Στον Γ. Προκοπίου τα ναυπηγεία ΣκαραμαγκάΈκβαση - έκπληξη είχαν οι διαγωνισμοί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, για τον οποίο υπήρχαν φήμες τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον του, επικράτησε καθαρά έναντι του εφοπλιστή Θ. Πριόβολου (Pyletech) και γίνεται ο νέος ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ναυπηγικού συγκροτήματος της χώρας, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν ενδιαφέρουσες «καραμπόλες» από αυτή τη διαδικασία στην προσπάθεια διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Αν και δεν έχουν εκδοθεί επίσημες ανακοινώσεις από τον διαχειριστή του στρατιωτικού τμήματος των Ναυπηγείων και την ΕΤΑΔ, που διενήργησαν ξεχωριστούς διαγωνισμούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή εταιρεία Forest, που ελέγχεται από τον Γιώργο Προκοπίου, υπέβαλε στις παράλληλες διαδικασίες υψηλότερες προσφορές από τον Θ. Πριόβολο, που εμφανιζόταν ως τώρα ως μοναδικός ενδιαφερόμενος.

Ο όμιλος Pyletech του Θ. Πριόβολου επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι οι προσφορές του δεν ήταν οι υψηλότερες, σημειώνοντας: «Καταθέσαμε εύλογες και κοστολογημένες προτάσεις. Ωστόσο, δεν ήταν οι επικρατέστερες. Χαιρόμαστε να υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και μάλιστα σε αυτόν τον υψηλού ρίσκου τομέα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!».

Οι προσφορές 
Η εταιρεία συμφερόντων του Γ. Προκοπίου πρόσφερε περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ για το ακίνητο και τη δεξαμενή που πωλούσε η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενώ στο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή για το στρατιωτικό κομμάτι του ναυπηγείου πρόσφερε περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ. Η προσφορά Πριόβολου δεν έχει γίνει γνωστή, όμως στον προηγούμενο, άγονο διαγωνισμό είχε προσφέρει 15 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης υπήρξαν δύο ανταγωνιστικές προσφορές, η κατακύρωση είναι πλέον τυπική διαδικασία, ενώ στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε μόνο μία προσφορά, η οποία παραπέμφθηκε στους πιστωτές (Δημόσιο, Τρ. Πειραιώς, εργαζόμενοι) και τελικά απορρίφθηκε ως υπερβολικά χαμηλή.

Ο νέος ιδιοκτήτης, για να εκκινήσει τη λειτουργία του το ναυπηγείο, θα χρειασθεί να πληρώσει 10 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για τακτοποίηση αυθαιρέτων και έκδοση αδειών πυρασφάλειας, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειασθεί επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να «πάρουν μπροστά» τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ύστερα από την πολυετή περιπέτειά τους.

Ο όμιλος Προκοπίου 
Ο Γ. Προκοπίου, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του εφοπλιστικού ομίλου Dynacom/Dynagas βρέθηκε το 2019 στη 13η θέση της λίστας του οίκου Lloyd's με τα πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία και ήταν δεύτερος ανάμεσα στους Έλληνες πλοιοκτήτες, μετά τον Γιάννη Αγγελικούση. Διαθέτει στόλο με 126 μονάδες και η περιουσία του εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. δολ.

Η εξέλιξη της διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμάται ότι διευκολύνει και τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τη δραστηριότητα των ναυπηγείων περισσότερο στο εμπορικό κομμάτι, χωρίς να έχει απόλυτη εξάρτηση από το στρατιωτικό σκέλος και, ειδικότερα, τη μεγάλη προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού για νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμό παλαιών.

Αυτό επιτρέπει να γίνει μια κατανομή του προγράμματος για τις φρεγάτες υπέρ των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για τα οποία, μετά την αποκάλυψη χρεών που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, ο Α. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση, εάν δεν έχουν συμμετοχή στη συμπαραγωγή των φρεγατών.

sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.