Κρατική η Τρ.Πειραιώς. Εξαγοράστηκε με κρατικό χρήμα

Εξαγοράστηκε με κρατικό χρήμα η τράπεζα Πειραιώς και κάποιοι έφαγαν με χρυσά κουτάλια πάλι...


Μετά από διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις που κόστισαν στο Δημόσιο περί τα 9 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποιείται, απορροφώντας επιπλέον κρατικό χρήμα 2,04 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να αποδοθεί μελλοντικά υγιής σε ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές – συμπελαμβανομένων των νυν μεγαλομετόχων της  Τζ.Πόλσον κλπ.

Σε κρατικοποίηση οδηγεί την τράπεζα ο SSM, αποφασίζοντας να μην επιτρέψει στην τράπεζα – για λόγους διασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας – να πληρώσει τους τόκους μετατρέψιμων ομολογιών της (CoCos) που κατέχει το ΤΧΣ. Ετσι οι ομολογίες αυτές μετατρέπονται σε μετοχές και το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ αυξάνει τη  συμμετοχή του από 26,4% σε 61,3%.

Η απόφαση του SSM γνωστοποιήθηκε επισήμως στη Διοίκηση της τράπεζας και αναμένεται τώρα να επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ. Η διαδικασία μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Παρ' ότι οι προθέσεις του SSM  ήταν γνωστές από καιρό, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, αποδεχόμενη ως λύση της “μεταβατική” κρατικοποίηση” της Πειραιώς, με όρους που προκαλούν τεράστια ζημία στο Δημόσιο, καθώς θα αποκτήσει τις νέες μετοχές σε τιμή περίπου 8πλάσια(!) από την τρέχουσα χρηματιστηριακή. Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να  μπορέσει να πουλήσει μελλοντικά αυτές τις μετοχές στην τιμή κτήσης.

Ωφελημένη η τράπεζα
Πάντως η κρατικοποίηση είναι επωφελής για την Τρ. Πειριαώς. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, με την μετατροπή των ομολογιών Cocos σε μετοχές:

Η ονομαστική αξία των ομολογιών (2,04 δισ.) θα γίνει κεφάλαιο
 Από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022.


sofokleousin.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.