ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 5.ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ. Να σεβόμαστε αυτούς που μας ικετεύουν.


5.ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ. Να σεβόμαστε αυτούς που μας ικετεύουν.

H ικεσία ήταν θεσμός της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας προστατευόμενος από τον Ικέσιο Δία,ο οποίος ονομαζόταν και Καθάρσιος, καθώς και της Ικέσιας Θέμιδος.

'Οπως η ΞΕΝΙΑ από τον Ξένιο Δία, είχε καθιερωθεί γι' αυτήν, όπως και για τη φιλοξενία, μια ορισμένη εθιμοτυπία:
Ο ικέτης γονάτιζε μπροστά στον ικετευόμενο, με το ένα χέρι αγκάλιαζε τα γόνατά του, ενώ με το άλλο άγγιζε το πιγούνι ή το γένι του.
Κρατούσε ένα κλαδί ελιάς περιτυλιγμένο με άσπρο μαλλί προβάτου, την ΙΚΕΤΗΡΙΑ

 Aν υπήρχε δυνατότητα, κατέφευγε στον βωμό, που υπήρχε στις αυλές των σπιτιών, ή στην εστία, που υπήρχε στο εσωτερικό του σπιτιού. Eξασφάλιζε έτσι άσυλο ο ικέτης, ως πρόσωπο ιερό, και γινόταν συνήθως δεκτός ως «ξένος»/φιλοξενούμενος.

...

Αν τελικά κάποιος αψηφούσε έναν ικέτη αυτό θα κινούσε την οργή των θεών, διότι ο ικέτης θεωρούνταν ιερό πρόσωπο και κανείς δεν μπορούσε να τον βλάψει. Αυτή η οργή ονομαζόταν Άγος....

Όποιος είχε επιβαρυνθεί με το Άγος επιβάρυνε επίσης τη χώρα που ζούσε και τους απόγονούς του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου οι Αθηναίοι επιβαρύνθηκαν με το Άγος. Ο Κύλων απέτυχε να καταλάβει την Ακρόπολη, αλλά κατάφερε να ξεφύγει από τη μετέπειτα πολιορκία των Αθηναίων. Οι οπαδοί του που δεν κατάφεραν να διαφύγουν κατέφυγαν ικέτες στο βωμό της Αθηνάς. Οι Αθηναίοι εγγυήθηκαν για την ασφάλεια τους, αλλά μόλις απομακρύνθηκαν από το βωμό τους φόνευσαν. Εξ αιτίας της σφαγής των ικετών έπεσε μεγάλος λοιμός στην πόλη της Αθήνας που σκότωσε πάρα πολλούς Αθηναίους (Κυλώνειο Άγος). Όπως επίσης χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση όπου οι Σπαρτιάτες δολοφόνησαν τους είλωτες ικέτες του Ποσειδώνα και αυτός με τη σειρά του έστειλε έναν μεγάλο σεισμό στη Σπάρτη....


Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι το βασικό συστατικό του παραγγέλματος είναι η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ...και από τις δυο πλευρες....

Πόσο εύκολο είναι να συγχωρούμε ακόμα κι αυτούς που μας έβλαψαν;

Καθόλου εύκολο και γι' αυτό έχει τόση αξία. Μάλιστα καθημερινά έχουμε τόσα παραδείγματα ο καθένας από μας, αρκεί να τα δούμε.

Σήμερα κατά κάποιον τρόπο είμαστε όλοι ικέτες απέναντι σ ένα κράτος τύρρανο, σ ένα κράτος δυνάστη, που ρουφάει το αίμα όλων μας.
Που απευθύνουμε την ικεσία μας όμως;
Σε ανθρωποειδή που έχουν φυτευτεί σε θέσεις εξουσίας και μας ξεγελούν πως τάχα μας συμπονούν και κάνουν πράγματα για μας. 

ΟΧΙ τίποτα δεν κάνουν για μας, κάνουν το ίδιο λάθος με τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες και είναι κοντά η ώρα της τιμωρίας τους.
Αρκεί να απευθύνουμε σωστά την ικεσία μας....
Μην ξεχνάμε πως ο Αχιλλέας δέχθηκε την ικεσία του Πρίαμου  όταν ο Πρίαμος του θύμισε τον πατέρα του και του είπε πως κι ο ίδιος θα δικαστεί. Έτσι έδωσε το σώμα του Έκτορα αφού προηγουμένως το είχε σκυλεύσει....

Το παράγγελμα για την ικεσία είναι έκδηλο και στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες.
Δύο από αυτές έχουν διασωθεί...

 Ικέτιδες  του Ευριπίδη και Ικέτιδες Αισχύλου

 ΣΥΛΛΟΓΙΣΟΥ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΔΥΣΤΥΧΟΥΣ ΦΥΛΑΕΙ,ΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΑ ΔΕΗΣΗ ΤΩΝ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΟΥΦΟΝ ΤΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΩΝ.
ΤΟΥ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΥ ΔΙΟΣ Η ΟΡΓΗ ΠΡΟΣΜΕΝΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕ ΣΥΜΠΟΝΕΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥ
Αισχυλος -Ικετιδες



ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.