“Καρφί” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Μαξίμου για τα ταξίδια του Ανδρέα Πάτση στο Κόσοβο


 

ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ;; ΟΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ , ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;; ΜΟΝΟ Η ΕΡΕΥΝΑ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ!!

 ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ!ΑΡΑ;;;;

 

 «Aναμένουμε απάντηση για το ποιος μεσολάβησε από το γραφείο του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις Πάτση στο Κόσοβο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση με την οποία απαντά στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο αναφέρει ότι δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του ότι «με απάντησή του στην στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι “δεν είχε πρότερη ενημέρωση” για την επίσκεψη Πάτση στο Κόσοβο τον Οκτώβριο 2020, που ήταν “ιδιωτική”».«Αναμένουμε απάντηση από το Γραφείο Πρωθυπουργού: Ποιος μεσολάβησε και για ποιες δουλειές ώστε σε μια “ιδιωτική επίσκεψη” για την οποία το ΥΠ.ΕΞ. δεν είχε “πρότερη ενημέρωση”, ο Βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ και τον Διοικητή της Τράπεζας του Κοσόβου με την ελληνική σημαία στο τραπέζι;», διερωτάται στη συνέχεια η αξιωματική αντιπολίτευση και υπογραμμίζει: «Υπάρχει Έλληνας που δεν ντρέπεται να βλέπει την κυβέρνηση να διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας;».

«Η κοροϊδία έχει όρια» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τα ταξίδια Πάτση στο Κόσοβο

Σημειώνεται ότι, ο Ανδρέας Πάτσης πραγματοποίησε ουκ ολίγα ταξίδια στο Κόσοβο, από τον Οκτώβριο του 2020, έχοντας σειρά επαφών στο πιο υψηλό επίπεδο, ορισμένες φορές ως βουλευτής και άλλες όχι ως τέτοιος, τα οποία και έχουν εγείρει μια σειρά από ερωτήματα.

Ερευνώντας την ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας JPA η οποία ανήκει στον Αν. Πάτση, προκύπτουν επαφές στο Κόσοβο, εκτός αυτών τις οποίες έκανε με τη βουλευτική του ιδιότητα, τις οποίες όμως δεν τις έκανε ως βουλευτής.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «μετά από μια σειρά επιχειρηματικών συναντήσεων με αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, η JPA έγινε δεκτή από την υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου και την εκπρόσωπο της Διασποράς Donika Gervala Schwartz. Στη συνάντηση εργασίας, η JPA υπέβαλε προτάσεις ώστε να αρθούν τα επιχειρηματικά και νομικά εμπόδια και το Κοσσυφοπέδιο να αποτελέσει πεδίο επένδυσης για τις ελληνικές εταιρείες».

Επιπλέον, στον ίδιο ιστότοπο διαβάζουμε ότι «ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, κ. Blerim Salahi, καλωσόρισε τον Ανδρέα Πάτση, συνεχίζοντας μια μακρά σειρά επισκέψεων και συμφωνιών της JPA στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου. Στη συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των 2 ανδρών, συζητήθηκαν μια σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα βοηθήσουν πολύ στην υλοποίηση επενδύσεων και στην εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών».

Τέλος στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρίας του κ. Πάτση διαβάζουμε ότι «μετά τις επιχειρηματικές αποστολές με πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου, προστίθεται μία νέα με την υπουργό Εμπορίου, κυρία Ροζέτα Χατζάρι, με τον Ανδρέα Πάτση. Η JPA συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων επαφών και εργαλείων για να εδραιωθεί στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου».
Ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου, ερωτάται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αν:

    Είχε οποιαδήποτε εμπλοκή το γραφείο του πρωθυπουργού ή μεμονωμένα στελέχη του στην προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων;
    Ήταν ενήμερη η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η αρμόδια διπλωματική αρχή στο Κόσοβο για τις παραπάνω συναντήσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, του βουλευτή και είχαν ρόλο στον προσδιορισμό τους;  Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το υπουργείο όταν έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές και ανακοινώθηκαν από τους επίσημους λογαριασμούς των αξιωματούχων του Κοσόβου, ως επίσημες συναντήσεις με εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Ieidiseis που επισυνάπτεται στην παρούσα ερώτηση και επιβεβαιώνεται από δημοσιεύσεις σε κοινωνικούς λογαριασμούς ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων του Κοσόβου, ο μέχρι πρότινος βουλευτής της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, στις 5 Οκτωβρίου 2020 είχε εκεί σειρά επίσημων επαφών στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής συνάντησε τον τότε πρωθυπουργό του Κοσόβου, Avdullah Hoti, την υπουργό Εξωτερικών Meliza Haradinaj-Stublla και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Fehmi Mehmeti. Οι επαφές αυτές έλαβαν εκτεταμένη κάλυψη από τον τοπικό τύπο ως επίσημες συναντήσεις εργασίας. O πρωθυπουργός, στην επίσημη σελίδα του στο Twitter, περιέγραψε ως εξής την συνάντηση του με τον βουλευτή: «Ουσιαστική συνάντηση με τον Έλληνα βουλευτή @patsis_andreas. Πολλές δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Εκτιμώ ιδιαίτερα τις καλές σχέσεις μεταξύ  & . Η υποστήριξη της Ελλάδας είναι πολύ σημαντική στην πολιτική μας πορεία προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, σε ανάρτησή της στο facebook περιέγραψε την δική της συνάντηση ως εξής: «Υποδέχτηκα σήμερα τον Έλληνα βουλευτή κ. Ανδρέα Πάτση, με τον οποίο μιλήσαμε για την πρόοδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη του Κοσόβου προς την Ελλάδα για την εποικοδομητική συνεργασία τους σε πολλές διαδικασίες που συνδέονται με την ευρωατλαντική μας φιλοδοξία.» Στην ανακοίνωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Διοικητής Μεχμέτι εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμβαθύνει τη συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να επενδύσει στο Κοσσυφοπέδιο. Από την άλλη, ο βουλευτής κ. Πάτσης ευχαρίστησε τον Διοικητή Μεχμέτι για την υποδοχή και την ενημέρωση που του παρείχε και εξέφρασε την ετοιμότητά του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κοσόβου στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Παράλληλα, ο κύριος βουλευτής είχε σειρά επιχειρηματικών επαφών ως εκπρόσωπος της εταιρίας JPA, με αρκετούς άλλους υπουργούς. Έτσι περιγράφεται μία από αυτές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, κ. Blerim Salahi, καλωσόρισε τον Ανδρέα Πάτση, συνεχίζοντας μια μακρά σειρά επισκέψεων και συμφωνιών της JPA στην αγορά του Κοσόβου. Στη συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, συζητήθηκαν μια σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα βοηθήσουν πολύ στην υλοποίηση επενδύσεων και στην εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση αυτή»

Είναι προφανές από όλα τα παραπάνω ότι οι επαφές του βουλευτή είχαν επίσημο χαρακτήρα, στις οποίες ο τελευταίος μιλούσε για λογαριασμό της χώρας και μάλιστα όχι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής διπλωματίας, εφόσον όλες οι συναντήσεις αυτές έγιναν με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κ. Πάτσης παράλληλα προωθούσε και τα συμφέροντα της εταιρίας του. Πέραν  του θέματος της συνταγματικότητας της συμμετοχής του σε αυτή, ενόψει των ασυμβιβάστων του άρθρου 57 του Συντάγματος, αποτελεί προφανώς μείζον θέμα η σύγχυση πολιτικών και οικονομικών ρόλων και προκύπτει σαφώς ζήτημα ευθυνών όχι μόνον για τον ίδιο τον βουλευτή αλλά και για το ρόλο που διαδραμάτισαν σε όλη αυτή την ιστορία οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.

Ενόψει των ανωτέρω,

Διατυπώνονται τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

    Είχε οποιαδήποτε εμπλοκή το γραφείο του Πρωθυπουργού ή μεμονωμένα στελέχη του στην προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων;
    Ήταν ενήμερη η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η αρμόδια διπλωματική αρχή στο Κόσοβο για τις παραπάνω συναντήσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, του βουλευτή και είχαν ρόλο στον προσδιορισμό τους;  Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο όταν έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές και ανακοινώθηκαν από τους επίσημους λογαριασμούς των αξιωματούχων του Κοσόβου, ως επίσημες συναντήσεις με εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατρούγκαλος Γιώργος

Γεροβασίλη Όλγα

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

eretikos.gr

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.