Δεν εκλάπησαν μόνο Πικάσο και Μοντριάν για το τρίτο έργο γιατί δε γίνετε λόγος;



Η Μαριλένα Κασιμάτη, ιστορικός τέχνης και πρώην επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης (1984-2017), με συνεχείς αναρτήσεις στα social media θυμίζει την ιστορία του τρίτου πίνακα και καλεί τους αρμόδιους να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις. 

Πρόκειται για το έργο του Guglielmo Caccia (Moncalvo) «Ο Αγιος Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και Σύμβολα του Πάθους» (αρχές 17ου αιώνα) που είχε κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη μαζί με τα έργα των Πάμπλο Πικάσο και Πιετ Μοντριάν.

[Αριστερά: Το σχέδιο όπως τυπώθηκε στον κατάλογο της έκθεσης «Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης. Αγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της», 20/10/2011 - 8/1/2012, σελ. 337. Δεξιά: Το σχέδιο όπως βρέθηκε μετά την κλοπή στη Φλωρεντία, με τη σφραγίδα και την υπογραφή]

Η ιστορικός τέχνης Serena D’Italia εντόπισε, τον Σεπτέμβριο του 2019 το έργο και ξόδεψε αρκετή ώρα συγκρίνοντάς το με αυτό που είχε κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη. «Το σχέδιο έχει κάπως “διορθωθεί”, έχει προστεθεί μια κακής ποιότητας υπογραφή και σφραγίδα αλλά πολλές λεπτομέρειες, σκούρες κηλίδες λ.χ., είναι τόσο όμοιες, που είμαι σχεδόν βέβαιη ότι πρόκειται για το ίδιο έργο», δηλώνει η ιστορικός τέχνης («Καθημερινή», 26/11/20).

Η πρώτη που ενημέρωσε ήταν η Μαριλένα Κασιμάτη, ιστορικός τέχνης και πρώην επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης (1984-2017), η οποία την είχε βοηθήσει παλαιότερα στέλνοντάς της φωτογραφία του έργου σε υψηλή ανάλυση, για να το συμπεριλάβει σε επιστημονική δημοσίευση σχετική με τη σχολή των Old Masters της Βόρειας Ιταλίας, πεδίο άλλωστε στο οποίο η Serena D’Italia ειδικεύεται. Η κ. Κασιμάτη ήταν μία εκ των επιμελητών της περιοδικής έκθεσης «Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης. Αγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της». Αυτή η έκθεση, με το έργο του Moncalvo –δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή–, μεταξύ άλλων αριστουργημάτων, «έτρεχε» την ημέρα της κλοπής, 9 Ιανουαρίου 2012, όταν η Πινακοθήκη έχασε και το δώρο που έκανε ο Πικάσο το 1949 στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στην Αντίσταση. Το έργο με τίτλο «Γυναικείο κεφάλι» (1939).

«Τον Σεπτέμβριο του ’19 ενημερώθηκα από την Ιταλίδα συνάδελφο και στη συνέχεια από τον αρμόδιο του υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Τορίνο (Soprintendenza) ότι το κλεμμένο σχέδιο του Moncalvo εμφανίστηκε στον κατάλογο δημοπρασιών του οίκου Pandolfini της Φλωρεντίας της 1.10.2019, με αριθμό λαχνού 96, χωρίς αναγραφή προέλευσης, διαστάσεων 340×216 mm και με την πληροφορία ότι “μπορεί να συσχετισθεί με την παραγωγή σχεδίων του ζωγράφου Guglielmo Caccia, γνωστού ως Moncalvo (1568-1625)”. Προφανώς η ταύτιση και το όνομα του καλλιτέχνη ήταν γνώριμα στους δημοπράτες από τον κατάλογο έκθεσης της Εθνικής Πινακοθήκης, διαφορετικά θα ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνει», εξηγεί στην «Κ» η κ. Κασιμάτη.

Και συνεχίζει: «Στη φωτογραφία του καταλόγου διακρινόταν ξεκάθαρα ότι είχε όχι μόνον επανασχεδιαστεί το εξωτερικό περίγραμμα που αρχικά είχε φθορές, αλλά και ότι στο κάτω δεξιό άκρο του σχεδίου είχε γίνει προσθήκη ενός (φανταστικού) αριθμού 3Β και μιας δήθεν υπογραφής Μ…  με μαύρο μαρκαδόρο, στη θέση ακριβώς όπου παλαιότερα υπήρχε κενό στο χαρτί. Η πλαστογράφηση είναι φανερό πως έγινε με τη συνδρομή συντηρητή/τριας χάρτου μετά την κλοπή. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ήταν ελληνικά τα χέρια αυτά. Θεωρώ κι εγώ σχεδόν σίγουρο ότι το έργο της δημοπρασίας είναι το ίδιο και το αυτό έργο της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο, μετά την κλοπή, υπέστη πλαστογράφηση, πιθανώς ακόμη και πλύση για εξάλειψη φθορών της χάρτινης επιφάνειας και με σκοπό τη σύγχυση. Είναι εντελώς αδύνατον, ένα χειροποίητο σχέδιο να επαναληφθεί με ακριβώς τον ίδιο τρόπο δύο φορές, χωρίς την παραμικρή γραμμική παρέκκλιση».

Η κ. Κασιμάτη ενημέρωσε αμέσως την ηγεσία του ΥΠΠΟ. «Ηρθα σε επικοινωνία με τη Βάσω Παπαγωργίου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού. Προθυμοποιήθηκα μάλιστα να ταξιδέψω η ίδια στην Ιταλία. Ισως μέσω του σχεδίου του Moncalvo άνοιγε ο δρόμος για τον εντοπισμό των άλλων δύο σπουδαίων έργων, του Πικάσο και του Μοντριάν. Ηταν άλλωστε το πρώτο απτό στοιχείο από το μακρινό 2012».

Προς επίρρωση της υπόθεσής της, το σκίτσο που δημοπρατούνταν αποσύρθηκε πάραυτα.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι η σημερινή υπουργός Πολιτισμού που ήταν Γενική Γραμματέας το 2012, όταν εκλάπησαν τα τρία έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας, δεν έχει πει ακόμα ούτε μισή λέξη για το αν εξέτασαν οι ειδικοί του Υπουργείου Πολιτισμού τους πίνακες που βρήκαν.



Marilena Cassimatis
τη Δευτέρα

ΔΕΝ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΠΙΚΑΣΟ ΚΑΙ ΜΟΝΤΡΙΑΝ!
Για το κλεμμένο σχέδιο που εντόπισα στη Φλωρεντία, ούτε κουβέντα. Πότε επιτέλους θα σοβαρευτούμε; Θα μου πείτε, ο Πικάσο είναι Πικάσο και η κλοπή έγινε για να μην ανανεωθεί η θητεία της διευθύντριας τον Ιανουάριο του 2021 που μόνο εκείνη γνώριζε ότι έληγε. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΛΕΜΕ. https://www.kathimerini.gr/…/sta-ichni-toy-klemmenoy-monc…/…

KATHIMERINI.GR
Είναι το έργο που εκλάπη το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη μαζί με αυτά των Πικάσο και Μοντριάν;

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.