East Med-Αβέβαιη η συμπερίληψη του East Med στον επόμενο κατάλογο του PCI - Εξετάζεται αφαίρεση έργων φυσικού αερίου


Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το αν θα συνεχίσουν να περιλαμβάνονται επενδύσεις σχετικές με τα ορυκτά καύσιμα στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. στο εξής, δεδομένων των νέων στόχων της Ένωσης για το 2030 και της ταχύτερης απανθρακοποίησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο investigate-europe.eu, ο αναπ. διευθυντής της διεύθυνσης ενέργειας της Κομισιόν, Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ, δήλωσε σχετικά ότι ένα πρώτο στοιχείο είναι ότι με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο θα είναι δύσκολο να μπουν στον κατάλογο έργα υδρογόνου και θα χρειαστεί αναθεώρηση στο εξής.

Το σίγουρο είναι ότι ενόψει της κατάρτισης του πέμπτου καταλόγου PCI, η Κομισιόν πρόκειται να αλλάξει τα κριτήρια ένταξης των έργων. Παράλληλα, έργα φυσικού αερίου που είχαν ήδη συμπεριληφθεί και υλοποιούνται πιθανώς θα συνεχίσουν, ενώ οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως την ένταξη νέων έργων. Ο ίδιος τόνισε σχετικά ότι τα περισσότερα έργα αερίου υπό κατασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί ως το 2022 και ότι κρίνει απαραίτητη τη διατήρηση έργων που σχετίζονται με την ενεργειακή επάρκεια και την ενσωμάτωση των αγορών.

Εντούτοις, η αειφορία έχει πάρει πλέον τον πρώτο λόγο ως κριτήριο ένταξης και αυτό θα αντανακλάται στην τελική μορφή του νέου καταλόγου. "Πρέπει να αναλύσουμε αν θα έχουμε σχέδια που ανήκουν ήδη στον κατάλογο και χρηματοδοτούνται από το CEF, για τα οποία θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε την ταμπέλα του PCI πριν ολοκληρωθούν. Θα έχει κάτι τέτοιο αρνητικές συνέπειες για το έργο; Αν ναι, τότε τίθεται νομικό θέμα. Προς το παρόν αναλύουμε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε απλά να τα αφαιρέσουμε διότι υπάρχουν νομικοί περιορισμοί", ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, υπάρχει το ζήτημα του αν θα γίνουν δεκτές επενδύσεις ορυκτών καυσίμων στο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. Ο Μπόρχαρντ δήλωσε σχετικά ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις, αλλά θεωρεί πως στο επίκεντρο βρίσκονται οι σχετικές επενδύσεις σε περιοχές άνθρακα. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης έργων με μείγμα φυσικού αερίου και γαλάζιου υδρογόνου αρχικά και έπειτα πράσινου υδρογόνου. 

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η θέση της Κομισιόν είναι ότι "θέλουμε να ρίξουμε χρήματα εκεί που βλέπουμε μέλλον. Δεν υπάρχει χώρος για να βαπτίσουμε κάτι αειφόρο αν προέρχεται από το φυσικό αέριο".

Ο Μπόρχαρντ εκτιμά επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει η απαίτηση για ομοφωνία των κρατών-μελών προς οποιαδήποτε αλλαγή του καταλόγου των PCI, καθώς έτσι περιορίζεται πολύ η δυνατότητα της Κομισιόν να απομακρύνει έργα σύμφωνα με την πολιτική της.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω παρατηρήσεις για τα PCI δεν αφορούν τον αγωγό ΤΑΡ που είναι ήδη ολοκληρωμένος κατά 98%, αλλά αφορούν, για παράδειγμα, τον αγωγό East Med. "Ο αγωγός East Med είναι ένα από αυτά τα έργα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύ αέριο στην Αν. Μεσόγειο, αλλά έχει περισσότερο νόημα να χρησιμοποιηθούν οι περιφερειακές υποδομές LNG από το να μεταφερθεί μέσω ενός μεγάλου αγωγού στην Ελλάδα και ακόμα παραπέρα", σχολίασε.

energypress.gr


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.