Τρενάκι του Cryptoτρόμου για Bitcoin – 1 δισ. «τρύπα» στην FTX


Τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια κεφαλαίων πελατών έχουν εξαφανιστεί από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο ιδρυτής του χρηματιστηρίου Sam Bankman-Fried μετέφερε κρυφά κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πελατών από την FTX στην εμπορική εταιρεία Alameda Research του Bankman-Fried, αποκαλύπτει το Reuters.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του συνόλου έχει έκτοτε εξαφανιστεί, είπαν. Μια πηγή ανέφερε ότι το ποσό που λείπει είναι περίπου 1,7 δισ. δολάρια. Ο άλλος είπε ότι το χάσμα ήταν μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αποκάλυψη για τα κεφάλαια της FTX
Ενώ είναι γνωστό ότι η FTX μετέφερε κεφάλαια πελατών στην Alameda, τα χρήματα που λείπουν αποκαλύπτονται για πρώτη φορά.

Η οικονομική τρύπα αποκαλύφθηκε σε αρχεία που ο Bankman-Fried μοιράστηκε με άλλα ανώτερα στελέχη την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Τα αρχεία παρείχαν μια ενημερωμένη με την περιγραφή της κατάστασης εκείνη την εποχή, είπαν. Και οι δύο πηγές κατείχαν ανώτερες θέσεις στην FTX μέχρι αυτή την εβδομάδα και είπαν ότι ενημερώθηκαν για τα οικονομικά της εταιρείας από κορυφαίο παράγοντα της εταιρείας.

Η FTX με έδρα τις Μπαχάμες υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την Παρασκευή μετά από κρεσέντο αναλήψεων πελατών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Μια συμφωνία διάσωσης με το ανταγωνιστικό χρηματιστήριο Binance κατέρρευσε, επισπεύδοντας την μεγαλύτερη κατάρρευση της κρυπτογράφησης τα τελευταία χρόνια.

Σε γραπτά μηνύματα στο Reuters, ο Bankman-Fried είπε ότι «διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό» της μεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν μεταφέραμε κρυφά», είπε. «Είχαμε μπερδεμένες εσωτερικές ετικέτες και το διαβάσαμε λάθος», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που λείπουν, ο Bankman-Fried απάντησε: «???»

Η FTX και η Alameda δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σε ένα tweet την Παρασκευή, ο Bankman-Fried είπε ότι «συνέθετε» αυτό που είχε συμβεί στη FTX. «Σοκαρίστηκα όταν είδα τα πράγματα να ξετυλίγονται με τον τρόπο που ξετυλίγονταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», έγραψε. «Σύντομα θα γράψω μια πιο ολοκληρωμένη ανάρτηση για το play by play».

Στο επίκεντρο των προβλημάτων της FTX ήταν οι απώλειες στην Alameda για τις οποίες τα περισσότερα στελέχη της FTX δεν γνώριζαν, ανέφερε νωρίτερα το Reuters.

Οι αναλήψεις πελατών είχαν αυξηθεί την περασμένη Κυριακή αφού ο Changpeng Zhao, Διευθύνων Σύμβουλος του γιγαντιαίου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης Binance, είπε ότι η Binance θα πουλήσει ολόκληρο το μερίδιο της στο ψηφιακό διακριτικό της FTX, αξίας τουλάχιστον 580 εκατομμυρίων δολαρίων, «λόγω πρόσφατων αποκαλύψεων».

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο CoinDesk ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Alameda 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κρατούνταν στο διακριτικό.

Εκείνη την Κυριακή, ο Bankman-Fried πραγματοποίησε συνάντηση με πολλά στελέχη στην πρωτεύουσα των Μπαχάμες, Νασάου, για να υπολογίσει πόση εξωτερική χρηματοδότηση χρειαζόταν για να καλύψει το έλλειμμα της FTX, είπαν τα δύο άτομα με γνώση των οικονομικών της FTX.

Ο Bankman-Fried επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε.

Ο Bankman-Fried έδειξε πολλά υπολογιστικά φύλλα στους επικεφαλής των ρυθμιστικών και νομικών ομάδων της εταιρείας που αποκάλυψαν ότι η FTX είχε μετακινήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών από την FTX στην Alameda, είπαν οι δύο πηγές στο Reuters.Τα υπολογιστικά φύλλα έδειχναν πόσα χρήματα δάνεισε η FTX στην Alameda και σε τι χρησιμοποιήθηκε, είπαν.

Τα έγγραφα έδειξαν ότι μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτά τα κεφάλαια δεν περιλαμβάνονταν στα περιουσιακά στοιχεία της Alameda, ανέφεραν οι πηγές. Τα υπολογιστικά φύλλα δεν έδειχναν πού μετακινήθηκαν αυτά τα χρήματα και οι πηγές είπαν ότι δεν ξέρουν τι έγινε.

Σε μια επακόλουθη εξέταση, οι νομικές και οικονομικές ομάδες της FTX έμαθαν επίσης ότι η Bankman-Fried εφάρμοσε αυτό που οι δύο άνθρωποι περιέγραψαν ως back door στο σύστημα τήρησης βιβλίων της FTX, το οποίο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας λογισμικό κατά παραγγελία.

Είπαν ότι η «κερκόπορτα» επέτρεπε στον Bankman-Fried να εκτελεί εντολές που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα οικονομικά αρχεία της εταιρείας χωρίς να ειδοποιούν άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών ελεγκτών. Αυτή η ρύθμιση σήμαινε ότι η μεταφορά των κεφαλαίων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alameda δεν προκάλεσε εσωτερική συμμόρφωση ή λογιστικές κόκκινες σημαίες στην FTX, είπαν.

Στο μήνυμα κειμένου του στο Reuters, ο Bankman-Fried αρνήθηκε ότι εφάρμοσε μια «κερκόπορτα».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διερευνά τον χειρισμό κεφαλαίων πελατών της FTX.com, καθώς και τις δραστηριότητές της στον τομέα των κρυπτοδανειστηρίων, είπε στο Reuters την Τετάρτη μια πηγή με γνώση της έρευνας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων διεξάγουν επίσης έρευνα, είπε η πηγή.

Η πτώχευση της FTX σηματοδότησε μια εκπληκτική ανατροπή για τον Bankman-Fried. Ο 30χρονος είχε δημιουργήσει το FTX το 2019 και το οδήγησε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, συσσωρεύοντας μια προσωπική περιουσία που εκτιμάται σε σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Η FTX αποτιμήθηκε τον Ιανουάριο στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, με επενδυτές να περιλαμβάνουν τη SoftBank και τη BlackRock.

Η κρίση έχει προκαλέσει απήχηση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή των μεγάλων νομισμάτων να πέφτει κατακόρυφα. Και η κατάρρευση της FTX προκαλεί συγκρίσεις με παλαιότερες μεγάλες επιχειρηματικές καταρρεύσεις.

Την Παρασκευή, η FTX ανακοίνωσε ότι είχε παραδώσει τον έλεγχο της εταιρείας στον John J. Ray III, τον ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης που χειρίστηκε την εκκαθάριση της Enron Corp – μιας από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην ιστορία.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.