Έντονη αντίδραση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη


ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Γραπτή Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς, σχετικά με το κλείσιμο τεσσάρων ακόμη Δημοτικών Σχολείων που ανήκουν στην Μουσουλμανική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα για το 2022- Σχολικό Έτος 2023.

Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα τέσσερα δημοτικά σχολεία της “Τουρκικής” Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, με τα ετήσια προσχήματα για μέτρα λιτότητας και ανεπαρκή αριθμό μαθητών. Με την τελευταία αυτή απόφαση έκλεισαν περισσότερα από τα μισά μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην “Τουρκική” Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσω «προσωρινής αναστολής» έχει αποδειχθεί συστηματική.

Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, οι προαναφερθείσες αποφάσεις που παραβιάζουν το δικαίωμα της “Τουρκικής” Μειονότητας να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να επιθεωρεί τα δικά της σχολεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, αποτελούν ενδείξεις της μεροληπτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ακολουθείται κατά των ομογενών μας.Δυτικής Θράκης στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ενώ η Ελλάδα κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, αγνοεί, από την άλλη, τα αιτήματα για άνοιγμα νέων μειονοτικών γυμνασίων/λυκείων παρά την προφανή ανάγκη και παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της Μειονότητας. Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στις μεροληπτικές πολιτικές της προς τα μειονοτικά σχολεία, που επαναλαμβάνονται κάθε σχολική χρονιά. Η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Μειονότητας για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις διεθνείς πλατφόρμες.




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.