Βάζει "χέρι" στον χρυσό των κοσμηματοπωλείων ο Ερντογάν - Στόχος να μαζευτούν 20 τόνοι χρυσού


O Πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη ρευστότητα, σχεδιάζει να επιβάλει χαράτσι χρυσού στους κοσμηματοπώλες της χώρας.


Σe δημοσίευμα με τίτλο «Ζήτησαν από τους κοσμηματοπώλες 20 τόνους χρυσού», η εφημερίδα Sözcü αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναζητώντας λύση για τη μεγάλη έλλειψη πόρων στην οικονομία, αποφάσισε να θεσπίσει μία φορολογία που εφαρμοζόταν κατά την οθωμανική περίοδο.

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, προβλέπεται πως κάθε κοσμηματοπωλείο της Τουρκίας θα πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα 500 γραμμάρια χρυσού, ήτοι 23.500 ευρώ, προκειμένου να μαζευτούν 20 τόνοι χρυσού σε δημόσιες τράπεζες της χώρας, ήτοι 8,4 δισ. λίρες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική πίεση στην οικονομία, εξαιτίας αφενός των επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών που θέσπισαν οι περισσότερες κυβερνήσεις και αφετέρου των δαπανηρών στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιεί.

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει υποστεί απώλειες περίπου 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται πως η καταβολή της εν λόγω ποσότητας χρυσού δεν είναι προαιρετική, αφού οι κοσμηματοπώλες που δεν θα καταθέσουν χρυσό, δεν θα μπορούν να φτιάξουν κοσμήματα.

Οι εγγυητικοί λογαριασμοί θα είναι «κλειστοί» και κανείς από τους 40.000 περίπου ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείου στην Τουρκία δεν θα μπορεί να ανασύρει τον χρυσό από την τράπεζα.

H θέση της αντιπολίτευσης
Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε πως η ποσότητα χρυσού που ζητείται είναι ιδιαίτερα υψηλή και μοναδικό στόχο έχει να σώσει το «Παλάτι», προσθέτοντας πως οι κοσμηματοπώλες στην Τουρκία καλούνται να «ενισχύσουν» τους καρχαρίες των δανείων στο Λονδίνο.

Ο βουλευτής του CHP Οζτζάν Αϊγκιούν, παρομοίασε το νέο νομοσχέδιο με τους φόρους που είχε επιβάλει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, «η κυβέρνηση που άδειασε τα ταμεία της χώρας, άρχισε να καταρρέει για τον λαό και τους εμπόρους».

Αντιδρούν οι Κοσμηματοπώλες
Την απόσυρση του σχεδίου νόμου ζητά η Ένωση Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοποιών στην Άγκυρα, καθώς θεωρούν ότι η εν λόγω ποσότητα είναι δυσβάσταχτη για τους εμπόρους, ειδικά σε μία δύσκολη για το λιανεμπόριο συγκυρία.

«Έχουμε την εντύπωση ότι αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζω να το φτιάξουν, να βρεθεί μια μέση λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.

capital.gr


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.