ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Ή ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ;;;ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο Π.Ο.Υ.


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.
 
Όταν το 1967, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, προσπάθησε να διδάξει στους μαθητές του τα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, διαπίστωσε ότι  δεν μπορούσε να δώσει μία πειστική απάντηση στο ερώτημα πώς οι Γερμανοί πολίτες έγιναν τόσο εύκολα συνένοχοι με το καθεστώς Χίτλερ.

Ο Ron Jones ήταν τότε ένας 25χρονος, χαρισματικός και αγαπητός καθηγητής, που σκέφτηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξει στους μαθητές του το πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να επηρεαστούν από απολυταρχικούς ηγέτες ή να παρασυρθούν από μία ιδεολογία, ήταν να τους το δείξει να συμβαίνει.

Έτσι αποφάσισε να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα, με «πειραματόζωα» τους μαθητές του.

Τα στάδια του πειράματος είχαν την ακόλουθη εξέλιξη  

Δύναμη από την πειθαρχία
Ξεκίνησε επιχειρηματολογώντας για τα πλεονεκτήματα της πειθαρχίας και τα αισθήματα ικανοποίησης και αυτοελέγχου που αυτή γεννά.
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ...
Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ...

Δύναμη από την Κοινότητα
Τη δεύτερη μέρα, βλέποντας ότι η τάξη τηρούσε τους κανόνες της προηγούμενης χωρίς καμία υπενθύμιση από μέρους του, εισήγαγε την έννοια της Κοινότητας, επιχειρηματολογώντας για τη δύναμη και την ικανοποίηση που αντλείται από το να δουλεύεις, μαζί με άλλους, για έναν σκοπό.
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΗΤΑΝ Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ''ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ'' ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ, ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΝΑΣ... ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ''ΑΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ'' ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΙΚΗΤΕΣ....
ΓΙΑΤΙ ''ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ''.. 


Δύναμη από τη δράση
Την επόμενη μέρα το Κύμα, καθώς, όπως εξήγησε ο δάσκαλος, η πειθαρχία και η Κοινότητα είναι άχρηστες δίχως την πράξη, πέρασε στη δράση. Εκδόθηκαν κάρτες μέλους για κάθε μέλος του κινήματος, τις οποίες δεν αρνήθηκε να πάρει κανένα παιδί. Επίσης, όλοι προμηθεύτηκαν μαύρα περιβραχιόνια που έπρεπε να φορούν για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Ειδικά καθήκοντα ορίστηκαν για τον καθένα, όπως η απομνημόνευση των στοιχείων όλων των μελών του Κύματος, η πληροφόρηση του δασκάλου για κάθε αντι-κυματική δραστηριότητα και κουβέντα, η εγγραφή άλλων ατόμων στο Κύμα, και άλλα. Φτιάχτηκαν μεγάλα πανό του Τρίτου Κύματος που κρεμάστηκαν σε όλο το σχολείο, ενώ κατά τον Τζόουνς ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός παιδιών ζητούσε να γίνει δεκτός στην τάξη του και το Τρίτο Κύμα.
ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ...
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΔΩΡΗΣΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ...
ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΤΙ Ή ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΞΙΚΗ ΒΡΟΧΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ...
Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ!!!
ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΝΟ ΚΑΙ Ο ΓΚΕΜΠΕΛΣ ΩΧΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!!! 
ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΤΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ...

Δύναμη από την περηφάνια
Τη μέρα αυτή φανερώθηκε στους μαθητές ο "πραγματικός" λόγος ύπαρξης του Τρίτου Κύματος: Αποτελούσε ένα πανεθνικό κίνημα στρατολόγησης νέων που ήθελαν να παλέψουν μέσω της πειθαρχίας, της κοινότητας, της δράσης και της περηφάνιας για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Και όχι μόνο: Με την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος θα ερχόταν και η αλλαγή στην ανώτερη εκπαίδευση, την οικονομία, την κοινωνία, την ίδια τη μοίρα του έθνους.
Το Κύμα είχε έναν αρχηγό, υποψήφιο για την Προεδρία της Αμερικής που, ανακοινώνοντας την επομένη την δημιουργία ενός προγράμματος για τους νέους με βάση το Τρίτο Κύμα, θα έδινε το σύνθημα για μια επίδειξη δύναμης από μέλη του κινήματος σε πάνω από χίλια σχολεία σε όλη τη χώρα. Το ραντεβού για την επίδειξη δόθηκε σε ένα αμφιθέατρο την επομένη στις 12:00, αυστηρά για μέλη του Κύματος, παρουσία "δημοσιογράφων", δηλαδή φίλων του δασκάλου μεταμφιεσμένων σε εκπρόσωπους του τύπου.
ΣΗΜΕΡΑ Ο ''ΚΑΛΟΣ'' ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΡΕΙ ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΑΟΡΑΤΟ ΕΧΘΡΟ''.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥ. ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΤΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ... ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ... ''ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ'' ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΥΦΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ... ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

Τελευταία μέρα:Δύναμη μέσα από την κατανόηση
Το αμφιθέατρο είχε συγκεντρώσει μαθητές, που περίμεναν με αγωνία την τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του αρχηγού του Κύματος. Μετά από μια επίδειξη της εκπαίδευσής τους στον "τύπο", όπου το σύνθημα "Δύναμη από την πειθαρχία" φωνάχτηκε δυνατά πολλές φορές, ο Τζόουνς άνοιξε μια τηλεόραση και τους ανακοίνωσε την έναρξη της συνέντευξης τύπου. Για πέντε λεπτά, το ακροατήριο έμεινε να κοιτά μια άδεια οθόνη, περιμένοντας. Όταν διαλύθηκε και η τελευταία ελπίδα ότι αυτό που περίμεναν θα συνέβαινε, ο δάσκαλος ανακοίνωσε στους μαθητές την πραγματικότητα: Δεν υπήρχε αρχηγός, ούτε κίνημα, και οι ίδιοι είχαν ανταλλάξει την ελευθερία τους να σκέφτονται, να αποφασίζουν και να δρουν προκειμένου να γίνουν μέλη μιας ελίτ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΊ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ''ΔΑΣΚΑΛΟΙ'' ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ!!!

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΙ  ΜΟΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ. ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ, ΑΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΙΣΗ ΑΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΕΡΟΥΜΕ ΛΟΓΟ!!!

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ... 

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ... 

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ...

 Ο''ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ'' ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ''Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ'' (μυθιστόρημα της 'Αλκης Ζέης) ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ!!! 

ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ  ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ''ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ'' ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ...

Την Aνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις…
Οδυσσέας Ελύτης








Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.