1991-2021 .Τριάντα χρόνια από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης!

 

26/12-1991 26/12/2021 ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Με απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ επιβεβαιώθηκε η ανεξαρτησία των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ιδρύθηκε η Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Την προηγούμενη ημέρα, ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο όγδοος και τελευταίος ηγέτης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), είχε παραιτηθεί και είχε παραχωρήσει τις εξουσίες του, μαζί με τους κωδικούς του σοβιετικού πυρηνικού οπλοστασίου, στον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν.

 

 Στις 7:32 μμ, το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, η κόκκινη σημαία υπεστάλη από το Κρεμλίνο και αντικαταστάθηκε με την προεπαναστατική ρωσική σημαία.

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 1991, η Σοβιετική Ένωση ήταν η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, καλύπτοντας 22.400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν το ένα έκτο της επιφάνειας της Γης. Ο πληθυσμός της ήταν 290 εκατομμύρια και 100 ξεχωριστές εθνικότητες ζούσαν εντός των συνόρων της.

Διέθετε επίσης ένα οπλοστάσιο δεκάδων χιλιάδων πυρηνικών όπλων και η σφαίρα επιρροής της που ασκούσε μέσω μηχανισμών όπως το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη. Μέσα σε ένα χρόνο, η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει.

Η κατάρρευση της Ένωσης ήταν ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο γεγονός και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία και μόνη αιτία, αλλά ήταν συνέπεια τόσο εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών, κοινωνικών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο παράγοντας των πυρηνικών.

Ήδη το διάστημα από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο, οι δημοκρατίες της ΕΣΣΔ είχαν αποχωρήσει από την Ένωση, με 11 εξ αυτών να υπογράφουν λίγες ημέρες πριν την τελική πράξη της διάλυσης το Πρωτόκολλο Άλμα-Άτα, με το οποίο ιδρυόταν η ΚΑΚ και ανακοινωνόταν πως η ΕΣΣΔ είχε πάψει να υπάρχει.

Το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης σήμανε το οριστικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.