Αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων ανακοίνωσ η Λαγκάρντ!!


 


 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!

 

Τον τερματισμό των μηδενικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ράλι του πληθωρισμού επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ενώ για την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μια μεγαλύτερη αύξηση, αν χρειαστεί.

"Αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε και νέα βήματα για την ομαλοποίηση της πολιτικής μας", ανέφερε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας πάντως "ότι θα διατηρήσουμε την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία μας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής".

"Οι τελευταίες προβλέψεις είναι ότι ο πληθωρισμός θα μείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για περισσότερο, την ίδια στιγμή που η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία", ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση σήμερα και οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες. Έχουμε διαμορφώσει ένα μονοπάτι και οι συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου είναι τα πρώτα βήματα στο δρόμο για τις αυξήσεις των επιτοκίων μας", πρόσθεσε.

"Αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν όπως είναι σήμερα ή επιδεινωθούν, τον Σεπτέμβριο περιμένουμε ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Στη συνέχεια περιμένουμε πως νέες αυξήσεις [των επιτοκίων] θα είναι αναγκαίες, με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τις προοπτικές του πληθωρισμού".
Οι πιέσεις θα συνεχιστούν

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να πιέζεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα δημιουργούν σοβαρές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Στήριξη στην οικονομία, από την άλλη πλευρά, προσφέρει η ισχυρή αγορά εργασίας, όπως και τα αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα και η δυνατότητα των νοικοκυριών να χρησιμοποιήσουν αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον ώθηση δίνουν και οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU.
Η αβεβαιότητα έχει εκτοξευτεί

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε παράλληλα ότι η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας. "Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αιφνιδίασαν όλους τους αναλυτές. Όλα τα διεθνή ινστιτούτα έκαναν το ίδιο λάθος, να υποτιμήσουν ή να χάσουν στις προβλέψεις τους κάποιες από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών", ανέφερε.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε πάντως ότι οι παγκόσμιες τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ σε ανοδική τροχιά θα μείνουν και οι τιμές των τροφίμων.



Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.