Με κόλπο της ΑΑΔΕ θα πάρουν πίσω τα αναδρομικά των συνταξιούχωνΤον λογαριασμό για τα αναδρομικά που εισέπραξαν από το 2015 έως το 2018 καλούνται να πληρώσουν 1.200.000 συνταξιούχοι, που βιώνουν ακόμα μια φορά την κοροϊδία του κράτους.

Τα ποσά εισπράχθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα πρέπει να δηλωθούν στην Εφορία.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και γι’ αυτόν τον λόγο θα φορολογηθούν με βάση τις συμπληρωματικές δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλουν.

Με τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από τα Μνημόνια, τώρα το κράτος έρχεται να τους επιστρέψει μέρος των «κουρεμένων» συντάξεων, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα αυτοτελούς φορολόγησης, με έναν ενιαίο συντελεστή 20%, όπως ζητούν οι συνταξιούχοι, και θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημά τους, αναλογικά με το έτος που ήταν κανονικά να εισπραχθούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν βαρύ φόρο, αν και τα χρήματα έχουν ήδη ξοδευτεί σε πάγιες δαπάνες των συνταξιούχων.

Η αδιαφορία του κράτους για τους συνταξιούχους φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε ο νόμιμος τόκος του 6% που προβλέπεται για την καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο TAXISnet για την υποβολή δηλώσεων αναδρομικών, με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021.

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν τα αναδρομικά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα ποσά για κάθε έτος χωριστά, με την τροποποιητική δήλωση να υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Η δήλωση θα θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον κατατεθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστές από 22% έως και 45%, ενώ εφόσον το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου ξεπερνά τα 12.000 ευρώ μαζί με τα αναδρομικά του έτους θα επιβληθεί και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο φόρος να αγγίξει ακόμα και το 55%.

Υπενθυμίζεται πως οι συντελεστές φορολογίας διαμορφώνονται ως εξής:
Για το έτος 2015 από 22% έως 42%
για τα έτη 2016-2018 από 22% έως 45%
Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει εφάπαξ σε μία δόση, που πρέπει να πληρωθεί έως και τον Ιανουάριο του 2022.

Οι συνταξιούχοι οι οποίοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τον φόρο που θα προκύψει έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν με βάση την πάγια ρύθμιση, σε 24 ή 48 δόσεις.

Παράδειγμα για τη «λυπητερή»
Συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ ο οποίος έλαβε αναδρομικά ύψους 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

Επιπλέον, επί των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστή 2,2%, ύψους 22 ευρώ, με τον συνολικό φόρο να αγγίζει τα 242 ευρώ.

Μεγαλύτερο φόρο θα αναγκαστούν να καταβάλουν οι συνταξιούχοι που η δήλωση των αναδρομικών θα τους οδηγήσει σε ανώτερη φορολογική κλίμακα, φουσκώνοντας ακόμα περισσότερο το εκκαθαριστικό που θα προκύψει από την τροποποιητική δήλωση στο TAXISnet.

Σε όσους συνταξιούχους ή μισθωτούς έλαβαν αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα δοθεί η δυνατότητα σε επόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των εν λόγω φορολογικών δηλώσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.