Το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε να επιστρέψουν οι αγρότες τις ενισχύσεις ''Χατζηγάκη"


Την Τετάρτη (12 Μαΐου) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συζητήθηκε η προσφυγή που άσκησε κατά της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιανουάριο του 2020, για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που χορήγησε στους Έλληνες αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, γνωστού ως «πακέτο» Χατζηγάκη». Η χώρα μας έπρεπε να είχε ανακτήσει τις παράνομες αντισταθμιστικές ενισχύσεις σύμφωνα με την απόφαση.

Το 2009 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε στους Έλληνες γεωργούς αποζημιώσεις, που έφταναν το παραπάνω ποσό. Εκτιμάται πως είχε διανεμηθεί σε περίπου 95.000 αγρότες.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 7ης Δεκεμβρίου 2011, η Ελληνική Δημοκρατία όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις που χορήγησε μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατά τα έτη 2008 και 2009, καθώς και να ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απαραίτητα μέτρα προς αυτό το σκοπό.

Η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ να ακυρώσει την απόφασης της Επιτροπής και να αναστείλει την εκτέλεσή της μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση επί της ουσίας. Το 2014 το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή επί της ουσίας. Κατόπιν τούτου η Ελλάδα άσκησε αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, ζητώντας τόσο την αναίρεση της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου όσο και την αναστολή εκτέλεσης μέχρι την περάτωση της κατ' αναίρεση δίκης.

Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής και την αναίρεση, επιβεβαιώνοντας την υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να ανακτήσει τις ενισχύσεις. Στο διάστημα που ακολούθησε η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής, αλλά ούτε και την ενημέρωσε επαρκώς.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία ανακτήσεως των ενισχύσεων. Οι διοικητικές ή τεχνικές δυσχέρειες που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό των δικαιούχων δεν δικαιολογούν την κρίση ότι η ανάκτηση είναι τεχνικώς αδύνατη. 

Επιπλέον, η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να νομοθετήσει προς αντιμετώπιση της εν λόγω διοικητικής δυσχέρειας τον Ιούνιο του 2015, ήτοι τρία έτη μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας.

Όσον αφορά το επιχείρημα της Ελλάδας ότι δεν εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση για την ανάκτηση των ποσών που υπερέβαιναν τα 5.000 ευρώ επειδή η Επιτροπή εξέφρασε την αντίθεσή της, το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η Επιτροπή διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με οποιοδήποτε αυθαίρετο όριο κάτω από το οποίο δεν θα πραγματοποιούνταν η ανάκτηση. Εντούτοις, η παρατήρηση αυτή δεν εμπόδιζε την Ελλάδα να συνεχίσει την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της προς διασφάλιση της εκτελέσεως της αποφάσεως της Επιτροπής. 

Όσον αφορά την επίκληση των κοινωνικών αναταραχών που θα προκαλούσε η ανάκτηση των ενισχύσεων, οι ελληνικές αρχές δεν απέδειξαν την ύπαρξη του κινδύνου αντιδράσεως εκ μέρους των γεωργών η οποία θα είχε για τη δημόσια τάξη συνέπειες στις οποίες δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν με τα μέσα που διαθέτουν.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΩΡΟΤΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ  ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ....


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.