Δοξάτο Δράμας. Οι κάτοικοι θρηνούν τα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2021

Dimitris Peristeris
 Μακεδονική παράδοση - Macedonian traditions

Σαν σήμερα, στις 29/09/1941 πραγματοποιήθηκε η τρίτη σφαγή των κατοίκων του Δοξάτου Δράμας από τους Βούλγαρους και Γερμανούς κατακτητές. Το μαρτυρικό Δοξάτο είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τρεις φορές το ολοκαύτωμα, μέσα σε 30 χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, τους Βούλγαρους.


Η πρώτη ήταν το 1913 (με πάνω από 500 κατοίκους θύματα), τέσσερα χρόνια μετά - το 1917 - η δεύτερη, όταν έστειλαν όσους άνδρες απέμειναν στη Βουλγαρία, στα κάτεργα, όπου 74 άφησαν εκεί τα κορμιά τους, ενώ περίπου 200 γυναικόπαιδα αφανίσθηκαν από πείνα και αρρώστιες. Και το 1941 η τρίτη, όταν εκτέλεσαν στην πλατεία του χωριού χωρίς οίκτο 270 κατοίκους.
Μάλιστα ο Βούλγαρος πρόεδρος του Δοξάτου Δασκάλωφ υποχρέωσε όσους επέζησαν να πληρώσει κάθε οικογένεια 2.500 λέβα, την αξία των φυσιγγίων, με τα οποία εκτέλεσαν συγγενικά τους πρόσωπα.
Συνολικά 1.600 άτομα σφαγιάσθηκαν ή αφανίστηκαν από την πείνα και τις αρρώστιες μέσα σε 30 χρόνια, ανάγοντας το Δοξάτο σε ένα ιερό μνημείο των νεκρών του Ελληνισμού αλλά και σε έναν μάρτυρα της ανθρώπινης κτηνωδίας.
 Επιμελεια Νατασα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.