Έκρηξη στον Ασπρόπυργο Ασπρόπυργος: Καθησυχάζει το Υπ. Περιβάλλοντος - «Δεν προκύπτει ανησυχία για επιβάρυνση ατμόσφαιρας»

 

Βραχυκύκλωμα σε αυτομετασχηματιστή ήταν η αιτία της έκρηξης που προκάλεσε τη φωτιά στο κέντρο υπερυψηλής τάσης στον Ασπρόπυργο, ενώ η καύση τοξικών υλικών είχε δημιουργήσει ανησυχία για ενδεχόμενη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Δεν προκύπτει κάτι ανησυχητικό μέχρι στιγμής για τυχόν επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει μεταβεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας έπειτα από την πυρκαγιά.

Εξάλλου, σύμφωνα, επίσης, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την αύξηση της φλόγας στους πυρσούς των διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, που οφείλεται στη διακοπή λειτουργίας τους, εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 23:00 έπειτα από πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Αττική και την Πελοπόννησο.


Γιατί έγινε διακοπή στο σύστημα Πελοποννήσου

Μέσα σε μία ώρα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ η Πυροσβεστική κατέσβησε την πυρκαγιά τα ξημερώματα. Πηγές του ΑΔΜΗΕ, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ανέφεραν ακόμη ότι το σύστημα της Πελοποννήσου δεν θα είχε υποστεί διακοπή εάν λειτουργούσε ο «δυτικός διάδρομος», η ολοκλήρωση του οποίου εκκρεμεί στην περιοχή των Καλαβρύτων εξαιτίας των αντιδράσεων από την τοπική Μονή.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί νευραλγικό σημείο του Συστήματος Μεταφοράς ρεύματος για την τροφοδοσία τόσο της Αττικής όσο και της Πελοποννήσου. Έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα διαγωνισμός για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και να λειτουργήσει ως σημείο υποδοχής της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης. Η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, τα αίτια του οποίου διερευνώνται.


«Τέθηκαν άμεσα σε λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας»

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, οι δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, αναγκάστηκαν να προβούν σε έκτακτη, μη προγραμματισμένη, διακοπή της λειτουργίας σημαντικών μονάδων τους.

    «Όλα τα συστήματα ασφαλείας των διυλιστηρίων τέθηκαν άμεσα και με απόλυτη επιτυχία σε λειτουργία, ενώ η διαχείριση της έκτακτης κατάστασης από το υπεύθυνο προσωπικό των δύο εγκαταστάσεων υπήρξε υποδειγματική. Σαν αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, παρουσιάστηκαν εκτονώσεις καυσαερίων προς τους πυρσούς των δύο διυλιστηρίων, με αύξηση της φλόγας που είναι ορατή από τις γύρω περιοχές. Το συμβάν αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς προκύπτει ακριβώς για λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας» τονίζουν τα ΕΛΠΕ.

«Παράλληλα, οι ενέργειες αποκατάστασης ξεκίνησαν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες ασφάλειας και λειτουργίας των διυλιστηρίων, οι οποίες μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων θα οδηγήσουν, τις επόμενες ημέρες, σε σταδιακή επανεκκίνηση των παραγωγικών μονάδων».

https://sputniknews.gr

 

 Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.