Η Μαρία Δημάδη, η αντίσταση & ο ρόλος του βενζινά Γιαννούτσου


 

Μία "κυρία του σαλονιού" που με τη βοήθεια του Γ. Γιαννούτσου, εξελίχτηκε σε φλογερή ηρωίδα.
Η Μαρία Κ. Δημάδη θα παρέμενε ίσως άγνωστη αν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος του 1940. Θα ήταν απλώς μια κυρία του σαλονιού, φιλάνθρωπη και καλλιεργημένη. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πατέρας της ήταν ο Κώστας Δημάδης, γνωστός γυναικολόγος του Αγρινίου, σπουδαγμένος στο Παρίσι, ποιητής και διηγηματογράφος. Η μητέρα της ήταν κόρη καπνέμπορου.
 Μικρό παιδί έπαιζε πιάνο, έμαθε ξένες γλώσσες, ζωγραφική, διάβαζε και έγραφε ποιήματα, έστελνε συνεργασίες στη «Διάπλαση των Παίδων». Μεγαλώνοντας σπούδασε φιλολογία στο Αμβούργο. Η Μαρία παντρεύτηκε δικαστή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απέκτησε ένα κοριτσάκι. Αλλά, ατύχησε και χώρισε. Η κήρυξη όμως του πολέμου την δραστηριοποιεί. Δημιουργεί ομίλους γυναικών που πλέκουν για τους στρατιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο, εργάζεται η ίδια σαν εθελόντρια νοσοκόμα δίπλα στους τραυματίες. Έρχεται η κατοχή και η αντίσταση κατά των κατακτητών φουντώνει. Οι γείτονές της, ο αρχιτέκτονας Κώστας Καζαντζής και ο γιατρός Δημήτριος Πανόπουλος, την μύησαν, όπως γράφει ο Φ. Γελαδόπουλος στο σχετικό βιβλίο του, στο ΕΑΜ. Στην εξοχική της βίλα, στο χωριό Πλάτανος έγινε μάλιστα η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ της περιοχής και εκείνη είναι η πρώτη γυναίκα που οργανώνεται από την Αιτωλοακαρνανία στις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης.

Οι Γερμανοί στο Αγρίνιο ζητούσαν τότε διερμηνέα για το φρουραρχείο του Αγρινίου. Κομψή, ευπαρουσίαστη και γλωσσομαθής είναι ο ιδεώδης άνθρωπος που μπορεί να εργαστεί ως μεταφράστρια των Γερμανών. Αποφασιστική και ριψοκίνδυνη η Μαρία δέχεται και αναλαμβάνει τη θέση. Εκεί παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, κρυφακούει συζητήσεις, ανοίγει βιβλία, διαβάζει απόρρητα έγγραφα και τα αποτυπώνει στο μυαλό της. Χρησιμοποιεί καινούρια καρμπόν για να έχει στα χέρια της λεπτομέρειες των κινήσεων του γερμανικού στρατού. Μέσω του ιερέα Κ. Βαλή (που παρουσιάζεται στο Φρουραρχείο σαν θείος της) καθώς και μέσω του βενζινά Γιώργου Ιω. Γιαννούτσου (και όχι Γ. Γιαννούλη που εκ λάθους αναγράφει ο Γελαδόπουλος). Ο Γιώργος Γιαννούτσος κρατούσε σε μυστική κρύπτη (στα ρολά του μαγαζιού) όλα τα έγγραφα που του έφερνε η Δημάδη και τα παρέδιδε στους ανθρώπους της αντίστασης. 

Παράλληλα, όπως επίσης γράφει ο Φίλιππας Γελαδόπουλος, η νέα διερμηνέας πείθει τον διοικητή του Φρουραρχείου να γίνει έρανος για τους φτωχούς της περιοχής, συγκροτούνται επιτροπές κι έτσι συγκεντρώνονται 50.000 οκάδες καλαμπόκι, στάρι, λάδι. Οι δέκα χιλιάδες μοιράζονται στους φτωχούς και οι υπόλοιπες 40.000 στέλνονται στον ΕΛΑΣ. Επίσης η Μαρία Δημάδη φρόντισε να ληφθεί άδεια από τους Γερμανούς προκειμένου να σταλεί στο Ξηρόμερο αυτοκίνητο, που μετέφερε γιατρό από το Αγρίνιο, προκειμένου να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες στο γνωστό στέλεχος της Αντίστασης Γιώργο Καραπαπά, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά έξω από το χωριό Πρόδρομος σε μάχη κατά των Γερμανών. Η κυριότερη όμως προσφορά της Μαρίας Δημάδη ήταν οι πληροφορίες που μετέδωσε για τις στρατιωτικές κινήσεις των κατακτητών στο Θέρμο. Στις 10 Ιουλίου του 1943 ξεκινάει από το Αγρίνιο φάλαγγα που αποτελείτο από 14 γερμανικά αυτοκίνητα και τρεις (3) μοτοσυκλέτες με 120 Γερμανούς, με σκοπό να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στο Θέρμο. Οι αντάρτες πληροφορημένοι από τη Μαρία Δημάδη, έστεισαν ενέδρα στην περιοχή Μυρτιά, όπου από τη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 117 Γερμανοί και 5 Έλληνες. Αυτή ήταν και η πρώτη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς την οποία η Γερμανή θεώρησαν πολεμική επιχείρηση.

Οι Γερμανοί όμως, τις παραμονές της αποχώρησής τους από το Αγρίνιο, που έγινε στις 14 του Σεπτέμβρη του 1944, ανακαλύπτοντας το ρόλο της, αποφάσισαν να την εκτελέσουν. Ποιοι την κατέδωσαν δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Οι πιθανότητες συγκεντρώνονται στον διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Τολιόπουλο, όργανα του οποίου διεκπεραίωσαν την απόφαση των Γερμανών έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος και απέναντι σχεδόν από τις εκεί φυλακές. Η Μαρία ήταν τότε 37 χρόνων.

ΠΗΓΗ
Σύμφωνα με τον συγγραφέα Φ. Γελαδόπουλο, ο οποίος ερεύνησε μετά από χρόνια τον θάνατο της, την εκτέλεσαν Έλληνες Ταγματασφαλίτες υπό τον φόβο ότι με την αποχώρηση των Γερμανών θα αποκάλυπτε στους συμπατριώτες της τη δράση των δοσίλογων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι Γερμανοτσολιάδες έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια στο στο σπίτι της, τη συνέλαβαν και στη σ

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Μία "κυρία του σαλονιού" που με τη βοήθεια του Γ. Γιαννούτσου, εξελίχτηκε σε φλογερή ηρωίδα.
Η Μαρία Κ. Δημάδη θα παρέμενε ίσως άγνωστη αν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος του 1940. Θα ήταν απλώς μια κυρία του σαλονιού, φιλάνθρωπη και καλλιεργημένη. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πατέρας της ήταν ο Κώστας Δημάδης, γνωστός γυναικολόγος του Αγρινίου, σπουδαγμένος στο Παρίσι, ποιητής και διηγηματογράφος. Η μητέρα της ήταν κόρη καπνέμπορου. Μικρό παιδί έπαιζε πιάνο, έμαθε ξένες γλώσσες, ζωγραφική, διάβαζε και έγραφε ποιήματα, έστελνε συνεργασίες στη «Διάπλαση των Παίδων». Μεγαλώνοντας σπούδασε φιλολογία στο Αμβούργο. Η Μαρία παντρεύτηκε δικαστή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απέκτησε ένα κοριτσάκι. Αλλά, ατύχησε και χώρισε. Η κήρυξη όμως του πολέμου την δραστηριοποιεί. Δημιουργεί ομίλους γυναικών που πλέκουν για τους στρατιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο, εργάζεται η ίδια σαν εθελόντρια νοσοκόμα δίπλα στους τραυματίες. Έρχεται η κατοχή και η αντίσταση κατά των κατακτητών φουντώνει. Οι γείτονές της, ο αρχιτέκτονας Κώστας Καζαντζής και ο γιατρός Δημήτριος Πανόπουλος, την μύησαν, όπως γράφει ο Φ. Γελαδόπουλος στο σχετικό βιβλίο του, στο ΕΑΜ. Στην εξοχική της βίλα, στο χωριό Πλάτανος έγινε μάλιστα η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ της περιοχής και εκείνη είναι η πρώτη γυναίκα που οργανώνεται από την Αιτωλοακαρνανία στις γραμμές της Εθνικής Αλληλεγγύης.
Οι Γερμανοί στο Αγρίνιο ζητούσαν τότε διερμηνέα για το φρουραρχείο του Αγρινίου. Κομψή, ευπαρουσίαστη και γλωσσομαθής είναι ο ιδεώδης άνθρωπος που μπορεί να εργαστεί ως μεταφράστρια των Γερμανών. Αποφασιστική και ριψοκίνδυνη η Μαρία δέχεται και αναλαμβάνει τη θέση. Εκεί παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, κρυφακούει συζητήσεις, ανοίγει βιβλία, διαβάζει απόρρητα έγγραφα και τα αποτυπώνει στο μυαλό της. Χρησιμοποιεί καινούρια καρμπόν για να έχει στα χέρια της λεπτομέρειες των κινήσεων του γερμανικού στρατού. Μέσω του ιερέα Κ. Βαλή (που παρουσιάζεται στο Φρουραρχείο σαν θείος της) καθώς και μέσω του βενζινά Γιώργου Ιω. Γιαννούτσου (και όχι Γ. Γιαννούλη που εκ λάθους αναγράφει ο Γελαδόπουλος). Ο Γιώργος Γιαννούτσος κρατούσε σε μυστική κρύπτη (στα ρολά του μαγαζιού) όλα τα έγγραφα που του έφερνε η Δημάδη και τα παρέδιδε στους ανθρώπους της αντίστασης. Παράλληλα, όπως επίσης γράφει ο Φίλιππας Γελαδόπουλος, η νέα διερμηνέας πείθει τον διοικητή του Φρουραρχείου να γίνει έρανος για τους φτωχούς της περιοχής, συγκροτούνται επιτροπές κι έτσι συγκεντρώνονται 50.000 οκάδες καλαμπόκι, στάρι, λάδι. Οι δέκα χιλιάδες μοιράζονται στους φτωχούς και οι υπόλοιπες 40.000 στέλνονται στον ΕΛΑΣ. Επίσης η Μαρία Δημάδη φρόντισε να ληφθεί άδεια από τους Γερμανούς προκειμένου να σταλεί στο Ξηρόμερο αυτοκίνητο, που μετέφερε γιατρό από το Αγρίνιο, προκειμένου να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες στο γνωστό στέλεχος της Αντίστασης Γιώργο Καραπαπά, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά έξω από το χωριό Πρόδρομος σε μάχη κατά των Γερμανών. Η κυριότερη όμως προσφορά της Μαρίας Δημάδη ήταν οι πληροφορίες που μετέδωσε για τις στρατιωτικές κινήσεις των κατακτητών στο Θέρμο. Στις 10 Ιουλίου του 1943 ξεκινάει από το Αγρίνιο φάλαγγα που αποτελείτο από 14 γερμανικά αυτοκίνητα και τρεις (3) μοτοσυκλέτες με 120 Γερμανούς, με σκοπό να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στο Θέρμο. Οι αντάρτες πληροφορημένοι από τη Μαρία Δημάδη, έστεισαν ενέδρα στην περιοχή Μυρτιά, όπου από τη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 117 Γερμανοί και 5 Έλληνες. Αυτή ήταν και η πρώτη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς την οποία η Γερμανή θεώρησαν πολεμική επιχείρηση.
Οι Γερμανοί όμως, τις παραμονές της αποχώρησής τους από το Αγρίνιο, που έγινε στις 14 του Σεπτέμβρη του 1944, ανακαλύπτοντας το ρόλο της, αποφάσισαν να την εκτελέσουν. Ποιοι την κατέδωσαν δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Οι πιθανότητες συγκεντρώνονται στον διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Τολιόπουλο, όργανα του οποίου διεκπεραίωσαν την απόφαση των Γερμανών έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος και απέναντι σχεδόν από τις εκεί φυλακές. Η Μαρία ήταν τότε 37 χρόνων.
Δευτερα, 16 Σεπτεμβριου 22:06 Επικοινωνια Cookies Και Πολιτικη Απορρητου TheCaller.Gr Αθήνα 23 oC αίθριος καιρός HOME ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ STIGMA MARIA'S DIARY ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ 25 Οκτωβρίου 2018 15:02 TAGS ΑΓΡΙΝΙΟ διερμηνεασ κατοχη Μαρια Δημαδη H διερμηνέας-κατάσκοπος από το Αγρίνιο που βοήθησε τους αντάρτες κατά τη γερμανική κατοχή και εκτελέστηκε από Ταγματασφαλίτες ΜΟΙΡΑΣΟΥ TO 531Κοινοποιήσεις Το «Γελαστό Παιδί» του Μίκη Θεοδωράκη ήταν Ιρλανδός ήρωας που οργάνωσε την επανάσταση στην Ιρλανδία και επικηρύχθηκε από τους Άγγλους «Μας έδειχναν τα φτυάρια τους πώς θα μας θάψουν εκεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου από τη Βέρμαχτ Η Μαρία Δημάδη υπήρξε σπουδαία ηρωίδα της αντίστασης, η οποία βοήθησε τους αντάρτες στον αγώνα τους κατά των Γερμανών την περίοδο της κατοχής και εκτελέστηκε σε ηλικία 37 χρονών. Είχε γεννηθεί το 1907 στο Αγρίνιο και καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν ο σπουδαίος γυναικολόγος και ποιητής Κώστας Δημάδης και η μητέρα της καταγόταν από πλούσια οικογένεια καπνεμπόρων. Η Μαρία Δημάδη είχε λάβει ανώτερη μόρφωση, γνώριζε ξένες γλώσσες, πιάνο και είχε σπουδάσει στο Αμβούργο Φιλολογία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος οργάνωσε τις γυναίκες της πόλης, βοηθώντας τους φαντάρους και βοήθησε ως νοσοκόμα τους τραυματίες του πολέμου. Τότε, ήρθε σε επαφή με τους γείτονες της, τον αρχιτέκτονα Κώστα Καζαντζή και τον γιατρό Δημήτριο Πανόπουλο, μέσω των οποίων συμμετείχε στο ΕΑΜ και υπήρξε η πρώτη γυναίκα της Αιτωλοακαρνανίας που συντάχθηκε στην Εθνική Αλληλεγγύη. Μάλιστα, στο χωριό Πλάτανος, όπου βρισκόταν το εξοχικό της οικογένειας της, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ της περιοχής. Όταν η Ελλάδα προχώρησε σε συνθηκολόγηση και οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν τα αστικά κέντρα, η Δημάδη ανέλαβε θέση-κλειδί στο Γερμανικό Φρουραρχείο στο Αγρίνιο, καθώς γνώριζε τη γερμανική γλώσσα και προσελήφθη ως διερμηνέας των Γερμανών. Ήταν μια γοητευτική γυναίκα, η οποία ήταν αγαπητή στην τοπική κοινωνία και ξεχώρισε για το ήθος και τη μόρφωσή της. Τότε, ήρθε σε στενή επαφή με τους κατακτητές και παρακολουθούσε από κοντά τον εχθρό, ενημερώνοντας τους συντρόφους της για τις επόμενες κινήσεις τους. Άκουγε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τις συζητήσεις τους και όταν έβρισκε ευκαιρία έπαιρνε πληροφορίες από τα βιβλία και τα απόρρητα έγγραφα που υπήρχαν στο Φρουραρχείο. Στη συνέχεια ερχόταν σε επαφή με τους αντάρτες της περιοχής και τους ενημέρωνε για τα σχέδια τους. Με αυτό τον τρόπο τους ειδοποίησε για τις κινήσεις των κατακτητών στο Θέρμο, το Μακρυνόρος και το Καρπενήσι και οι αντάρτες τους έστησαν ενέδρες. Παράλληλα, έπεισε τους Γερμανούς να πραγματοποιήσουν έρανο για τους φτωχούς της περιοχής, μέσω του οποίου βοήθησε οικονομικά τον ΕΛΑΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ H εκτέλεση του ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού στον εμφύλιο - «Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου» H εκτέλεση του ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού στον εμφύλιο - «Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου» Τα τελευταία χρόνια της κατοχής η δράση της αποκαλύφθηκε και λίγο πριν από την αποχώρηση των γερμανών από το Αγρίνιο εκτελέστηκε με δύο σφαίρες στην καρδιά έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος. Τότε, η Δημάδη ήταν 37 χρονών και μητέρα ενός παιδιού. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Φ. Γελαδόπουλο, ο οποίος ερεύνησε μετά από χρόνια τον θάνατο της, την εκτέλεσαν Έλληνες Ταγματασφαλίτες υπό τον φόβο ότι με την αποχώρηση των Γερμανών θα αποκάλυπτε στους συμπατριώτες της τη δράση των δοσίλογων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι Γερμανοτσολιάδες έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια στο στο σπίτι της, τη συνέλαβαν και στη συνέχεια την ανέκριναν και την εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στην καρδιά. Το 1987 γυρίστηκε και σήριαλ από την κρατική τηλεόραση για τη δράση της «Μαρία Δημάδη», που ήταν βασισμένο στο βιβλίο του Γελαδόπουλου. Τη Μαρία Δημάδη υποδυόταν η ηθοποιός Ελένη Σάνιου. Ακολουθήστε μας στα Social Media για να μην χάνετε τα τελευταία νέα 531Κοινοποιήσεις Προηγούμενο Όταν ο Παπανδρέου διέγραψε τον Παπαντωνίου και ο τελευταίος επέρριπτε ευθύνες στον Παπανδρέου για το Μνημόνιο! Επόμενο Συγκλονιστική φωτογραφία: Ο Γιάννης Τσαρούχης με τη θρυλική εικόνα «Παναγία της Νίκης» που ζωγράφισε στο Αλβανικό μέτωπο ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Κατεδαφίστηκε η ιστορική ταβέρνα που σύχναζαν οι Τσαρούχης, Γεννηματάς, Χάρρυ Κλυνν και Ευάγγελος Γιαννόπουλος (ΕΙΚΟΝΕΣ) Βρέθηκε στον βυθό σουηδικό εμπορικό πλοίο που βυθίστηκε από υποβρύχιο των Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Σαν σήμερα το 1999 σκοτώθηκε ο Γιάννος Κρανιδιώτης στο μοιραίο «Φάλκον» Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος του «Tank Man», του διαδηλωτή που σταμάτησε μια φάλαγγα αρμάτων μάχης στην πλατεία Τιενανμέν Όταν Λαλιώτης, Τσούρας και Τουλούπας πήγαν στο σπίτι του Λιβάνη πριν κλειστούν στο Πολυτεχνείο (vid) Όταν ο Σημίτης παραιτήθηκε και αποκλείστηκε από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας μιας αφίσας Άντζελα Ζήλεια: Η πανέμορφη τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού που υπήρξε κινηματογραφικό ταίρι του Ξανθόπουλου Ο γηραιότερος Ινδιάνος που υποτίθεται πως έζησε για 137 χρόνια! (ΕΙΚΟΝΕΣ) ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ Θλίψη στο τελευταίο «αντίο» στον Αντώνη Λιβάνη- Παρόντες Τσίπρας, Καραμανλής, Παπανδρέου και πλήθος πολιτικών (ΕΙΚΟΝΕΣ) Τάκης Σπυριδάκης: Οι διαφημίσεις που άφησαν εποχή, ο θρυλικός “Μπαλούρδος" και η σπουδαία καριέρα Εντυπωσιακή η Μπέτυ Μπαζιάνα στην ομιλία του Τσίπρα στη ΔΕΘ (ΕΙΚΟΝΕΣ) ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ Θεσσαλονίκη: Γυαλιά-καρφιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ από άγρια συμπλοκή μεταξύ ομάδων νεαρών Εξαφανίστηκε η 16χρονη Μιράντα από τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Φωτιά στην Κέρκυρα: Συνελήφθη ένας 55χρονος για εμπρησμό στους Καλαφατιώνες GNTM: Ξετρελάθηκαν όλοι οι κριτές με την 19χρονη – Ζητωκραύγαζε η Βίκυ Καγιά! (vid) Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς» Ο Δώνης έμεινε στον Παναθηναϊκό λόγω... συναισθήματος! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ Ο πολεμικός φωτορεπόρτερ που κατέγραψε τις ηρωικές μάχες στο Αλβανικό Μέτωπο και πνίγηκε στο ναυάγιο του «Χειμάρρα» Ροη Δημοφιλη Θεσσαλονίκη: Γυαλιά-καρφιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ από άγρια συμπλοκή μεταξύ ομάδων νεαρών Εξαφανίστηκε η 16χρονη Μιράντα από τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Φωτιά στην Κέρκυρα: Συνελήφθη ένας 55χρονος για εμπρησμό στους Καλαφατιώνες GNTM: Ξετρελάθηκαν όλοι οι κριτές με την 19χρονη – Ζητωκραύγαζε η Βίκυ Καγιά! (vid) Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς» Ο Δώνης έμεινε στον Παναθηναϊκό λόγω... συναισθήματος! Αυξήσεις στη βενζίνη μέσω... Σαουδικής Αραβίας - Φόβος για άνοδο και στις τιμές των σούπερ μάρκετ (vid) Υπόθεση Novartis: Η «κολοκυθιά» της Εξεταστικής - Τι θα μετρήσει για την απόφαση της κυβέρνησης Χρυσή Αυγή: Τέσσερις μήνες φυλακή σε Παναγιώταρο και Μπαρμπαρούση (vid) Ο Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου νέος διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Caller's Choice Η κούκλα κόρη και η εντυπωσιακή σύζυγος του Νίκου Παπανδρέου! (ΕΙΚΟΝΕΣ) H Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάζεται τελικά στη NASA – Σάλος με τις αποκαλύψεις για την ερευνήτρια Αυστραλία: Και όμως τα πτώματα κινούνται για περισσότερο από ένα χρόνο μετά το θάνατο Συγκινημένος ο Ηλίας Λιβάνης στην κηδεία του πατέρα του! «Ο πατέρας μου θεμελίωσε την Αλλαγή στην πράξη - Κανείς δεν θα μάθει ποτέ πόσες φορές διέσωσε τη χώρα» Δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων TheCaller.Gr Επικοινωνια Cookies Και Πολιτικη Απορρητου Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ STIGMA Περισσοτερα CALLER'S CHOICE LIFESTYLE SXESEIS Fun ΥΓΕΙΑ TheCaller.gr © 2014 - 2019 - Designed & Handcrafted by Nevma TheCaller.Gr HOME ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ STIGMA MARIA'S DIARY ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Η Μαρία Δημάδη υπήρξε σπουδαία ηρωίδα της αντίστασης, η οποία βοήθησε τους αντάρτες στον αγώνα τους κατά των Γερμανών την περίοδο της κατοχής και εκτελέστηκε σε ηλικία 37 χρονών. Είχε γεννηθεί το 1907 στο Αγρίνιο και καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν ο σπουδαίος γυναικολόγος και ποιητής Κώστας Δημάδης και η μητέρα της καταγόταν από πλούσια οικογένεια καπνεμπόρων. Η Μαρία Δημάδη είχε λάβει ανώτερη μόρφωση, γνώριζε ξένες γλώσσες, πιάνο και είχε σπουδάσει στο Αμβούργο Φιλολογία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος οργάνωσε τις γυναίκες της πόλης, βοηθώντας τους φαντάρους και βοήθησε ως νοσοκόμα τους τραυματίες του πολέμου. Τότε, ήρθε σε επαφή με τους γείτονες της, τον αρχιτέκτονα Κώστα Καζαντζή και τον γιατρό Δημήτριο Πανόπουλο, μέσω των οποίων συμμετείχε στο ΕΑΜ και υπήρξε η πρώτη γυναίκα της Αιτωλοακαρνανίας που συντάχθηκε στην Εθνική Αλληλεγγύη. Μάλιστα, στο χωριό Πλάτανος, όπου βρισκόταν το εξοχικό της οικογένειας της, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ της περιοχής. Όταν η Ελλάδα προχώρησε σε συνθηκολόγηση και οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν τα αστικά κέντρα, η Δημάδη ανέλαβε θέση-κλειδί στο Γερμανικό Φρουραρχείο στο Αγρίνιο, καθώς γνώριζε τη γερμανική γλώσσα και προσελήφθη ως διερμηνέας των Γερμανών. Ήταν μια γοητευτική γυναίκα, η οποία ήταν αγαπητή στην τοπική κοινωνία και ξεχώρισε για το ήθος και τη μόρφωσή της. Τότε, ήρθε σε στενή επαφή με τους κατακτητές και παρακολουθούσε από κοντά τον εχθρό, ενημερώνοντας τους συντρόφους της για τις επόμενες κινήσεις τους. Άκουγε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τις συζητήσεις τους και όταν έβρισκε ευκαιρία έπαιρνε πληροφορίες από τα βιβλία και τα απόρρητα έγγραφα που υπήρχαν στο Φρουραρχείο. Στη συνέχεια ερχόταν σε επαφή με τους αντάρτες της περιοχής και τους ενημέρωνε για τα σχέδια τους. Με αυτό τον τρόπο τους ειδοποίησε για τις κινήσεις των κατακτητών στο Θέρμο, το Μακρυνόρος και το Καρπενήσι και οι αντάρτες τους έστησαν ενέδρες. Παράλληλα, έπεισε τους Γερμανούς να πραγματοποιήσουν έρανο για τους φτωχούς της περιοχής, μέσω του οποίου βοήθησε οικονομικά τον ΕΛΑΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ H εκτέλεση του ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού στον εμφύλιο - «Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου» H εκτέλεση του ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού στον εμφύλιο - «Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου» Τα τελευταία χρόνια της κατοχής η δράση της αποκαλύφθηκε και λίγο πριν από την αποχώρηση των γερμανών από το Αγρίνιο εκτελέστηκε με δύο σφαίρες στην καρδιά έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδος. Τότε, η Δημάδη ήταν 37 χρονών και μητέρα ενός παιδιού. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Φ. Γελαδόπουλο, ο οποίος ερεύνησε μετά από χρόνια τον θάνατο της, την εκτέλεσαν Έλληνες Ταγματασφαλίτες υπό τον φόβο ότι με την αποχώρηση των Γερμανών θα αποκάλυπτε στους συμπατριώτες της τη δράση των δοσίλογων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Οι Γερμανοτσολιάδες έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια στο στο σπίτι της, τη συνέλαβαν και στη συνέχεια την ανέκριναν και την εκτέλεσαν με δύο σφαίρες στην καρδιά. Το 1987 γυρίστηκε και σήριαλ από την κρατική τηλεόραση για τη δράση της «Μαρία Δημάδη», που ήταν βασισμένο στο βιβλίο του Γελαδόπουλου. Τη Μαρία Δημάδη υποδυόταν η ηθοποιός Ελένη Σάνιου.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.