Οι τράπεζες δε σταματούν να ζητούν εγγυήσεις



Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα ανακεφαλαιοποίηση...

Η καθυστέρηση, λόγω των περιοριστικών μέτρων, επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, και οι φόβοι για τον τουρισμό σε σχέση με το 2020, οδηγούν τις τράπεζες σε νέους υπολογισμούς για τον κίνδυνο των εγγυημένων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε περίπου 10.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας σύμφωνα με το sofokleousin.gr .

Οι τράπεζες ''φοβούνται'' τώρα ότι από τα δάνεια ύψους 4,6 δις. ευρώ που καλύπτονται με κρατικές εγγυήσεις ένα σημαντικό μέρος είναι πιθανό να περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα και να χρειασθεί να καταπέσουν οι εγγυήσεις. Όμως, θεωρούν ότι το πλαίσιο παροχής των εγγυήσεων δεν είναι πλέον επαρκές για να καλύψει τους κινδύνους: το Δημόσιο εγγυάται μεν κατά 80% το κεφάλαιο κάθε δανείου, όμως, υπάρχει ένας περιορισμός: οι εγγυήσεις δεν μπορεί να ξεπερνούν το 40% του συνόλου των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 30% του συνόλου δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Έτσι, όπως φοβούνται οι τράπεζες, οι εγγυήσεις δεν θα είναι επαρκείς για να καλύψουν ενδεχόμενο κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γι’ αυτό και προτείνεται στην κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς να αυξηθούν τα όρια κάλυψης τουλάχιστον στο 50% για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο 40% για τα δάνεια των μεγάλων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΤτΕ:

  1. Με πόρους του Ταμείου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εγγυάται σε κάθε συνεργαζόμενο πιστωτικό ίδρυμα έως και το 80% της ονομαστικής αξίας κάθε επιχειρηματικού δανείου που υπάγεται στο εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο.
  2. Το ύψος των εγγυήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% της αξίας του χαρτοφυλακίου που διαθέτει κάθε τράπεζα με εγγυημένα δάνεια προς ΜΜΕ και το 30% της αξίας του χαρτοφυλακίου των εγγυημένων δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις. Δηλ. το 40% x 80% της ονομαστικής αξίας των δανείων προς ΜΜΕ υπό την αιγίδα του προγράμματος και το 30% x 80% της ονομαστικής αξίας των δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του προγράμματος.
  3. Τα χορηγούμενα δάνεια έχουν μέγιστη διάρκεια 5 έτη και προορίζονται για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Ακολούθως, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να περιορίζουν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που απαιτούν από τις δανειολήπτριες επιχειρήσεις έναντι της παροχής των εν λόγω πιστώσεων. Οι εγγυήσεις αφορούν μόνο νέες χρηματοδοτήσεις, δηλ. δεν επιτρέπεται η λήψη δανείου για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.
  4. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το 2020 οι εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων τα οποία κάλυψε το εγγυοδοτικό εργαλείο ανήλθαν σε 4,6 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ αφορούσαν επιχειρήσεις πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους και αυτοαπασχολουμένους. Ειδικότερα, το 2020 μέσω του εργαλείου εγγυοδοσίας χρηματοδοτήθηκαν 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 521 μεγάλες επιχειρήσεις με 2,46 δισεκ. ευρώ και 2,16 δισεκ. ευρώ αντιστοίχως.




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.