Απόφαση-σταθμός για την Uber: Οι οδηγοί έχουν εργασιακά δικαιώματα


Απόφαση – ορόσημο για την απασχόληση έλαβε σήμερα το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς απέρριψε την έφεση της Uber και έκρινε ότι οι οδηγοί της πρέπει να χαρακτηριστούν εργαζόμενοι με πρόσβαση στον ελάχιστο μισθό και την άδεια μετ’ αποδοχών.

Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι οδηγοί της Uber είναι «εργαζόμενοι» που έχουν δικαιώματα όπως ο ελάχιστος μισθός, οι αμοιβές των διακοπών και αδειών. Οι μετοχές της Uber μειώθηκαν έως και 4% πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη.

Σε μια υπόθεση που οδήγησαν στη δικαιοσύνη δύο οδηγοί, εργατικό δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε το 2016 ότι τους οφείλονται δικαιώματα, όπως αμειβόμενες διακοπές και άδειες απ’ την εργασία.

Η εταιρεία με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ στις ΗΠΑ πήγε την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, που σήμερα απέρριψε την έφεση.

Οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως αυτοαπασχολούμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι από τη νομοθεσία τους παρέχεται ελάχιστη προστασία.

Οι δικαστές επέκριναν τις αμφιλεγόμενες συμβάσεις που η Uber ζητούσε από τους οδηγούς της να υπογράψουν, λέγοντας ότι εμποδίζουν έναν οδηγό να διεκδικήσει δικαιώματα που παρέχονται στους εργαζομένους από την ισχύουσα νομοθεσία.

Στην απόφαση, ένας απ’ τους δικαστές τόνισε ότι «δεν ήταν πεπεισμένος» ότι οι συμβάσεις που διαπραγματευόταν η Uber με τους οδηγούς ήταν σύμφωνες με το κανονιστικό καθεστώς που εποπτεύει η Υπηρεσία Μεταφορών για το Λονδίνο. «Η νομοθεσία αποσκοπεί στην παροχή ορισμένων προστασιών σε ευάλωτα άτομα που έχουν λίγο ή καθόλου λόγο για την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας τους», τόνισε ο δικαστής Τζορτζ Λεγκάτ.

«Αυτή η απόφαση θα αναδιατάξει ριζικά τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα βάλει τέρμα στην εκτεταμένη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω συμβάσεων – παγίδες. Στους οδηγούς της Uber πούλησαν σκληρά ένα ψεύτικο όνειρο ατελείωτης ευελιξίας και επιχειρηματικής ελευθερίας» τόνισε ο James Farrar ένας απ’ τους ενάγοντες και γενικός γραμματέας του σωματείου των οδηγών μέσω App και των διανομέων.

«Η πραγματικότητα ήταν παράνομα χαμηλές αμοιβές, επικίνδυνα πολλές ώρες και έντονη ψηφιακή παρακολούθηση. Χαίρομαι που οι εργαζόμενοι επιτέλους παίρνουν κάποια ανακούφιση με αυτή την απόφαση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει επειγόντως το νόμο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν επίσης πρόσβαση σε άδεια ασθενείας μετ’ αποδοχών και προστασία από την άδικη απόλυση», τόνισε ο ίδιος.

Το Λονδίνο είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς αγορές της Uber, με 45.000 οδηγούς και 3,5 εκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μία φορά κάθε 90 ημέρες.

Δεκάδες χιλιάδες οδηγοί Uber μπορούν τώρα να διεκδικήσουν το δικαίωμα να χαρακτηριστούν ως εργαζόμενοι, δήλωσε ο Nigel Mackay, δικηγόρος της Leigh Day, ο οποίος εκπροσώπησε επίσης τους οδηγούς. Η εταιρεία θα ζητήσει τώρα αποζημίωση για χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι λένε ότι δικαιούνται κατά μέσο όρο 12.000 λίρες (16.700 δολάρια) ο καθένας.

 bloomberg.gr

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.