Διαφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για δάνεια σε Μικρομεσαιες Επιχειρησεις και πτωχευτικό


ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ LOCKDOWN.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ή ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!


Διαταραγμένες οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών εν μέσω κρίσης, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να αυξήσουν τις εκταμιεύσεις δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  συνομίλησε με κορυφαία τραπεζικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin.gr, στη συνάντηση αυτή ο υπουργός Οικονομικών έθεσε αρκετά επιτακτικά το θέμα της χορήγησης δανείων  σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως διαπιστώνεται, οι τράπεζες είναι πολύ φειδωλές στις χορηγήσεις προς ΜμΕ: Χορηγούν δάνεια με το «σταγονόμετρο», παρ'όλο που διαθέτουν πρωτοφανώς υψηλή ρευστότητα, εξασφαλίζοντας φθηνό έως και δωρεάν χρήμα (με αρνητικό επιτόκιο έως και -1%) από τα προγράμματα δανεισμού από την ΕΚΤ αλλά και από την αύξηση των καταθέσεων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του έτους έως και τον Οκτώβριο πλησίασε το 9% η πιστωτική επέκταση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για τις μικρότερες και τους επαγγελματίες ήταν πολύ κοντά στο μηδέν.


Οι τραπεζίτες απέκρουσαν αυτή την κριτική, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζοντας στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν τα κριτήρια δανεισμού και να χορηγήσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να χρηματοδοτηθούν.

Σημείωσαν, επίσης, ότι κινητοποιήθηκαν και χορήγησαν πολλά νέα δάνεια με τα προγράμματα που «έτρεξε» η κυβέρνηση (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό της Αναπτυξιακής Τράπεζας). Δεν είναι όμως "φρόνιμο" να χορηγούν δάνεια σε μεγάλη έκταση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση.


Εξίσου δύσκολη ήταν και η συζήτηση, χθες, μεταξύ του Α. Σκέρτσου και των τραπεζιτών για το θέμα της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου, που έχει ψηφισθεί και τυπικά θα έπρεπε να τεθεί εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Η προθεσμία αυτή θεωρείται οριστικά χαμένη και η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, που θα προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών στην επόμενη αξιολόγηση, τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες, που είχαν εκφράσει εξαρχής επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να εφαρμοσθεί ο νόμος και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο, αποδίδουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για τις καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι ο νόμος προϋποθέτει την έκδοση δεκάδων υπουργικών αποφάσεων, που φθάνουν συνολικά τις 53. Η διαδικασία για την έκδοση αυτών των αποφάσεων δεν είναι απλή, καθώς θα πρέπει πρώτα να γίνει εκτενής διαβούλευση με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο και να προσαρμόσουν κατάλληλα τις λειτουργίες τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου θα έθετε ως ορίζοντα το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο). Αυτό σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση θα έβγαινε... οφσάιντ έναντι των ευρωπαϊκών Θεσμών, που μόλις πρόσφατα ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης ελάφρυνσης του χρέους των 767 εκατ. ευρώ με κύριο επιχείρημα την ψήφιση και αναμενόμενη εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου.


Σε μια προσπάθεια να βρει μια μέση οδό, ώστε ένα σκέλος του νόμου να έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τον Απρίλιο, η κυβέρνηση προτείνει στις τράπεζες να προχωρήσει η υλοποίηση της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να αρχίσουν πριν από τον Απρίλιο οι αιτήσεις δανειοληπτών για αυτόματη ρύθμιση των οφειλών τους με τον αλγόριθμο που προβλέπεται στο νόμο. Όμως, και αυτό φαίνεται ότι έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και είναι πιθανό να χρειασθεί περισσότερος χρόνος.

Όπως σημείωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, υποδιευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν, μιλώντας στο τελευταίο συνέδριο του Economist, για την Επιτροπή έχει μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση του νόμου μέσα στο α' εξάμηνου έτους και πριν αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων θα χρειασθεί είτε να πτωχεύσουν, ή να διασωθούν με την προπτωχευτική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.