Σαν Σήμερα: 1960 ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο λόγος που γιορτάζουμε την 1η Οκτωβρίου και όχι σήμερα
Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Αυγούστου 1960, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή είχε οριστεί από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου λίγους μήνες πριν.
Ο μέχρι τότε Βρετανός κυβερνήτης, Σερ Χιού Φουτ, ανήγγειλε την προκήρυξη της Βασίλισσας της Αγγλίας, με την οποία επισημοποιούνταν η αποχώρηση της αγγλικής κυριαρχίας από το νησί.
Από το πρωί της 16ης Αυγούστου 1960, σε όλα τα δημοσία κτίρια άρχισε να κυματίζει η νέα σημαία... Ο χάρτης της Κύπρου σε χάλκινο χρώμα και σε λευκό φόντο, με κλωνάρια ελιάς εκατέρωθεν, ως σύμβολα ειρήνης.
Γιατί όμως δεν γιορτάζουμε την 16η Αυγούστου ως επίσημη ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας... Ο λόγος ήταν καλοκαιρινές διακοπές.
Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και της απουσίας των ξένων Πρέσβεων στις χώρες τους, το Υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από εφτά Ελληνοκυπρίους και τρεις Τουρκοκυπρίους υπουργούς, στις 11 Ιουλίου 1963 ομόφωνα αποφάσισε τον ορισμό της 1ης Οκτωβρίου ως Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

offsite

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.