7 Ιανουαρίου- Η εορτή του Αγίου Ιωάννη μέσα απο την λαογραφία του τόπου μας



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν μια χαρούμενη Ξανθιώτικη παρέα με χριστιανούς και μουσουλμάνους. Τα αστεία "έπαιρναν κι έδιναν" ανάμεσα τους. Το "μασάλι" θέλει κάποιον Αχμέτ να ρώτησε με περιέργεια και διάθεση για καλοπροαίρετο πείραγμα:
- Εσείς οι Χριστιανοί όλο γιορτάζετε. Συνέχεια κι όλο το χρόνο.
- Μήπως αυτό πειράζει  κανένα ; ..... ρώτησε ο Γιώργος
- Αντίθετα. Όσο γιορτάζετε τόσο κερνάτε τον κόσμο !
Οι φίλοι του Αχμέτ πειράζοντας τον, σκέφτηκαν κι είπαν:
- Λοιπόν από σήμερα θα δώσουμε κι εσένα ένα χριστιανικό όνομα, να το έχεις για δεύτερο, μόνο για "εντός της παρέας". Πρόσεξε όμως : όταν γιορτάζεις θα μας κερνάς !
- Εντάξει, είπε ο Αχμέτ. Θα διαλέξω τ΄ όνομα........Γιάννης !
Οι μέρες περνούσαν και κάθε φορά που ο Αι Γιάννης γιόρταζε η παρέα απαιτούσε κέρασμα. Του Αι Γιάννη Βαπτιστή (7/1), στην Εύρεση Τίμιας Κεφαλής (24/2 και 25/5), στο Γενέθλιο (Κλήδονα 24/6), στην Αποτομή Τίμιας Κεφαλής (29/8) και τέλος στη Σύλληψη του (23/9). Σύνολο 6 φορές !
Ο καλόκαρδος Αχμέτ αποφάσισε μια μέρα επιτέλους να δει στην εκκλησία ποια είναι η εικόνα και ποιος ο Αι Γιάννης που είχε διαλέξει. Τον είδε στις αγιογραφίες ρακένδυτο και ταλαιπωρημένο (ο Άγιος είχε και προσωνυμία "Ο νηστικός", απ' την ασκητική ζωή που έκανε). Έτσι λοιπόν δεν άντεξε και του μίλησε :
- Τώρα κατάλαβα... Κι εσένα σ' έβαλαν να κερνάς στην παρέα κάθε φορά που γιορτάζεις κι έμεινες στον άσο !!!!


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.