Εκτίναξη των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα
 

Η ενεργειακή κρίση «τινάζει στον αέρα» τα πάντα στις δυτικές οικονομίες και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας, της οποίας το νόμισμα καταρρέει μετά τον αποβολή της από τα ρωσικά κοιτάσματα φυσικού αερίου του βόρειου Ειρηνικού

Η Ελλάδα περιήλθε πλέον σε απελπιστική θέση: Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,56% και το 10ετές ιταλικό 4,24%, με το μεταξύ τους spread στις 32 μ.β. Με την μόνη διαφορά ότι η ιταλική βιομηχανική βάση είναι ισχυρή και υπάρχει σε έναν πληθυσμό 60 εκατ. ενώ η ελληνική «δεν υπάρχει» σε έναν πληθυσμό 8 εκατ. Ελλήνων το γένος και 2 εκατομ. αλλοδαπών ή προερχόμενων από το εξωτερικό

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης από 250 μονάδες βάσης.

Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.

Το CDS δουλεύει ως εξής: Για κάθε 10 εκατ. δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Καταλαβαίνουμε ότι πλέον παρά την εγγύηση της ΕΚΤ (χωρίς εγγύηση ΕΚΤ η ελληνική οικονομία, όπως την δόμησαν οι κυβερνήσεις των Μνημονίων, δεν θα υπήρχε για περισσότερο από 24 ώρες!) επανέρχεται πιεστικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια εδώ και χρόνια είναι «φάντασμα» αφού που ξέραμε μέχρι το 2009, καταρρέει στις 800 μονάδες και θεωρείται βάση πλέον οι 750 μονάδες μόλις έναντι των περισσότερων από 6.000 μονάδων στα ανώτερά του και πλέον είναι στα όρια του sell-off.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,65% στις 804,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.934,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,19% στις 533,76 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον από τα χαμηλά του τελευταίου διμήνου στα οποία διαπραγματεύεται, οδεύοντας να κλείσει το τρίτο τρίμηνο του έτους με αρνητικά τεχνικά δεδομένα.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.