Νίκολας Χρηστάκης: Ο τρεις φάσεις της πανδημίας - Πώς θα έχει αλλάξει ο κόσμος μέχρι το 2024

 


Ο καθηγητής μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τρόπο που ζούμε
Ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι και το 2024 θέτει, ο καθηγητής του Yale Νίκολας Χρηστάκης, αναφορικά με το μέχρι πότε θα συνεχίσει η πανδημία του κορονοϊού να επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο καθηγητής μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον τρόπο που ζούμε, ενώ τονίζει ότι αυτή θα εξελιχθεί κατά την πάροδο του χρόνου σε τρεις φάσεις οι οποίες χωρίζονται ως εξής:

    «Η άμεση» - Θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του 2021
    «Η ενδημική» - Θα διαρκέσει μέχρι το 2023
    «Η περίοδος μετά την πανδημία» - Θα διαρκέσει μέχρι το 2024

Η πρώτη φάση

Κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού, την «άμεση» σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, όλος ο πλανήτης βιώνει το «βιολογικό και επιδημιολογικό σοκ του κορονοϊού».

Μέχρι να φτάσουμε στην λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται διαρκώς, ενώ ο κόσμος θα πρέπει να ζει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απ' ότι είχε συνηθίσει φορώντας μάσκες, τηρώντας κοινωνικές αποστάσεις, με λουκέτα σε επιχειρήσεις και σχολεία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται στη θρησκεία, να κλείνονται στα σπίτια τους και να γίνονται περισσότερο απόμακροι.
Η δεύτερη φάση

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι θα έχουν «νοσήσει», εκτός από τον κορονοϊό ή άλλες αιτίες, κυρίως, από ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πανδημία επιτάχυνε έναν αριθμό τάσεων που αφορούν στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης και ανέτρεψε κάποιες άλλες τάσεις. Έχοντας διαπιστώσει στην πράξη τη σημασία της επιστήμης στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής, ίσως δούμε την αναγκαιότητά της και σε άλλους τομείς, όπως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι πιθανόν μια από τις μακροπρόθεσμες κληρονομιές της πανδημίας να είναι μια ανανεωμένη εκτίμηση, ένα ενδιαφέρον, μια στήριξη σε επιστημονικά εγχειρήματα», αναφέρει.

Η ενδιάμεση φάση εκτιμά ότι θα διαρκέσει έως το τέλος του 2023, οπότε και θα μπούμε στην περίοδο μετά την πανδημία.
Η τρίτη φάση

Διαφορετική θα είναι η εικόνα του κόσμου μετά τη λήξη της δεύτερης φάσης. Ο καθηγητής προβλέπει ότι θα αναστραφούν οι κοινωνικές τάσεις, αφού οι άνθρωποι θα επιδιώξουν περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, ενδεχομένως θα απομακρυνθούν από τη θρησκεία, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει σεξουαλική απελευθέρωση.

«Η περίοδος αυτή θα είναι κάπως σαν εκείνη της δεκαετίας του 1920 μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης. Όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα κι οι αλλαγές στις ζωές μας, που κληθήκαμε να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε αυτά τα πρώτα χρόνια, θα ανατραπούν ξαφνικά. Οι άνθρωποι δεν θα στρέφονται πλέον τόσο στη θρησκεία, θα αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και επαφές σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις», αναφέρει.

«Μπορεί να δούμε και κάποια σεξουαλική απελευθέρωση. Κι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, όπως οι χειραψίες, για παράδειγμα, στις δυτικές κοινωνίες, ή συγκεκριμένοι τύποι μη αναγκαίων επαγγελματικών ταξιδιών Οι άνθρωποι διαπιστώνουν τώρα ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με τηλεδιασκέψεις ή συγκεκριμένοι τρόποι παροχής ιατρικής φροντίδας, όταν οι άνθρωποι πήγαιναν πρώτα να συναντήσουν με φυσική παρουσία τον γιατρό τους και τώρα βλέπουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να το κάνουν προς όφελος όλων. Ή μοτίβα τηλεργασίας, για παράδειγμα με τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να μεταβούν με μέσα μαζικής μεταφοράς στις δουλειές τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», αναφέρει.

«Αν με ρωτήσετε τι μου δίνει ελπίδα, μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω ένα ανέκδοτο που αναφέρουν συχνά γιατροί, κάπως κυνικό και απαισιόδοξο, ότι “όλες οι αιμορραγίες σταματούν κάποια στιγμή”. Οι πανδημίες, λοιπόν, πάντα σταματούν, αλλά συχνά αφού έχουν στοιχίσει πολλές ζωές. Έρχονται κατά κύματα και κάποια στιγμή εξαφανίζονται», υπογραμμίζει προσθέτοντας: «Είμαι, ως εκ τούτου, πολύ αισιόδοξος ότι θα βγούμε στην άλλη άκρη του τούνελ. Όσο σοβαρή κι αν είναι η απειλή του κορωνοϊού, η μοίρα του στο τέλος είναι να γίνει ενδημικός, σαν ένας από τους κοινούς ιούς της γρίπης, κυκλοφορώντας ανάμεσά μας και προκαλώντας στο τέλος σχετικά ήπια συμπτώματα, αλλά έχοντάς μας επηρεάσει για πάντα».

https://www.newsbomb.gr

 

Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.