των εμβασμάτων όπως αυτό που έγινε εις βάρος μου, αναγνωρίζοντας τελικώς ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάρρηξης της φερεγγυότητάς της, αλλά την ίδια στιγμή δεν φρόντισε να κάνει το έλασσον, δηλαδή να απενεργοποιήσει έστω το δικό μου, ατομικό, e-banking, την στιγμή που είχα ενημερώσει για το πρόβλημα που υπήρχε και το οποίο πρόβλημα παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας στην επικοινωνία που είχαμε αμέσως μετά την πραγματοποίηση του εμβάσματος.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στα ηλεκτρονικά συστήματα της Τράπεζας, εξ’ αιτίας των οποίων υπέστην μεγάλη οικονομική και ηθική βλάβη. Συγκεκριμένα:

- Ήδη κατά την κατάθεση των δύο χρηματικών ποσών στο ΑΤΜ της Τράπεζας στην οδό Πέτρου Ράλλη δεν έλαβα ενημερωτικό μήνυμα, όπως συνηθίζεται να μου αποστέλλεται όλα αυτά τα χρόνια που διατηρώ λογαριασμό όψεως στην συγκεκριμένη Τράπεζα.

- Πραγματοποιήθηκε έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αδειάσει ολοσχερώς ο λογαριασμός μου, χωρίς να ζητηθεί ποτέ η δική μου συναίνεση, αλλά και χωρίς, άλλη μία φορά μέσα σε λίγα λεπτά, να μου αποσταλεί ενημερωτικό μήνυμα.

- Ενώ ο εκπρόσωπος της Τράπεζας, με τον οποίο συνομίλησα αμέσως μετά το άδειασμα του λογαριασμού μου, παραδέχθηκε ότι έχω πέσει θύμα απάτης και ότι δεν ήμουν ο μόνος που του συνέβη αυτό και ενώ με διαβεβαίωσε ότι προχώρησε την ίδια στιγμή σε ακύρωση του e-banking μου, για την προστασία μου, εντούτοις τελικά δεν το έπραξε, επιδεικνύοντας εγκληματική αμέλεια, με αποτέλεσμα το e-banking μου να είναι έκθετο ολόκληρο το Σαββατοκύριακο σε κινδύνους υποκλοπής και άλλων πληρωμών που πιθανώς θα έκανα, όπως ενδεικτικά πληρωμές προπληρωμένων καρτών super market ή εισπράξεις αμοιβών για ιδιωτικά έργα/ανακαινίσεις.

Εν ολίγοις, για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ήμουν έκθετος σε μία πιθανή περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη μέσω κάποιου κακόβουλου λογισμικού, με το οποίο έχει χακαριστεί το σύστημα της Τράπεζας. Το κλείσιμο του e-banking μου έγινε μόλις την Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου.

- Έγινε, τουλάχιστον δύο φορές, σοβαρή παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και των προσωπικών μου δεδομένων, καθώς εκπρόσωποι της Τράπεζας ενημέρωσαν τρίτο πρόσωπο για την υπόθεσή μου χωρίς την συναίνεσή μου και χωρίς οποιαδήποτε προσπάθεια ταυτοποίησης των στοιχείων του προσώπου αυτού και διερεύνησης της σχέσης που είχε με την υπόθεση.

Εντύπωση προκαλούν και οι παλινωδίες της Τράπεζας σχετικά με το αν τελικά χρειαζόταν να προσκομίσω και το σώμα της μήνυσης η όχι, καθώς μέσα σε μία ημέρα έλαβα τρεις διαφορετικές απαντήσεις για το ζήτημα αυτό.
Πέραν όλων των παραπάνω, μην έχοντας λάβει, μέχρι και σήμερα, συγκεκριμένη και πειστική απάντηση για το πότε ακριβώς θα πάρω πίσω τα χρήματά μου, έχω περιέλθει σε καθεστώς μεγάλης αγωνίας και άγχους.

Έχω πέσει θύμα απάτης, έχω υποστεί εξ’ αυτού οικονομική αφαίμαξη, κινδύνευσα να εκτεθώ σε περαιτέρω οικονομική ζημία και βρίσκομαι σε αβεβαιότητα ως προς το αν και πότε θα δικαιωθώ, εξ’ αιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης της Τράπεζας.

ΕΠΕΙΔΗ η συμπεριφορά αυτή εκ μέρους της Τράπεζας παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά μου ως καταναλωτή και πελάτη, καθώς και κάθε στοιχειώδη διάταξη του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

ΕΠΕΙΔΗ η Τράπεζα έχει παραδεχθεί το πρόβλημα που υπάρχει, εντούτοις δεν με αντιμετωπίζει με την προσοχή και τον σεβασμό που θα έπρεπε και που αρμόζει σε ένα μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα.

ΕΠΕΙΔΗ εξ’ αιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της Τράπεζας έχω υποστεί τόσο οικονομική όσο και ηθική βλάβη».

zougla.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.