Αναβάλλεται εως την άνοιξη του 2022 η ενεργοποίηση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων!

 

 Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η αστυνομία των πανεπιστημίων δεν θα λειτουργήσει, όχι πριν από την άνοιξη του 2022.

Καθυστερεί η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αστυνομία στα ΑΕΙ, καθώς τόσο οι ενστάσεις του διαγωνισμού πρόσληψης των πανεπιστημιακών αστυνόμων στο ΣτΕ, αλλά και η εκπαίδευση των ένστολων «φρενάρουν» την έναρξη της λειτουργίας της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Μπαράζ καθυστερήσεων: Ενστάσεις, εκπαίδευση και υποδομές

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός πρόσληψης 400 ατόμων, που θα στελέχωναν σε πρώτο στάδιο τον νέο θεσμό, ενώ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πρόσληψης καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά 4.967 άτομα. Μετά την δημοσιοποίηση των πινάκων, δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών, κατά το οποίο υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων, που ακόμη εκκρεμούν οι αποφάσεις στο Συμβούλιο τητηης Επικρατείας. Στη συνέχεια όσοι προσληφθούν θα ακολουθήσουν συγκεκριμένη εκπαίδευση τεσσάρων μηνών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων δεν θα είναι έτοιμοι να μεταβούν στα ΑΕΙ πριν από την άνοιξη του 2022.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να προχωρήσουν και όλους οι αλλαγές και τα έργα υποδομής στα πανεπιστήμια όπως μαγνητικές πύλες, κάμερες ασφαλείας και χώροι εγκατάστασης των ίδιων και των κέντρων επιχειρήσεων που έχουν εξαγγελθεί.
Μία ακόμη καθυστέρηση παρατηρείται στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.
Αοπλοι οι αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα στελεχώσουν στο μέλλον την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), είναι 1.033 Ειδικοί Φρουροί. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διοικητής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, θα τοποθετηθεί Αστυνομικός Διευθυντής που προέρχεται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

 Τα συστήματα επιτήρησης αλλά και η «επιστράτευση» των καρτών εισόδου στα ΑΕΙ είναι, ωστόσο, μια κίνηση που θεωρείται επιβεβλημένη και πρέπει να προχωρήσει. Μέχρι στιγμής, όμως, όπως φαίνεται και από όσα αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, τα ιδρύματα δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα που ανέμεναν για τον σκοπό αυτόν και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ.


Δύο εκ των ΑΕΙ που έχουν επιλεχθεί ως πρώτοι χώροι εφαρμογής των παραπάνω συστημάτων ασφαλείας εν τούτοις - το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - βρίσκονται πιο κοντά στην εγκατάστασή τους καθώς έχουν δεχτεί μέσω του υπουργείου Παιδείας την οικονομική βοήθεια ιδιώτη δωρητή, που θα καλύψει τα έξοδα τοποθέτησης μέσων επιτήρησης των εγκαταστάσεών τους (των κτιρίων διοίκησης και άλλων στα οποία φυλάσσονται πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία).

 
Ασφάλεια

Τα συστήματα ασφαλείας των υπόλοιπων πανεπιστημίων (όπου αυτά χρειαστούν) επίσης δεν αναμένονται πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η τοποθέτηση συστήματος με κάμερες στους κεντρικούς χώρους τους θα αργήσει πολύ περισσότερο και μάλλον αναμένεται για την... επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Κι αυτό γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί, δεν μπορούν να τοποθετηθούν ασύρματα συστήματα με κάμερες καθώς αυτά παραβιάζονται εύκολα ή οι καταγραφές τους μπορούν να σβηστούν. Ετσι, θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες με ενσύρματη επικοινωνία μεταξύ τους και φυσικά καλώδια τα οποία πρέπει επιπλέον να καλυφθούν για να μην είναι εύκολο να σπάσουν ή να παραβιαστούν. Τα παραπάνω απαιτούν τη λειτουργία συνεργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που πιθανότατα τοποθετείται χρονικά στο καλοκαίρι του 2022.

Ανά πανεπιστήμιο τώρα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει στις αρχικές διαδικασίες για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας, κάποια κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (όπως το ιστορικό Χημείο στο κέντρο της Αθήνας) ή το Πολυτεχνείο επί της Πατησίων, αντιθέτως, δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Οπως λένε πηγές από τη διοίκησή τους, κανένα από τα συναρμόδια υπουργεία δεν τους έχει δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα: «Πρώτα συστήματα για κάρτες εισόδου και μετά πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων στη φύλαξή του ή το αντίστροφο;»

Εν αναμονή, έτσι, της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και μετά τους τόνους μελάνι που χύθηκαν για την προστασία των ανωτάτων ιδρυμάτων από βανδαλισμούς και βία, ο Οκτώβριος αναμένεται να βρει τα ΑΕΙ της χώρας ακριβώς όπως και πέρυσι...


 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.