ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΑΠΟ Κ,ΚΑΝΑΡΗ 6-7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1822

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΩΤΕΡΗΣ
Αναδημοσίευση απο facebook

ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑ ΑΛΗ, ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΕ Ο ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΟ 1822

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τι μέρα είναι σήμερα. 6 Ιουνίου 2020 . Σαν σήμερα, πριν 198 χρόνια, το βράδυ της 6ης προς την 7η Ιουνίου Ο Κανάρης και ο Πιπίνος έκαψαν την Τούρκικη αρμάδα, ο Κανάρης ανατίναξε τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, εκδικούμενος τη Σφαγή της Χίου.
Επιτρέψτε μου να θεωρώ σημαντικό το φωτογραφικό ντοκουμέντο, που φέρνει στην επιφάνεια (κυριολεκτικά) τα αποδεικτικά στοιχεία της ανατίναξης της ναυαρχίδας του Καρά Αλή έξω από το λιμάνι μας. Φωτογραφίες υποθαλάσσιες από το βυθό, ένα μίλι έξω από το λιμάνι, ευθεία απέναντι από το λιμεναρχείο.
Ο χώρος του ναυαγίου ήταν γνωστός στην πολιτεία και κυρίως στους ψαράδες και τους αρχαιοκάπηλους που έχουν πλουτίσει από τα λάφυρα που έχουν ανασύρει. Άλλα τα πούλησαν και άλλα κοσμούν τα σπίτια τους.
Γυρνάμε πίσω στο 1987, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Νομάρχης Χρήστος Πάχτας. Η πολιτεία αποφασίζει να ανασύρει από το βυθό όσα υπολείμματα έχουν διασωθεί από ψαράδες και αρχαιοκάπηλους και να τα αξιοποιήσει.
Καταφθάνει μεγάλη επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών με ειδικό βαθυσκάφος, τέλεια επιστημονικά εργαλεία, σαφή στοιχεία, συντεταγμένες, θέσεις, κ.τ.λ., αλωνίζει την περιοχή μεταξύ Χίου και Τσεσμέ σχεδόν ένα μήνα, αλλά δεν καταφέρνει να εντοπίσει το ναυάγιο. Ακολουθούν συσκέψεις επι συσκέψεων, άλλες προσπάθειες, αλλά δεν καταφέρνουν να το εντοπίσουν.
Τους έσωσε ο ψαράς Γιώργος Χατζηαθανασίου. Προσφέρθηκε και τους οδήγησε ευκολότατα στο ναυάγιο. «Εδώ είναι», τους είπε, τους έδειξε τα πάντα, έμεινε και τους βοήθησε έως το τέλος. Την τεράστια δουλειά έφεραν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία άνδρες της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών και Χιώτες δύτες που εκπαιδεύτηκαν ειδικά γι’ αυτό το πρόγραμμα και συνεργάστηκαν με τη Νομαρχία.
Εντόπισαν τα πάντα, τα φωτογράφησαν, ανέσυραν τα περισσότερα από τα ευρύματα με σημαντικότερα ένα μεγάλο κανόνι και μια τεράστια άγκυρα. Αν θέλετε να τα δείτε πηγαίνετε στο Τζαμί της πλατείας Βουνακίου και στο Λιμεναρχείο. Το κανόνι είναι δεξιά όπως ανεβαίνουμε τη σκάλα της εισόδου στο κεντρικό κτίριο, χωρίς καμία ένδειξη ταυτότητας. Αν ρωτήσετε που βρέθηκε, από πού προήλθε, θα σας πουν ότι δεν ξέρουν τίποτα. Την ίδια απόκριση θα έχετε και για την τεράστια άγκυρα που κοσμεί το Λιμεναρχείο. Τότε οι αρχές είχαν την πρόθεση να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν τα ευρήματα, αλλά μεσολάβησε μια σοβαρή παρέμβαση που τους οδήγησε στην επιλογή της τακτικής του θαψίματος των ευρημάτων και της ιστορίας τους.



Σίγουρα οι σημερινοί υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν γνωρίζουν την ιστορία τους, αφού οι περισσότεροι ( όχι όλοι), είναι πραγματικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ενδιαφέρονται μόνο για το μεροκάματο. Αρκετοί παλιοί όμως ξέρουν, αλλά δεν μιλούν. Αν επιχειρήσουν να διαψεύσουν τα στοιχεία μου, ενημερώστε με, θα προκαλέσω δημόσια αντιπαράθεση στοιχείων και θα καταλάβετε τι συμβαίνει.




Τι λέτε, αξίζει το σημερινό δημοσίευμα τον κόπο που κάνατε να το διαβάσετε;

 Επιμέλεια Ιωάννα

1 σχόλιο:

  1. Δεν βλέπω αναφορά για αιχμάλωτους αλυσσοδεμενους στα αμπάρια στην ναυαρχίδα που βυθίστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.