Σε υψηλό 10 ετών ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης - Στο 3% τον Αύγουστο


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο και πιθανότατα να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις, όπως αναφέρει το Reuters.

Συγκεκριμένα οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 3% τον Αύγουστο, ενώ τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά 2,2%. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 2,7% και ξεπέρασε αρκετά και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται κυρίως στο ενεργειακό κόστος αλλά και στην αύξηση που σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων, ενώ υπήρχαν και ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, όπως δήλωσε η Eurostat.

Οι αριθμοί είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στην ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, η οποία έχει αυξήσει επανειλημμένα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος μόνο για να ξεπεράσουν οι αριθμοί τις προβλέψεις της παρόλο που η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να κορυφωθεί μόνο τον Νοέμβριο.

Με τον πληθωρισμό στην Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και τον μεγαλύτερο επικριτή της ΕΚΤ να αναμένεται να φτάσει το 5% τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δεχτεί μεγαλύτερη πίεση για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.  

O δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και το κόστος της ενέργειας επίσης ενισχύθηκε τον Αύγουστο φτάνοντας στο 1,6% από το 0,9%.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.