Στο ΣτΕ «κρίνεται» η αποζημίωση για την Μυρτώ από το Δημόσιο



Η Μαρία Κοτρώτσου, μητέρα της κοπέλας που το 2012 στην Πάρο κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν Πακιστανό που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, διεκδικεί για την κόρη της το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.

Επιπλέον, η μητέρα ζητεί να της επιδικαστεί μηνιαίως το ποσό των 2.977, 81 ευρώ που είναι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας που απαιτεί η κατάσταση της 24χρονης σήμερα Μυρτούς. Τέλος, η μητέρα και η αδελφή του θύματος ζητούν ως αποζημίωση επιπλέον 50 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

«Θα είμαι η φωνή σου στο Συμβούλιο Επικράτειας. Μια φωνή που η Πολιτεία κωφεύει και αποποιείται την ευθύνη της για ό,τι σου συνέβη», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η Μαρία Κοτρώτσου, η οποία δήλωσε πως θα είναι παρούσα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά τη σημερινή διαδικασία.

Ο δικαστικός αγώνας για την καταβολή αποζημίωσης ξεκίνησε το 2017, όταν η οικογένεια της Μυρτούς προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στην αγωγή υποστήριζε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εισέλθει παράνομα στη χώρα ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της Μυρτούς και θα έπρεπε όχι μόνο να τον έχει συλλάβει, αλλά να τον έχει επαναπροωθήσει στην πατρίδα του, το Πακιστάν.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο  και το Διοικητικό Εφετείο απέρριψαν την αγωγή, με το σκεπτικό ότι οι όποιες παραλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την παράνομη είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».

Μετά την απόρριψη και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, η μητέρα της Μυρτούς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου μεταξύ άλλων, στην προσφυγή της αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο θύτης δεν ήταν σεσημασμένος «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.