Η Παράδοση του Τρικούπη - 20 Αυγούστου1922 το τελος της Μ. Ασιας


Αναμνηστική φωτογραφία ΞΕΦΤΥΛΑΣ των αιχμαλώτων Ελλήνων. Καθιστοί από αριστερά προς τα δεξιά ο διοικητής του ΙΧ Μεραρχίας Δημήτρης Δημαράς, δίπλα του χαμογελαστός ο αρχηγός του Α’ Σώματος Στρατού Νίκος Τρικούπης, ο Τούρκος αντισυνταγματάρχης Αντάν, ο αρχηγός του Β’ Σώματος Στρατού Κίμων Διγενής και ο Τούρκος λοχαγός Εμίν

 Η Παράδοση του Τρικούπη-
20 Αυγούστου1922 το τελος της Μ.Ασιας           

Ο Κεμάλ πιστεύει στη νίκη. Κι ακόμη, έκρινε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Γι’ αυτό και σχεδίασε με τον καλύτερο τρόπο, μια γενική επίθεση κατά των ελληνικών δυνάμεων
Tα ελληνικά στρατεύματα μετά την προδοσία των πολιτικών να αλλάξουν εν ώρα πολέμου προμηθευτή πολεμικών υλικών, εμειναν με άλλα κανόνια και άλλες οβίδες...άλλες σφαίρες σε άλλα όπλα!!! Ο Kούπερ τροφοδοτούσε και τον φίλο του Kεμάλ αλλά και τον ελληνικό στρατό... 
Έτσι με το προτέρημα αυτό του Κεμαλ (που το ήξερε) ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΝΙΚΗΤΗ

Οι ελληνικές δυνάμεις είχανε προδοθεί απο πολλούς και ακόμη απο το ..οικαδε ..και τις βασιλικές διαταγές που τώρα το είχαν γυρίσει που έλεγε στην Άγκυρα
ΧΩΡΙς ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕς ΟΜΟAΙΜΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ,οι οποίες όμως είχαν περισσότερο εμπιστοσύνη στο Κεμαλ και ήξεραν οτι θα άνοιγε το δρόμο για τα πετρέλαια της Μοσούλης!!!

Με ένα απλό τρόπο (γερμανικό παρταολικό τρόπο) ΚΑΙ  ανάγκασε να αλλάξει προμηθευτή πολεμικού υλικού 
 ΚΑΙ ενώ χρέωνε παράλληλα θα έκανε και την δουλειά της με τον Κεμάλ και τα πετρέλαια ,,

ΕΤΣΙ Ο ΚΕΜΑΛ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΡΙΧΝΑΝ ΠΕΤΡΕΣ,  πραγματοποίησε την επίθεση αιφνιδιαστικά το πρωί της 13ης Αυγούστου 1922. 

Επακολουθήσαν σκληρές μάχες. Την τρίτη ημέρα, τα ελληνικά στρατεύματα κάμπτονται και αρχίσουν να οπισθοχωρούν συντεταγμένα. Την έκτη ημέρα, κατά την οπισθοχώρηση, το A’ Σώμα του Ελληνικού Στρατού, με Διοικητή τον Αντιστράτηγο Νικόλαο Τρικούπη
ΤΟΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΑΝΑΜΑΖΕΨΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΝΤΕΝΕΚΕΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ .

Μεγάλος σε ηλικία αλλά με βασιλικές πλάτες, άκαπνος τον έπεισαν οτι θα δοξαστεί...
Τον έστειλαν, μια που η Τουρκιά δεν είχε στρατό και έτσι τους είχαν φλομώσει οι Γερμανοί οτι θα κάνουν περίπατο .....
 εγκλωβίζεται από τουρκικές δυνάμεις. 

Το δίλημμα του Στρατηγού: ή να πολεμήσει μέχρις εσχάτων, για να αποφύγει την αιχμαλωσία, ή να παραδοθεί. Προτίμησε το δεύτερο.

Την παράδοση! Έπρεπε, όμως, την απόφαση του αυτή. να ανακοινώσει στους Αξιωματικούς του, τους οποίους κάλεσε σε έκτακτη συγκέντρωση.

Στο άκουσμα της λέξης “παράδοση”, οι Αξιωματικοί έμειναν άφωνοι.
  
 Έγιναν κατάχλωμοι, λες και είχε στραγγίσει το αίμα από τις φλέβες τους. Κι όταν στη συνέχεια ο Σωματάρχης είπε: “Οιαδήποτε άμυνα θα αποτελούσε άσκοπη θυσία”, έσκυψαν τα κεφάλια τους όλοι και άρχισαν να κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Έσκυψαν τα κεφάλια τους όλοι, πλην ενός! ο αντσυνταγματάρχης Τριαντάφυλλος Βλάχος διαφώνησε και  έσχισε τις επωμίδες του. 

Ο άπειρος και χαζοχαρούμενος  Τρικούπης, απέστειλε στις 17.00, κήρυκα με λευκή σημαία για να ζητήσει συνθηκολόγηση, στην πλησιέστερη τουρκική μονάδα, που ήταν μια ίλη ιππικού 2 χιλιόμετρα μακριά, και στην όποια παρουσιάστηκε ο Έλληνας αξιωματικός με τη λευκή σημαία.

Ο Αντισυνταγματάρχης από τη Σπάρτη Α. Σακέτας, μόλις άκουσε τα παραπάνω λόγια του Διοικητή του, έγινε έξω φρενών. Αφήνει βαριές κουβέντες να ξεφύγουν από τα χείλη του και προτού προλάβει κανείς να τον σταματήσει, ορμά έξω και καβαλικεύει το άλογο του. Και ορμά μόνος τους κατά των Τούρκων σε μια έξοδο χωρίς ελπίδα.

Είχε τραγικό μεγαλείο η επίθεση εκείνη. Οι

 Τούρκοι, βλέποντας τον να ορμά κατ’ αυτών

 κραυγάζοντας, τα χάνουν. Δειλιάζουν προς

 στιγμή. Αλλά, όταν βλέπουν ότι είναι μόνος του

, συγκεντρώνουν τα πυρά εναντίον του. Κι ο

 Αντισυνταγματάρχης ΣΑΚΕΤΑΣ, ο γενναίος αυτός

 Έλληνας Αξιωματικός, πέφτει από το άλογο του,

 με το κορμί του διάτρητο από σφαίρες!!!

 Προτιμά να σκοτωθεί παρά  να παραδοθεί, πιστός στις παραδόσεις της πατρίδας του, της Σπάρτης!

Στη συνέχεια ο Τρικούπης, παραδόθηκε στον ίλαρχο Σαλίχ από το Σίβας, ο οποίος οδήγησε τον Τρικούπη, τον διοικητή της 13ης Μεραρχίας υποστράτηγο Κίμωνα Διγενή, και τον συνταγματάρχη Καϊμπαλή, στον διοικητή του, τον συνταγματάρχη Χαλίντ Ακμανσού. 
 στο λόφο Μπόλμελίκ στους πρόποδες του Ελμά Νταγ στις 22.00,  παρέδωσαν τα ξίφη τους. 

Εκτός από τους στρατηγούς, παραδόθηκαν στο Μουράτ Νταγ 190 αξιωματικοί και 4.400 στρατιώτες.
  Στο Πολεμικό Μουσείο της Άγκυρας
 εκτίθεται, ως λάφυρο, η επίσημη στολή του Ν.
Τρικούπη (Μαρκεζίνης).


Κανείς δεν έμαθε ποτέ ούτε πόσοι Έλληνες της Μικράς Ασίας διάλεξαν αυτό τον ηρωικό θάνατο από την ατίμωση.

Οι αιχμάλωτοι ηγέτες του ελληνικού στρατού επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1923, αποστρατεύτηκαν,ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ 4,400 ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ

 Στη συνέχεια με την επιστροφή της Μοναρχίας ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ επέστρεψαν και πάλι στα καθηκοντά τους. 

Ο Τρικούπης μάλιστα εκτός από τις πολεμικές του αναμνήσεις έγραψε και στρατιωτικά συγγράμματα ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!!!

ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ,ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ 


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.