Αδριάνειο Υδραγωγείο/ Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιακού Χωριού, ένα μνημείο αειφόρο και ζωντανό.




Στην  καρδιά του οικισμού του Ολυμπιακού Χωριού, που βρίσκεται στο δήμο Αχαρνών και είναι ξεχασμένο από Θεούς και ανθρώπους, βρίσκεται ένα σημαντικότατο αρχαιολογικό μνημείο.  Το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Ένα μνημείο του  πολιτισμού μας που ξεδίψασε χιλιάδες γενιές ανθρώπων και μέχρι τη δεκαετία του 1970 τροφοδοτούσε την πόλη της Αθήνας με ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερό .



 Το Αδριάνειο είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό μνημείο πολιτισμού και ένας ανεκτίμητος φυσικός υδάτινος πόρος.

 Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Πρόκειται για αρχαίο ρωμαϊκό υδραυλικό έργο , όλο υπόγειο,  το οποίο ξεκίνησε το 124 μ.Χ. και τελείωσε περίπου το 140 μ.Χ. Πρόκειται για μία υπόγεια στοά μήκους περίπου 20χιλ. που τροφοδοτούσε αδιαλείπτως με νερό για 18 αιώνες την πόλη των Αθηνών. Ξεκινούσε από τους πρόποδες της Πάρνηθας αλλά και της Πεντέλης. Η  είσοδος της «κεκλιμένης στοάς» και αρχή του υπόγειου τμήματος του υδραγωγείουξεκινάει από το Ολυμπιακό Χωριό (Αχαρναί) και καταλήγει στην Δεξαμενή, στους πρόποδες του Λυκαβηττού (Κολωνάκι)περνώντας τις περιοχές: Μεταμόρφωση, Ν. Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ν. Ψυχικό, Αμπελοκήπους. Η υπόγεια σήραγγά του λειτουργεί ακόμη μεταφέροντας νερό, 1800 περίπου χρόνια μετά την κατασκευή του!


Στις 18 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό στο δήμο Αχαρνών, ημερίδα με θέμα: «Αδριάνειο Υδραγωγείο.Ο αρχαιολογικός χώρος του Ολυμπιακού Χωριού, ένα μνημείο αειφόρο και ζωντανό».
Την ημερίδα  συνδιοργάνωσε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής, το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών και ο Δήμος Αχαρνών σε συνεργασία με την ΕΦΑΔΑ, το ΕΜΠ, την ΕΥΔΑΠ  και την συμμετοχή και την στήριξη της τοπικής κοινότητας του Ολυμπιακού Χωριού (Σύλλογος Γονέων 12ου Γυμνασίου Αχαρνών, Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού, Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού).
Όλοι αυτοί οι φορείς εκπροσωπήθηκαν με ανθρώπους οι οποίοι είχαν διάθεση για συνεργασία, καταθέτοντας ιδέες και καινοτόμες προτάσεις με συνείδηση ενεργού πολίτη .
Συμπερασματικά:
 Θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναδεχθεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή και να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό μουσείο στο Ολυμπιακό Χωριό (σε κάποιον από τους τόσους κενούς διαθέσιμους χώρους). Να χρησιμοποιηθεί το νερό του Αδριανείου για αρδευτικούς σκοπούς της τεράστιας αυτής περιοχής που θα μπορούσε από σεληνιακό τοπίο, να εξελιχτεί σε  επίγειο παράδεισο χωρίς να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό για πότισμα. Αν συνυπολογίσουμε τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό που εγκαθίσταται στις πόλεις, με αποτέλεσμα η ζήτηση του νερού να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα 30 χρόνια, είναι ανάγκη η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών όπως εν προκειμένω του Αδριανείου υδραγωγείου. Είναι  απαραίτητη η επαναλειτουργία των υποδομών άρδευσης του Ολυμπιακού Χωριού, τόσο στις υφιστάμενες γεωτρήσεις  όσο και στα δίκτυα διανομής που έχουν υποστεί μεγάλες φθορές λόγω της πολύχρονης αδράνειας.


Ένα ζωντανό παράδειγμα αξιοποίησης του Αδριάνειου είναι ο Δήμος Μεταμόρφωσης στον οποίο  λειτουργεί από το 1996 αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα άρδευσης της πόλης  από το Αδριάνειο υδραγωγείο από το οποίο αρδεύεται το 70% της εντός σχεδίου περιοχής  με σχεδιασμό να καλύψει όλες τις εκτάσεις αστικού πρασίνου του δήμου. Το έργο πραγματοποιήθηκε με κοινοτική χρηματοδότηση ενσωματώνοντας παλαιές τοπικές εγκαταστάσεις ύδρευσης (αντλιοστάσιο & δεξαμενή) που υπήρχαν κατά μήκος του Αδριάνειου, και κατασκευάστηκε εκτεταμένο δίκτυο με σύγχρονο σύστημα ελέγχου που παρακολουθεί και ρυθμίζει την άρδευση των εκτάσεων με ασύρματη επικοινωνία, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες νερού. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επίσης και στους άλλους Δήμους από τους οποίους διέρχεται το υδραγωγείο, στο ΟΑΚΑ, στο Ολυμπιακό Χωριό κ.α.
Ας ελπίσουμε ότι και ο Δήμος Αχαρνών θα αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες για συνεργασίες με φορείς: ΕΥΔΑΠ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, το Εθνικό  Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πράσινο Ταμείο, τους εκπαιδευτικούς του 12ουΓυμνασίου που είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας.
 Θα σταθώ ιδιαιτέρως στη «Νέα Γενιά του Χωριού» που είναι συγκινητικό με πόση μεγάλη ζέση  προσπαθεί  να ζωντανέψει το Ολυμπιακό Χωριό  προτείνοντας δράσεις όπως τη δημιουργία ετήσιου φεστιβάλ με την ονομασία «Αδριάνεια» για τη  διαφύλαξη και την ανάδειξη  του Αδριάνειου και του τοπίου του ως μνημείο πολιτισμού και συνεχή ενημέρωση και διάδοση της ιστορίας του σε Ελλάδα και Εξωτερικό, κ.α.

Το Ολυμπιακό Χωριό πρέπει  να βγει από την απομόνωση και την εγκατάλειψη που κάποιοι το καταδίκασαν μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και να  αναδειχθεί σε οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο σε συνδυασμό με όμορφο εξοχικό περίπατο σε φροντισμένο καταπράσινο τοπίο  που προσφέρεται και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

 Χριστίνα Φίλιππα
 συγγραφέας-ερευνήτρια

ΠΗΓΗ GLOBAL VIEW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.