Μακρόν: Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ


Σε σκληρή κριτική στο ΝΑΤΟ προχωράει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, που ανήκει στη Συμμαχία.
Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει πλέον να στηρίζονται στην Αμερική για να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους.
«Η δύναμη του ΝΑΤΟ διαβρώνεται επειδή οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη τους στους συμμάχους τους», σχολίασε.
Στη συνέχεια μάλιστα υποστήριξε ότι «θα πρότεινα να επανεκτιμήσουμε την πραγματικότητα για το τί είναι το ΝΑΤΟ υπό το πρίσμα των δεσμεύσεών του με τις ΗΠΑ».
«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε έναν εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist και συνέχισε ότι «οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη τους στην Ευρώπη. Είναι η ώρα να ξυπνήσουμε».
«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Κανένας. Υπάρχει μία ασυντόνιστη επιθετική κίνηση από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε περιοχή μάλιστα όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου αναφέρεται ότι «η επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αποτελεί επίθεση σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας».

Δεν γνωρίζω, σημείωσε, αλλά τι θα σημαίνει το άρθρο 5 αύριο», αναρωτήθηκε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.