Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ



Η τέχνη και τακτικά η μουσική έχουν αποδείξει πως ξέρουν να σταματούν την μονοτονία της ζωής και δείχνουν το δρόμο για ενδιαφέροντα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της καθημερινότητας. 

Τα αισθήματα και οι σκέψεις που κλείνουν μέσα τους οι συνθέσεις, μας αποσπούν από την απομόνωση του προσωπικού μας κόσμου και μας κάνουν να μην αισθανόμαστε την κούραση της ημέρας.

     Ακούμε μια σύνθεση και ξαφνικά αρχίζει κάτι να ξυπνάει μέσα μας. Στην αρχή ανεπαίσθητα, έπειτα πιο απαιτητικά και τέλος με ορμητική δύναμη μας επιβάλλεται η μουσική ροή.

 Φτάνει να μας συγκλονίζει την ψυχή. Κόβεται η ανάσα μας., νιώθουμε ψυχική ανάταση και ξαναζούν μέσα μας  οι χαρούμενες ή οι τρομερές στιγμές που απεικονίζει η μουσική: η χαρά ή η ανάμνηση του φοβερού πολέμου κλπ.


     Ο ρόλος του συνθέτη της περισσότερες φορές είναι να μας θυμίσει αλήθειες που έχουν ξεχαστεί! Θέλει να φύγουμε από τη συναυλία, συνειδητοποιώντας το νόημα της ζωής. 

Έτσι δεν μας πνίγει η καθημερινότητα. Είναι σαν να ζωντανεύουν τα όνειρά του στα μάτια μας. Και όλα αυτά χάρη στη μουσική, στην απλή μελωδία. Η μουσική μας χαρίζει τη γνώση.

 Είναι ζωντανή, άμεση και δεν χρειάζονται ούτε πολλά λόγια, ούτε πολλές εξηγήσεις. Μερικές νότες φτάνουν ώστε να μας πουν: Έτσι ήταν τότε η  ζωή.


     Άλλοτε πάλι η μουσική νικάει την απόσταση. Περνάει πάνω απ’ τους ωκεανούς και μας απλώνει φιλικά το χέρι από χιλιόμετρα μακριά. 

Το νέγρικο νανούρισμα ή το ακούραστο βραζιλιάνικο τραγούδι μας μιλάει για τη ζωή και τα χαρακτηριστικά ανθρώπων που ζουν πολύ μακριά.

 Με τη μουσική οι λαοί πλησιάζονται, γνωρίζονται και αγαπιούνται.


     Η μουσική μας μιλάει και η γλώσσα της είναι πλούσια και κατανοητή σε όλους.
 Είναι ο πιο λεπτός, 
ο πιο σοφός,
 ο πιο ευαίσθητος δωρητής.
 Μας δυναμώνει,
 μας διδάσκει, 
μας πλουτίζει και δεν κάνει καμιά διάκριση.

 Είναι πρόθυμη για όλους, 
ανοίγει την αγκαλιά της σε όσους θέλουν να της ανοίξουν την καρδιά τους.

Ματσίγκου Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.