REMEMBER REMEMBER THE 5TH OF NOVEMBER-Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΓΚΑΪ ΦΩΚΣ...ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ Κ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


 


 Γκάι Φωκς, ο άνδρας πίσω από τη μάσκα

Ένας  άνθρωπος που για τήν εποχή του ήταν προδότης αλλά για τις ημέρες μας είναι το σύμβολο διαμαρτυρίας αλλά κ πατριωτισμού....
Ο Γκάι Φώκς ήταν ένας από τους κυρίους συντελεστές της "Συνομωσίας της Πυρίτιδας" όπου ευγενείς καθολικοί  προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον βασιλιά της Αγγλίας  την οικογενειά του κ ευγενείς στο κοινοβούλιο του Ουέστ μίνιστερ λόγω της απάνθρωπης πολιτικής κ εξόντωσης των καθολικών απο τους προτεσταντες...

Η συνομωσία θα έπαιρνε μέρος στο κοινοβούλιο  σις 5 Νοεμβρίου του έτους  1605..αλλά η προδοσία ήταν αυτη που κατεστρεψε την όλη προσπάθεια του Γκάι Φωκς κ των υπολοίπων απο έναν ευγενή καθολικό ονόματι  Ουίλιαμ Πάρκερ,   4ος βαρώνος του Monteagle  ..Συνελήφθη ένας απο τους συνομώτες ονόματι John Johnson ο οποίος βασανίστηκε σχεδόν μέχρι θανάτου ,,αποκάλυψε ότι ήταν από το Γιορκσάϊρ κ το πραγματικό του όνομα ήταν Γκάι Φωκς,βασανίστηκε λοιδωρήθηκε για να αποκαλύψει τους συνεργούς -συνομώτες κάποιοι εκ των οποίων ήταν κ στο κοινοβούλιο...Τελικά δολοφονήθηκε κ διαμελίστηκε  προς χάριν κ τέρψιν των αντιπάλων.

Μετά την Συνωμοσία της Πυρίτιδας το 1605, το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η 5η Νοεμβρίου θα ήταν ημέρα ευχαριστιών Πράξη της Ευχαριστίας (Act of Thanksgiving) του 1606,, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night). Μια Ευχαριστήρια Μνήμη του Ελέους του Θεού ήταν η αναφορά των "παπικών συνωμοσιών" και περιλάμβανε μια απεικόνιση του Φωκς στη Γέφυρα του Λονδίνου με κεφάλια προδοτών παλουκωμένα. Ωστόσο, η χρήση της εικόνας του Φωκς έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

   Γκάι Φωκς: Τότε και τώρα

Η Νύχτα του Γκάι Φωκς έγινε ετήσια γιορτή με φωτιές, πυροτεχνήματα, παρελάσεις και καύση του ομοιώματος του Φωκς. Το χαρακτικό από το 1776 απεικονίζει την Guy Fawkes Night στο Κάστρο Ουίνδσορ, δείχνει πλήθος γύρω από την πυρκαγιά, ενώ υπάρχει μια ρουκέτα στον νυχτερινό ουρανό.

"Remember, Remember / the fifth of November / the gunpowder treason plot" ξεκινάει το παιδικό ποίημα που διδάσκεται στους μαθητές στην Βρετανία και προειδοποιεί για τον προδότη Φωκς (ακόμα και σήμερα). Στα τέλη του 19ου αιώνα, το ποίημα εμφανίστηκε σε παιδικά βιβλία και, μερικές φορές, του δόθηκε βικτοριανή συστροφή.

Η δημοτικότητα της Guy Fawkes Night συνέχισε να αυξάνεται. Συχνά, τα παιδιά έκαναν ομοιώματα -που ονομάζονταν "Guys"- και ζητούσαν "μια δεκάρα για τον τύπο" (a penny for the guy). Στη δεκαετία του 1920, κάποιοι γιγαντιαίοι Γκάι κάηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Ο συγκεκριμένος στην φωτογραφία, στο Beckenham του Kent, είχε ύψος 23 πόδια.

Στη δεκαετία του 1960, ένας λιγότερο απειλητικός Φωκς συμβούλευε τα παιδιά "Κάψτε Εμένα - Όχι Εσάς!" σε φυλλάδια που βοηθούσαν τις βρετανικές οικογένειες να προετοιμαστούν για την Νύχτα του Γκάι Φωκς.

Ο σημερινός πιο διάσημος εορτασμός του Φωκς πραγματοποιείται στο Λιους στο Ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας, όπου οι συμμετέχοντες δημιουργούν περίτεχνα ομοιώματα του Φωκς, αλλά και σύγχρονους πολιτικούς. Οι επτά "κοινωνίες της φωτιάς" της πόλης περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου προετοιμαζόμενες για την τεράστια πομπή στις 5 Νοεμβρίου.



Στη δεκαετία του 1980, μετά το μυθιστόρημα "V for Vendetta", αναπτύχθηκε ο νέος συμβολισμός του Φωκς, ο οποίος φορούσε μάσκα Γκάι Φωκς και πολεμούσε τον ολοκληρωτισμό. Όταν το 2005 το βιβλίο έγινε ταινία, παγκόσμια κινήματα διαμαρτυρίας, όπως το Anonymous και το Occupy, υιοθέτησαν τη μάσκα. Τα μέλη τους φορούν μάσκες Γκάι Φωκς για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους.



Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ημέρα έγινε Ημέρα του Γκάι Φωκς -ή Νύχτα των Φωτιών, όπως λέγεται επίσης- σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε 5 Νοεμβρίου, πυροτεχνήματα (που αντιπροσωπεύουν την πυρίτιδα) και φωτιές σηματοδοτούν το γεγονός, με αχυρένια ομοιώματα του Φωκς -αποκαλούνται "Guys"- που καίγονται. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ο ηγέτης της συνωμοσίας, ο Φωκς έγινε το πρόσωπο αυτής και έγινε διάσημος.


Πυροτεχνήματα την Bonfire Night φωτίζουν τον ουρανό στο χωριό Slingsby στη βορειοανατολική Αγγλία, καθώς από κάτω τους υπάρχει φωτιά.



 Με αναφορές από ΞΩΤΙΚΟ κ ΝΑΣΙΟΝΑΛ ΤΖΕΟΓΚΡΑΦΙΚ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
 
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.