Πλατεία Αβησσυνίας και ο Αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ-ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ 300ΩΝ ΒΟΔΙΩΝ


Μια από τις πιο γνωστές πλατείες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι η πλατεία Αβησσυνίας. Βρίσκεται στο κέντρο του Μοναστηρακίου, μεταξύ των οδών Ερμού, Ηφαίστου και Αγίου Φιλίππου. 
Όσον αφορά, τώρα, το όνομά της η πλατεία, ως πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι τους Αιθίοπες που κατοικούσαν στους γύρω δρόμους. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς μελετητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, η ονομασία Αβησσυνίας ξεκίνησε να υφίσταται το 1922 καθώς εκεί προσφέρθηκε η βοήθεια της Αιθιοπίας, στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Μάλιστα, ήταν ο τότε αντιβασιλέας και μετέπειτα αυτοκράτορας της χώρας, φιλλέληνας, Χαϊλέ Σελασιέ ο οποίο ήταν ο υπεύθυνος για την εκστρατεία οικονομικής βοήθειας των Ελλήνων προσφύγων.

Η χώρα της Αφρικής που σήμερα τη ξέρουμε ως Αιθιοπία λεγόταν Αβησσυνία. Η λέξη Αβησσυνία προέρχεται< από την αραβ. λέξη habes (: μικτός, συρφετός πολλών εθνών).
Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν πως προέρχεται από τους κατοίκους της περιοχής al-Ḥabaš. Ο λόγος για την περιοχή η οποία σήμερα βρίσκεται εδαφικά ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία. Οι κάτοικοι ονομάζονταν Habesha, ονομασία η οποία εννοιολογικά αποδίδεται ως «συλλέκτες λιβανιού»

Το χρονικό της επίσκεψης του Αιθίοπα διαδόχου στην Ελλάδα(1924)

Σε ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι ρήτορες έπλεξαν το εγκώμιο του διαδόχου υπενθυμίζοντας τους Ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών που εγκαινιάστηκαν 16 αιώνες πριν, που έχουν να κάνουν κυρίως με την διάδοση του Χριστιανισμού από την Αλεξάνδρεια. 
Ο Ταφάρι έπλεξε το εγκώμιο του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες για την ομολογουμένως εξαιρετική υποδοχή που του έκαναν. Κατά την επίσκεψη του σε Φιλανθρωπικά ιδρύματα δώρισε 100.000 δρχ, ενώ επισκέφθηκε και τους προσφυγικούς καταυλισμούς των Αθηνών και δώρισε 300 βόδια από την πατρίδα του ως μια ελάχιστη συμβολή στην αποκατάσταση τους. Η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε το δώρο του διαδόχου και για να τον τιμήσει του διέθεσε ένα ατμόπλοιο για το ταξίδι της επιστροφής.


Το οικονομικό σκάνδαλο των 300ων βοδιών

Μόλις 1,5 μήνα μετά η κυβέρνηση Σοφούλη – η αποκαλούμενη ευφυώς των «θερινών διακοπών»- έπεσε και αντικαταστάθηκε από κυβέρνηση υπό τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο στηριζόμενη από έναν συνασπισμό κομμάτων. 
Η νέα κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να οργανώσει την μεταφορά των βοδιών από την Αιθιοπία στην Ελλάδα. Το ζήτημα όμως που έμοιαζε διαδικαστικό εξελίχθηκε σε ένα ακόμη μικρό οικονομικό σκάνδαλο, ένα από τα πολλά που ταλάνιζαν εκείνη την εποχή την Ελληνική κοινωνία (είχαν προηγηθεί σκάνδαλα στην διάθεση κονδυλίων στους πρόσφυγες, αλλά και μεγάλα σκάνδαλα με τις στρατιωτικές προμήθειες). 
Το πρώτο ζήτημα που ανέκυψε ήταν με το τίμημα της μεταφοράς, καθώς το Ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 2000 λίρες για την μεταφορά των βοδιών. Η κυβερνητική θέση όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ήταν ότι η δεύτερη χαμηλότερη προσφορά ήταν 3000 λίρες, θέση όμως που δεν ακούστηκε ιδιαίτερα πειστική, καθώς τα ναύλα αυτά έμοιαζαν εκτός πραγματικότητας.
Ακόμη χειρότερα όμως, οι Ελληνικές αρχές δεν είχαν εφοδιάσει το ατμόπλοιο με τα χρήματα που χρειάζονταν για τα διόδια της διώρυγας του Σουέζ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ένα ταξίδι 8 ημερών να διαρκέσει 30 ημέρες, με αποτέλεσμα το κράτος να επιβαρυνθεί με πρόσθετα ημερομίσθια, καύσιμα και άλλα έξοδα. Επειδή το πλοίο δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του από την Αίγυπτο, το Ελληνικό δημόσιο έστειλε μήνυμα στις αρχές της διώρυγας ζητώντας να μας χαρίσουν το αντίτιμο των διοδίων, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Τελικώς η Ελληνική κυβέρνηση έστειλε τα χρήματα στην Αίγυπτο και το ταξίδι ολοκληρώθηκε. Όταν όμως τα βόδια ξεφορτώθηκαν και εξετάστηκαν από κτηνιάτρους, κρίθηκε πως δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας. Έτσι η κυβέρνηση πούλησε τα βόδια προφανώς σε ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα που δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ και τα χρήματα από την πώληση τα διέθεσε υπέρ των προσφύγων.
Όλες οι πληροφορίες που διαθέτουμε για το θέμα προέρχονται από την επερώτηση του βουλευτή Γεώργιου Φραγκουδή, η οποία αναπτύχθηκε σε μερικά σημεία της στην συνεδρίαση της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης στις 13 Μαΐου. Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού Μιχαλακόπουλου που ήταν εμφανώς απροετοίμαστος, δεν ήταν καθόλου πειστικές. Έτσι και αλλιώς στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου η κυβέρνηση ακολουθούσε μια τακτική αποφυγής συζητήσεων και απαντήσεων στην Εθνοσυνέλευση, οπότε η επερώτηση του Φραγκουδή δεν απαντήθηκε ποτέ, καθώς λίγες εβδομάδες μετά ήρθε ο «γύψος» του Πάγκαλου. Στην ρητορική ερώτηση του Φραγκουδή ποίος ευθυνόταν για τα λάθη, τις παραλείψεις και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος τα πρακτικά της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης εμπεριέχουν την δια βοής απάντηση πολλών πληρεξουσίων της:

 -Κανείς!


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.