Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται απο τον δανεισμό στην Ελλάδα 1 στις 5 επιχειρήσεις.


 


Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς περισσότερες από μία στις πέντε λαμβάνουν απόρριψη για το αίτημα χρηματοδότησής τους, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο από μία στις δέκα.

Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021 σε πάνω από 11.000 επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παραμένει άπιαστο όνειρο παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά δεδομένου ότι σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν λάβει από την ΕΚΤ επιδοτούμενη ρευστότητα περίπου 44,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις από και εντός πανδημίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 14 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 12% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερα δάνεια, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν τριπλάσιο φτάνοντας το 33% (38% το πρώτο εξάμηνο του 2021), το υψηλότερο στην ΕΕ. Μάλιστα στη χώρα μας, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ζήτησης για νέα δάνεια και προσφοράς τους από τις τράπεζες με ποσοστό 14%, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι μόνο 4%.

Παράλληλα στην Ελλάδα εμφανίζεται και το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης των αιτημάτων (22%), όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 8%, ενώ τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα μόνο το 3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι βελτιώθηκε η διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων τη χρονιά που πέρασε.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.