ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 10. ΕΣΤΙΑΝ ΤΙΜΑ. Να τιμάμε το σπίτι μας.


10. ΕΣΤΙΑΝ ΤΙΜΑ. Να τιμάμε το σπίτι μας.

Εστία σημαίνει οίκος, σημαίνει τζάκι. Είναι το κέντρο του σπιτιού, είναι το ίδιο το σπίτι.
Στην αρχαία Ελλάδα, ο όρος σήμαινε τον τόπο, γύρω από τον οποίο συγκεντρωνόταν η οικογένεια. Για το λόγο αυτό, η λέξη απέκτησε το νόημα της κατοικίας και του τόπου διαμονής.
Η καταστροφή της οικιακής εστίας αποτελούσε καταστροφή του οίκου με τραγικές συνέπειες που εκτείνονταν από τους προγόνους στους αγέννητους απογόνους.

Παλιότερα στο κέντρο του σπιτιού υπήρχε είτε τζάκι όπως το γνωρίζουμε σήμερα είτε μια στρογγυλή εσοχή όπου πάνω εκεί μαγείρευε η νοικοκυρά του σπιτιού.

Εστία είναι η 'φλόγα' που ζεσταίνει και τρέφει την οικογένεια.
Είναι εκείνο το σημείο του οίκου μας που μαζευόταν τα βράδια όλη η οικογένεια για να συζητήσει, να φάει, να βρει τη ζεστασιά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της.
Οι Έλληνες πάντα θεωρούσαν ιερή την Εστία τους.

Μην ξεχνάμε πως από εκεί τρέφονταν. Η Εστία συμβολίζει και την εσωτερική μας φλόγα. Τη φλόγα της ψυχής μας.

Εστία λεγόταν και ο βωμός στους αρχαίους ναούς.
 Σήμερα την λέμε ιερό!
Η Εστία ήταν πάντα αναμμένη ,μέρα νύχτα...

Η άσβεστος φλόγα!!!

Σήμερα την αντικαταστήσαμε με ηλεκτρικές κουζίνες, air condition και ψεύτικο φως.
Σβήσαμε την άσβεστο φλόγα γιατί η νοικοκυρά του σπιτιού δουλεύει σκληρά έξω από την εστία της ή γιατί απλά μπήκε μια άλλη γυναίκα να τακτοποιεί το νοικοκυριό που συνήθως δε μιλά καν ελληνικά. 
Πως να γνωρίζει την αξία της Εστίας;

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν μπροστά σε μια οθόνη, μόνα, χωρίς τη στοργή και τη ζεστασιά της Εστίας.....

Ήρθε η ώρα να την ξανανάψουμε!!!
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας Ellas-Planet στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.