Οι γεννημένοι απο το 1940 έως το 1960...("Άλλες εποχές"...)


Οι γεννημένοι απο το 1940 έως το 1960...("Άλλες εποχές"...)(ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ - ΗΡΩΪΚΕΣ - ΓΕΝΕΕΣ ΜΑΣ...) "H αλήθεια είναι, ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.

Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή:
Περάσαμε την παιδική μας ηλικία... περιμένοντας.Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες, μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές, έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωΐ, για να κοινωνήσουμε!

Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή...

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί...

Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα, χωρίς ...ζώνες ασφαλείας και αερόσακκους.


Κάναμε ταξίδια 1 0 και 1 2 ωρών, πέντε άτομα σε ένα ...'Φιατάκι' και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσεως». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας, για τα παιδιά...

Ανεβαίναμε στα ποδήλατα, χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε 'ωτο-στοπ', καβαλάγαμε μοτοσικλέττες χωρίς δίπλωμα! Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες...

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΙΣΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΞΙΑ,
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ 'ΒΑΡΜΠΟΥΡΓΚ', ΠΟΥ "ΕΚΑΙΓΕ" ΛΑΔΙ & ΒΕΝΖΙΝΗ
ΜΑΖΙ! ΚΑΙ ΕΒΓΑΖΕ ΠΥΚΝΟ & ΔΥΣΟΣΜΟ (ΜΠΛΕ)
ΚΑΠΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΤΜΙΣΗ....

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.

Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα (!) για να κάνουμε κόντρες, κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε, ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα! Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση... 

Βγαίναμε από το σπίτι, τρέχοντας το πρωΐ, παίζαμε όλη τη ημέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι, παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. 
Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. 
Τότε δεν υπήρχαν κινητά... Σπάζαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».
ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣΤΕ, ΠΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΚΑΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ....


Ανοίγανε κεφάλια, όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο, ή μερικά ράμματα... Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις, παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλο και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι.

Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο.

Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό, ή αναψυκτικά, ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν, πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..


Δεν είχαμε 'Playstations', 'Nintendo 6 4' , '9 9', τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο 'surround', υπολογιστές ή 'Ιnternet'...

Εμείς είχαμε φίλους...

Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε... Καμμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.


Περνούσαμε την ημέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα... Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. 
Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση! 
Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.

Πηγαίναμε με το ποδήλατο, ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στo σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος, έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές, όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά 'τεστ' για να περάσουν όλοι... Τι φρίκη!


Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία, χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 3 0 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τέννις ή 'γκολφ'... 
Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά!Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο 'chat room' και ...γράφοντας !!!

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. 
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! 
Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί..."
(ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 'ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ'/"ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.