Σε αναστολή λόγω κορωνοϊού το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο


Ένα απο τα ''εμβληματικά'' έργα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, έχει τεθεί σε αναστολή λόγω κορωνοϊού.

Το πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ψηφίσθηκε με το πρώτο Μνημόνιο το 2010 χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε μνημονιακό νόμο το 2015, κατόπιν στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση και σήμερα παραμένει σε φάση ανάπτυξης έχοντας ήδη δύο μεταθέσεις.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμο σε βάθος δωδεκαμήνου, κάτι που είχε προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ ήδη από το 2019. Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού η υλοποίηση του έργου έχει παγώσει.

Στο «e-περιουσιολόγιο» θα καταγράφεται η κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων. Ενδεικτικά, θα δηλώνονται στοιχεία των οποίων η αξία είναι ευχερώς προσδιορίσιμη, όπως ακίνητα, οχήματα (τροχοφόρα, εναέρια ή σκάφη), μετρητά, επενδυτικός χρυσός, τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και στοιχεία των οποίων η αξία προσδιορίζεται πιο δύσκολα, όπως μετοχές, εταιρικά μερίδια, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, καθώς και κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα και λοιπά τιμαλφή.

Το περιουσιολόγιο να δομηθεί ως εργαλείο ελέγχου προσαύξησης περιουσίας κατά τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, χωρίς να συνεπάγεται δηλωτικές υποχρεώσεις για τον φορολογούμενο.

ΠΛΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ cnn.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.