Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες εποχιακών ειδών ενόψει Χριστουγέννων

Γεγονός αδιαμφισβήτητο. Η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές μας. Και ενδεχομένως να μας αλλάξει και τα Χριστούγεννα. Και αν για όλους εμάς τους υπόλοιπους, το ζήτημα είναι καθαρά ψυχολογίας, για κάποιους επαγγελματίες είναι θέμα βιοπορισμού και επιβίωσης.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Όπως για παράδειγμα για τα εποχιακά καταστήματα, τα οποία σε μια εποχή που συνήθως ο κόσμος σπεύδει σε αυτά για να προμηθευτεί τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού του, κατέβασαν ρολά λόγω του lockdown το οποίο τέθηκε σε ισχύ για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Ένα γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει πολλά από αυτά τα καταστήματα στο οριστικό λουκέτο. “Έχουμε γεμίσει με εμπόρευμα το μαγαζί έτσι ώστε να πατσίσουμε τη μεγάλη χασούρα από το Πάσχα” αναφέρει στο Grtimes.gr ο ιδιοκτήτης καταστήματος εποχιακών ειδών, Θεόδωρος Γκότσης, ο οποίος πρόλαβε να στολίσει το κατάστημά του στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και Γραβιάς με Χριστουγεννιάτικα είδη λίγα 24ωρα πριν το κλειδώσει για το lockdown.
Δεν έχω ιδέα πώς θα τα καταφέρουμε και πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Το “χτύπημα” είναι μεγάλο και πολύ ισχυρό, διότι τα Χριστούγεννα για τα μαγαζιά μας, είναι η βάση. Είναι η εποχή που περιμένουμε να εξασφαλίσουμε όλα τα έξοδα του χρόνου. Και μιλάμε ακόμη και για τα πάγια έξοδα, όπως το ενοίκιο για παράδειγμα. Βλέπετε συνήθως, τα καταστήματά μας είναι πολλών τετραγωνικών, που σημαίνει ότι ακόμη και η μείωση του ενοικίου δεν μας βοηθά ιδιαίτερα, όταν είναι κλειστά” προσθέτει.
Έρμαια του αθέμιτου ανταγωνισμού


Την ίδια ώρα, που οι καταστηματάρχες παλεύουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην με κλειστά μαγαζιά, το φάσμα του αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που παραμένουν ανοικτές λόγω της υπαγωγής τους σε ΚΑΔ τροφοδοσίας, είναι ορατός. “Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουμε. Να καταφέρουμε δηλαδή να ανοίξουμε έστων την 1η Δεκεμβρίου. Είναι διαφορετικό από το να ανοίξουμε 5 ή 10 Δεκεμβρίου, διότι ο κόσμος θα σπεύσει στα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά (π.χ. στα Σούπερ – Μάρκετ) και θα προμηθευτεί από εκεί ότι χρειάζεται”, αναφέρει ο κ. Γκότσης.

Και προσθέτει με παράπονο: “Επιβιώσαμε μετά από δέκα χρόνια κρίσης για το χρέος της χώρας και τώρα βιώνουμε την κρίση της πανδημίας που μας φέρνει ακόμη πιο πίσω. Αυτό το χρόνο δε, γονατίσαμε. Στο δικό μου το κατάστημα, όταν τελειώνει το Πάσχα, έχω διακοσμητικά είδη μέχρι να αρχίσει η περίοδος των Χριστουγέννων” εξηγεί. Και συμπληρώνει: «Για να αλλάξω το εμπόρευμα του καταστήματος πρέπει να το κλείσω για δεκαπέντε ημέρες. Που σημαίνει ότι αυτό το διάστημα έχω μηδενικό τζίρο, οπότε μπορείτε να καταλάβετε και το μέγεθος του προβλήματος. Έχουμε αφήσει εμπόρευμα έξω από το κατάστημα γιατί δεν προλάβαμε να το βάλουμε μέσα”.
Δεν αντισταθμίζουν τα έξοδα τα e-shops

Αρκετοί από τους καταστηματάρχες, όπως επί παραδείγματι ο Θ. Γκότσης διαθέτουν και ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) προκειμένου να διαθέσουν τα είδη που έχουν στο κατάστημα. Αντισταθμίζονται όμως έτσι τα έξοδα; “Σε καμία περίπτωση” μας απαντάει και προσθέτει: “Το e-shop είναι ένα άλλο κατάστημα. Με τις δικές του ανάγκες και τα δικά του έξοδα. Επ’ ουδενί δεν αντισταθμίζει τη ζημιά από το κλείσιμο του καταστήματος, γιατί η περίοδος των Χριστουγέννων έχει να κάνει και με την ψυχολογία του καταναλωτή. Πριν αγοράσει ο ενδιαφερόμενος θέλει να μπει στο κλίμα. Να δει ένα ωραίο στολισμένο δέντρο, να δει φωτάκια να αλλάξει η ψυχολογία του. Με το e-shop όλα αυτά δεν υπάρχουν, άρα μπαίνει και πιο δύσκολα στην διαδικασία της αγοράς”.


Οικονομική πληγή και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής  

Δεν είναι μόνο τα εποχιακά καταστήματα που θα βιώσουν αυτά τα Χριστούγεννα διαφορετικά, αλλά και το χωριό του Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Η ορεινή αυτή τοποθεσία από την οποία προέρχεται το 70% της ελατοπαραγωγής μέσω της οποίας Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στολίζουν τα σπίτια τους.

“Δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμα. Είμαστε σε αναμονή για το τι μπορεί να συμβεί. Πάντως είναι γεγονός πως ένα τέτοιο “χτύπημα” θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο χωριό το οποίο στηρίζει ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του στην ελατοπαραγωγή. Εάν αυτά τα δέντρα που έχουν παραχθεί φέτος, δεν μπορέσουν να διακινηθούν στο εμπόριο θα είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας που θα έχουμε περάσει και ένω έχει προηγηθεί ένα καλοκαίρι με προβλήματα στον τουρισμό”, ανέφερε στο Grtimes.gr ο ελατοπαραγωγός, Νίκος Παπακωνσταντίνου.



https://www.grtimes.gr/


 Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.