Σαν σήμερα το 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή

Σαν σήμερα πέθανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο ηγέτης που είπε «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν (ΒΙΝΤΕΟ)
Σαν σήμερα το 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή.
Σαν σήμερα το 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή… Υπήρξε ηγέτης που δεν φοβήθηκε να ρισκάρει και να πάρει αποφάσεις. Δεκατρία χρόνια μετά από τον θάνατο του, η κατάσταση στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά είναι χειρότερη από τότε. Η Τουρκία πιέζει για “λύσεις” που σ΄ άλλες εποχές θα είχαν ξεσηκώσει ήδη τεράστιες αντιδράσεις. 
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι γίνεται ήδη μεγάλη προσπάθεια ώστε και στην Κύπρο και στην Ελλάδα να κυριαρχήσουν ο φόβος και η υποχωρητικότητα… Σ΄ αυτή τη προσπάθεια κάποιοι έσπευσαν να θυμηθούν το σχέδιο Ανάν για να μας πουν ''τι καλά που θα ΄ταν να τον ΄χαν δεχτεί οι Κύπριοι''! Ευτυχώς δεν το δέχτηκαν. Μόνο που μετά από το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου πολλά άλλαξαν. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Ανάλογες φωνές ακούγονται και στην Ελλάδα. Θα ακουστούν περισσότερες όσο η κατάσταση με την Τουρκία θα χειροτερεύει.
Έχει λοιπόν αξία να θυμηθούμε ένα απόσπασμα από το ιστορικό διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, με το οποίο καλούσε τον Κυπριακό Ελληνισμό να πει «Όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ελπίζουμε να υπάρξουν κι άλλα τέτοια «Όχι», αν χρειαστεί:
«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες…
Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» στο «Σχέδιο Ανάν». Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.
Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.
Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.
Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.
Ελληνικέ κυπριακέ λαέ…
Στη ζυγαριά του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του «ΝΑΙ».
Σε καλώ να απορρίψεις το «Σχέδιο Ανάν».
Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό «ΟΧΙ»!
Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου…».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.