Αδιέξοδο στη Γενεύη για το Κυπριακό - Οι Τούρκοι θέλουν δυο κράτη



Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης (28.04) τα κυπριακά ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συζητήσεις έχουν φτάσει για ακόμα μια αφορά σε αδιέξοδο. Αυτό οδήγησε τον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλεί εκτάκτως νέα Ολομέλεια έτσι ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κοινός τόπος όλων των εμπλεκόμενων και να γίνουν συζητήσεις επί μιας ρεαλιστικής βάσης για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.
Επί της ουσίας, το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρχει επόμενο βήμα στο Κυπριακό, με δεδομένο το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές. Η πλευρά των Τουρκοκύπριων κατάθεσε μια πρόταση έξι σημείων, η οποία προφανώς απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς ο Ερσίν Τατάρ με την αρωγή της Τουρκίας επιμένει στη διχοτόμηση. Η πλευρά της Κύπρου έκανε μια παρέμβαση 13 σελίδων, κάνοντας σαφή τη θέση της για συνομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το ζήτημα.
Ο Ερσίν Τατάρ από την πλευρά του παρουσιάζεται αδιάλλακτος, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας. Αυτό έγινε απόλυτα σαφές μετά και την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε ξανά λόγο για δυο κράτη ζητώντας να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους αλλά όχι ως κοινότητες.

«Επιβεβαιώσαμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως το νέο όραμα λύσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μετά το τέλος της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Εθνών, όπου έγιναν παρεμβάσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων Ερσίν Τατάρ, και των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, με τον κ. Νίκο Δένδια να εκπροσωπεί την Ελλάδα, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις.

Κατά σειρά ο κ. Γκουτέρες θα δει τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Όπως είναι λογικό, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αυτή την ώρα γίνονται συναντήσεις και διεργασίες έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι για όσα έγιναν στην Ολομέλεια αλλά και για να προετοιμαστούν για τη νέα έκτακτη σύγκληση που έγινε από τον κ. Γκουτέρες για το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.