Ηλίας Καζάκος, ο Μακρύνειος ήρωας που φυγάδευε Έλληνες στην Μέση Ανατολή Ένα σπουδαίο πρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης με καταγωγή από την Μακρυνεία και συγκεκριμένα από την Μέση Ανατολή είναι ο υποπλοίαρχος Ηλίας Καζάκος. Την πλούσια δράση του πλήρωσε με τη ζωή του, καθώς ήταν από τους πρώτους εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Γεννήθηκε στο Λιθοβούνι Μακρυνείας (Άνω Μπουτίνου )  και κατατάχθηκε στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων απ’ όπου αποφοίτησε το 1929. Το 1939 τοποθετήθηκε λιμενάρχης Μυτιλήνης, φέροντας τον βαθμό του υποπλοιάρχου. Με την έλευση των Γερμανών, ο Καζάκος συγκρότησε δική του οργάνωση, η οποία κύριο σκοπό είχε την φυγάδευση Ελλήνων και ξένων στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δράσης του 1000 άτομα φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό. Η δράση του αυτή προδόθηκε στην Γκεστάπο. Μαζί με τον Γεώργιο Κωτούλα επιχείρησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό μέσω Πειραιά. Οι Γερμανοί όμως του συνέλαβαν και τους φυλάκισαν στις φυλακές Αβέρωφ. Παρά τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στις φυλακές Βουλιαγμένης, όπου του ανακοινώθηκε λίγες μέρες αργότερα ότι κρατείτο ως όμηρος και ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε δολιοφθοράς θα εκτελείτο.

 

Στις 5 Ιουνίου, αφού είχε πραγματοποιηθεί σαμποτάζ στα Λιόσια, οδηγήθηκε στο σκοπευτήριο Καισαριανής μαζί με άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του φίλου και συνεργάτη του, Γεωργίου Κωτούλα, για να εκτελεστεί. Αρνήθηκε  να του καλύψουν τα μάτια κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης.

Μεταθανάτια του απονεμήθηκε ο βαθμός του πλωτάρχη και τιμήθηκε με τον πολεμικό σταυρό Γ΄ τάξης. Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπάρχει αναμνηστική πλάκα για να υπενθυμίζει την θυσία του Καζάκου. Επίσης ο δήμος Μυτιλήνης έχει δώσει σε δρόμο της πόλης το το ονοματέπωνυμό του ενώ στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης υπάρχει η προτομή του. Το όνομά του έφερε επίσης παλαιότερη μηχανοκίνητη μεταλλική ακταιωρός του Λιμενικού Σώματος. Σήμερα το όνομα του φέρει Περιπολικό Πλοίο τύπου “ABEKING”.

Η Μνήμη του Ηλία Καζάκου σε Αιτωλοακαρνανία και Μυτιλήνη.

Στην πατρίδα του ο Ηλίας Καζάκος τιμήθηκε από τον σύλλογο Λιθοβουνιωτών Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος μεταξύ άλλων φιλοξένησε  εκτενές αφιέρωμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΛΙΘΟΒΟΥΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”  στο φύλλο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του έτος 2007, το οποίο διασώζει πολλές πληροφορίες για τη μνήμη του: Τις τελευταίες επιστολές του ήρωα, το εκτενές αφιέρωμα του γνωστού Λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, σύντομο βιογραφικό του από τον Νίκο Π. Καζάκο και κείμενο του Προέδρου του Συλλόγου Δ. Αλεξανδρή. Ανάλογο αφιέρωμα φιλοξενείται και στο υπό έκδοση περιοδικό της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας.Στη Μυτιλήνη ο ήρωας τιμάται με μεγάλη επισημότητα στο χώρο του Παλαιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

  

Πηγές:

Ιστορία του Λιμενικού Σώματος, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, Πειραιάς, 1999, σελ. 152 – 153

Ιστοσελίδα Λιμενικού Σώματος: http://www.hcg.gr/node/297


Εφημερίδα Λιθοβουνιώτικα Νέα, Φύλλο  Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2007

https://www.youtube.com/user/GORGEPAPADOPOYLOS

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82
0 0

https://www.agrinionews.gr


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.