O κορονοϊός προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο – Νέα έρευνα

 O κορονοϊός προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο – Νέα έρευνα
φωτ. Pixabay

Όσο ο κόσμος μαθαίνει να ζει με την COVID-19, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς η μόλυνση επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο – όχι μόνο όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, οι ερευνητές αναφέρουν αλλαγές στον εγκέφαλο μεταξύ των ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 46 ατόμων που είχαν νοσήσει από τον COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες και τις συνέκριναν με τις σαρώσεις 30 ατόμων που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί, όπως αναφέρει το Time.

Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από την πανδημία κορονοϊού COVID-19 είχαν αλλαγές στην κυκλοφορία των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στον μετωπιαίο λοβό και τις περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους, οι οποίες εμπλέκονται σε υψηλότερης τάξης γνωστικές δεξιότητες, όπως η γλωσσική έκφραση και οι εκούσιες κινήσεις. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αυτή η ομάδα έδειξε μειωμένη κυκλοφορία σε αυτά τα μικροαγγεία.

Το πώς ακριβώς αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε καθημερινές δραστηριότητες δεν είναι ακόμη σαφές. Οι ερευνητές δεν ακολούθησαν λεπτομερείς αναλύσεις της γνωστικής λειτουργίας στις δύο ομάδες. Αλλά ο Bharat Biswal, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ που μετείχε στην έρευνα, λέει ότι η ομάδα διερευνά πώς αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν άλλες λειτουργίες.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες, για παράδειγμα, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες χρόνιες παθήσεις που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε ο εγκέφαλός τους από την COVID-19 και οι επιστήμονες εξετάζουν εάν τα άτομα με τέτοιες υποκείμενες παθήσεις υγείας εμφάνιζαν διαφορετικά επίπεδα εγκεφαλικών αλλαγών σε σύγκριση με εκείνους χωρίς αυτές τις συνθήκες.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη εργασία που διεξήγαγε ο Biswal και οι συνάδελφοί του, η οποία κατέγραψε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που διέκρινε τους ανθρώπους που είχαν νοσηλευτεί και αναρρώσει από τον COVID-19 από εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί. Αυτή η μελέτη βρήκε αλλαγές στο μεταιχμιακό σύστημα και στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ο οποίος επιβλέπει τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές δραστηριότητες, καθώς και τη μνήμη.

Συνολικά, λέει ο Biswal, τα αποτελέσματα «παρέχουν μια αρχική ιδέα για το πού να κοιτάξουν και ποιες παραμέτρους να εξετάσουν» στους επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις του Long COVID. Αυτός και η ομάδα του ελπίζουν να παρακολουθούν τους εθελοντές στη μελέτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τεκμηριώσουν καλύτερα πόσο διαρκούν οι αλλαγές.

«Η COVID-19 έχει πολυδιάστατες επιδράσεις στο σώμα», λέει, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ερευνήσει άτομα που έχουν μολυνθεί εκ νέου, πολλαπλές κρίσεις με COVID-19 μπορεί επίσης να προκαλέσουν αθροιστικές αλλαγές σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου σώματος.

Ο Biswal λέει ότι «ανησυχεί λίγο» για το πώς οι επαναμολύνσεις «μπορεί να εμφανιστούν στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες μελέτες που πρέπει να γίνουν για να κατανοήσουμε πώς η COVID-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σώμα».
Από Militaire News

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.